KAŞ KAHRAMANI TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL AKER VE SİLAH ARKADAŞLARI DÜZENLENEN TÖRENLE KAŞ’TA ANILDI
   Dünyada ilk uçak savaş gemisi batıran kahraman olarak tarihe geçen Antalyalı kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlere ait olan dünyanın ilk uçak savaş gemisi Ben My Chee’yi batırışlarının 103. yılında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde düzenlenen törenle anıldı. Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi ve AKSAN(Antalya Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği’nce) ortaklaşa düzenlenen Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları anma töreni Kaş – Antalya D-400 Karayolu üzerindeki 8 kilometre uzağındaki Kaş’ın Bayındır Mahallesi yol ayrımı kavşağındaki Dostluk ve Barış Parkı’nda yapıldı. Törene Kaş Kaymakamı Bülent Karacan, Deniz Albay Gökhan Göktaş, TCG Fırtına Gemisi Komutanı Deniz Yarbay Deniz Düzkantar, Kaş Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Serdar Yıldırım, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Kaş İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kenan Dallı,Kaş Emniyet Müdürü Erkan Kaçar, AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, AKSAN Proje Koordinatörü Özer S. Özgüç, AKSAN Danışmanı Em. Deniz Albay Sedat Akkuş, AKSAN Danışmanı Murat Kabukçuoğlu, Gökçen Sportif Havacılık Federasyonu, Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Süleyman Girgin, konuşmacı Eğitimci yazar ve Emekli Öğretmen Mehmet Özbek, Fırtına Hücumbotu Personeli, siyasi parti İlçe Başkanları ve temsilcileri, sivil toplum kurulularının başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, amirleri, Antalya’dan gelen ANSAN üyeleri, gaziler, gazi ve şehit yakınları ve Kaşlı vatandaşlar katıldı.
   Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra yapılan protokol konuşmaları yapıldı. Törenin açılış konuşmasında AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü yaptığı konuşmada”Bugün Antalyalı kahraman Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları dünyanın ilk uçak gemisi olan Ben My Cheeri’yi batırmışlar ve burada bir tarih yazmışlardır. Kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları tarafından Kaş’ta bulunan tabyalardan dağ topu ile 4 bin 200 metre mesafeden, o dönemin uçak gemisi olan İngiliz Donanmasına ait Ben My Chee uçak gemisini çok kısa sürede batırmalarının 103’üncü yıldönümü. Dünyada top atışı ile bir ilk defa bir uçak gemisi batırılmıştır. Bu Kaş’ta olmuştur. Aziz Şehitlerimizi ve kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve rahmet ile anıyoruz. Düşmanlarımız gemiyi batırdılar diyorlar. Sanki mahsum bir gemi batırılmış, biz gemiyi denizlerimize girdiği için batırdık. Topraklarımıza kim göz dikerse gereken cevabı veririz. Vatan için savaşırız gerekirse şehit ve gazi oluruz. Vatan kutsaldır. Vatan için her şeyi yaparız. Biz Türk milleti olarak yaralı esirlerin acısı karşısında hürmeten sevincimizi açığa vuramıyoruz. Savaşta öğünmeyi acizlik sayarız dediğini belirterek büyük harbin ne kadar trajik ve anlamlı bir savaş olduğunu belirterek bu savaşın sonuçlarının ne kadar büyük olduğunu dile getirdi.
 Özer S.Özgüç yaptığı konuşmada”Mustafa Ertuğrul ve arkadaşları 9 ocak 1917yılında Kaş deniz açıklarında batırdığı İngiliz uçak gemisi Ben My Chee gemisiyle büyük bir tarih yazmışlardır. Amerikaya, Avrupaya dünyaya adımızı duyurduk. Aleksander Gemisinin batırılış yıl dönümünde Kaşta şehitlik yapmayı düşünüyoruz. Burada çevre düzenlemesi ve park yapmayı düşünüyoruz. 12 Ocak Pazar günü Kaş’ta yapacağımız Kahraman  Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah arkadaşları Topçu Yolu Yürüyüşüne tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz”dedi.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da törende yaptığı konuşmasında ;Tarihte olduğu gibi günümüzde de çok düşmanlarımız var. Düşmanlarımıza karşı güçlü olmak zorundayız. Kahramanlar unutulmamalı ve onları anarak yaşatılmalıdır.  kahramanlar kolay yetişmiyor. Kahramanlarımızı tarihe mal ediyoruz ama, onları hatırlamak ve yaşatmak bizim görevimiz. Şu anda o anı yaşıyoruz. Çanakkale yaşatılsın, İstiklal savaşımız yaşatılsın. Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz”diye konuştu.
Kaş Kaymakamı Bülent Karacan ise yaptığı konuşmada”Türk tarihi zaferlerle ve kahramanlıklarla doludur. Dünya tarihinde tarih yazan bir milletiz. Millet olarak vatanı kutsal sayarız. Türk Milleti vatanına bağlı bir miiletiz. Kahramanlıklarımızı, kahramanlarımızı yeni ve genç kuşaklara anlatacağız, öğreteceğiz. Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşlarını, kahraman gazi ve şehitlerimizi rağmetle anıyoruz. Bugün bu güzel organizeyi düzenleyen belediyemize, AKSAN’a teşekkürlerimi sunuyorum”dedi.
 Törenin ardından daha sonra Kaş Yat limanında Kaş İlçe Müftüsü Ahmet Bayer tarafından şehitler ve Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları adına dua okundu. Duanın ardından Kaş Kaymakamı Bülent Karacan, Deniz Albay Gökhan Göktaş, TCG Fırtına Gemisi Komutanı Deniz Yarbay Deniz Düzkantar, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü tarafından Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları hatırası adına Kaş Yat Limanında denize saygı çelengi bırakıldı. Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş tarafından misafirlere Kaş Çukurbağ Yarımadasındaki Belediye Sosyal Tesislerinde öğle yemeği ikram edildi. Öğle namazına müteakiben Kaş Merkez Süleyman Çavuş Camiinde şehitler başta olmak üzere kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları adına mevlidi şerif okundu.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından anma etkinliği için görevlendirilen, Kaş Setur Marina’da demir atan Fırtına Hücumbotu vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.
 
Dünya askeri tarihinde ilk kez UÇAK GEMİSİ KAŞ’TA BATIRILDI
Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlerin 114 metre uzunluğundaki uçak gemisi Ben My Chree, Fransız garnizonuna erzak ikmali yapmak için Kaş'ın karşısındaki Yunan Meis Adası Limanı'na demirledi. 9 Ocak 1917 tarihinde gemi, Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un karadan topçu atışlarıyla batırıldı
Dünya askeri tarihinde ilk kez bir uçak gemisi batıran Türk subayı Mustafa Ertuğrul, Kurtuluş Savaşı'nda da önemli yararlıklar gösterdi. Aydın cephesine gidip, Demirci Efe’yle birlikte eşkıya güçlerinin milli güçlere kazandırılmasını örgütledi. Anıları, İngiliz ve Fransız askeri kayıtlarında da yer alan Mustafa Ertuğrul, savaşta yaralandıktan sonra Antalya’ya döndü. Çok sevdiği komutanı Şefik Aker’in kızıyla evlenerek, onun soyadını aldı. Mustafa Ertuğrul Aker, savaştan sonra yerleştiği Antalya’da 1961 yılında vefat etti. Öldüğünde askeri tören düzenlendi. Mezarı, Antalya Andızlı Mezarlığındadır.  2007 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı’nda anısına bir heykel dikildi
 
AKER VE SİLAH ARKADAŞLARI ANMA PROĞRAMI EKİNLİKLERLE DEVAM EDECEK
Kahraman Yüzbaşı Mustafa Aker ve silah Arkadaşları  anma etkinlikleri kapsamında Kaş Belediyesi Kültürevi’nde  Eğitimci- Yazar Mehmet Özbek tarafından Kahraman Yüzbaşı  Mustafa Aker ve silah arkadaşlarını anlatan günün önemini anlatan konferans verilecek.
12 Ocak Pazar günü etkinlik kapsamında, ‘Topçu Yolu Yürüyüşü’ yapılacak. Kaş Bayındır Burnu’nda kahramanlar anısına Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, VI. Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Şube Müdürlüğü katılımcıları tarafından 120 keklik doğayla buluşturulacak.
13 Ocak pazartesi günü ise Antalya AKM Perge Salonu’nda ‘Atatürk ve Türk Kadını Fotoğraf Sergisi’ ve ‘Kahramanlık Türküleri Konseri’ gerçekleştirilecek.
 
 
Editör: TE Bilisim