BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL AKER VE SİLAH ARKADAŞLARI 9 OCAK SALI GÜNÜ KAŞ’TA ANILACAK

  Kaş ilçesinde Kaş Kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve arkadaşları 9 Ocak Salı günü saat 9:30’de anılacak

   Birinci Dünya Savaşı kahramanlarından Antalyalı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sırasında Antalya’nın Kaş İlçesi açıklarından attığı toplarla Yunanistan’ın Meis Adası önlerinde dünyanın ilk uçak gemisi olan İngiliz “Been My Chree’yi batırışının 107. yılında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde 9 Ocak Salı günü törenle anılacak. Merkezi Antalya’da bulunan kısa adı AKSAN olan Akdeniz Gençlik Araştırma Eğitim Derneği koordinatörlüğünde, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi ve birçok sivil toplum kuruluşunun katkıları ile düzenlenecek törenlerin ilki 9 Ocak Salı günü saat 09.30’da Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları Kaş İlçe merkezi Yat Limanı girişindeki Kaş’ın Kahramanları Anıtı önündeki meydanda yapılacak anma töreni ile başlayacak. Proğram etkinlikler kapsamında saat 09:30’da Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve protokol konuşmaları yapılacak. Saat 10:30 Anma Yürüyüşü (Başlangıç Bayındır Ağalar Mezarlığı’ndan başlayacak olan yürüyüş Limanağzı’nda sona erecek. Saat 12:00’de Gelibolu Alan Ayağı Mevkiinde Keklik Salımı ve Kumanya Dağıtımı ve saat 13:00’de Saygı Çelenginin Bırakılmasıyla proğram etkinlikleri sona erecek.

   Kutlama ve anmalarla ilgili olarak Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş  yaptığı açıklamada Antalyalı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, 4 top ve 30 askerle Kaş’a gelerek 9 Ocak 1917 tarihinde Kaş’tan ateşledikleri topları ile, Yunanistan’nın Meis Adası önlerindeki dünyanın ilk uçak gemisi olan İngilizler’e ait Been My Cheer’eyi batırdılar. Dünya savaş tarihine ilk uçak savaş gemisi batıran kahramanlar olarak geçtiler. Bunun yanında aynı anda irili ufaklı 200 yakın tekneyi, Meis Adası önlerinde Akdeniz’in mavi sularına gömdüler. Buradan Antalya’nın Kemer İlçesi’ne toplarını taşıyarak, Akdeniz kıyılarına kan kusturan Fransız savaş gemileri Paris 2 ve Alexsandra adlı savaş gemilerini batırarak, Antalya Bölgesi’nin nefes almasını sağlamıştır. Aker, bu olaylarla Birinci Dünya Savaşı’nın gidişini Antalya kıyılarında değiştiren büyük bir kahramandır. Amacımız bu büyük kahramanı unutturmamak, gelecek kuşaklara tanıtmak, taşımak. 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlerin uçak gemisi Ben My Chee’yi  Yunaistan’ın Meis Adası açıklarında top atışlarıyla batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını anma proğramında tüm vatandaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyar ve etkinliklere davet ederim. ”dedi.

   DÜNYA ASKERİ TARİHİNDE İLK KEZ UÇAK GEMİSİ KAŞ’TA BATIRILDI

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlerin 114 metre uzunluğundaki uçak gemisi Ben My Chree, Fransız garnizonuna erzak ikmali yapmak için Kaş'ın karşısındaki Yunan Meis Adası Limanı'na demirledi. 9 Ocak 1917 tarihinde gemi, Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un karadan topçu atışlarıyla batırıldı. Dünya askeri tarihinde ilk kez bir uçak gemisi batıran Türk subayı Mustafa Ertuğrul, Kurtuluş Savaşı'nda da önemli yararlıklar gösterdi. Aydın cephesine gidip, Demirci Efe’yle birlikte eşkıya güçlerinin milli güçlere kazandırılmasını örgütledi. Anıları, İngiliz ve Fransız askeri kayıtlarında da yer alan Mustafa Ertuğrul, savaşta yaralandıktan sonra Antalya’ya döndü. Çok sevdiği komutanı Şefik Aker’in kızıyla evlenerek, onun soyadını aldı. Mustafa Ertuğrul Aker, savaştan sonra yerleştiği Antalya’da 1961 yılında vefat etti. Öldüğünde askeri tören düzenlendi. Mezarı, Antalya Andızlı Mezarlığındadır.  2007 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı’nda anısına bir heykel dikildi

UÇAK GEMİSİNİN BATIRILIŞ HİKAYESİ

 Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah arkadaşları Burdurlu Çavuş Halil İbrahim Günaydın, Nallıhanlı Durmuş Savaşçı, Birinci Dünya Savaşı sürerken 30 asker ve 4 topla Kaş’a geldi. 9 Ocak 1917 günü ateşledikleri topları ile dünyanın ilk uçak savaş gemisi olan Ben My Chee ve 200’e yakın irili ufaklı tekneyi Yunanistan’ın Meis Adası önlerinde batırdı. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları, dünyada ilk uçak savaş gemisi batıran kahramanlar olarak tarihe geçti. Ardından Antalya’nın bugünkü Kemer İlçesi’ne geçen Aker ve silah arkadaşları burada da Fransız savaş gemileri Paris 2 ve Alexsandra’yı batırarak adlarını Türk tarihine altın harflerle kazımışlardı.

 Kaş’lı Emekli Tarih Öğretmeni Mehmet Gür yaptığı açıklamada;  “Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Türkiye, Antalya ve Kaş tarihi için çok önemli. Ancak yeteri kadar tanımıyoruz. Bu kahramanları Kaş’tan tüm ülkemize, bugünkü ve gelecek kuşaklara tanıtarak, adlarını ölümsüzleştirmek istiyoruz” dedi.

 Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN) Dernek Başkanı, Mehmet Rıza Ünlü ise etkinliklerle ilgili olarak yaptığı açıklamada ” Mustafa Ertuğrul Aker, Birinci Dünya Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklar ve askeri dehası ile Kaş’tan Antalya’ya kadar Akdeniz sahillerinin kaderini değiştirmiştir. 4 top ve 30 askerle Kaş’a gelerek 27 Aralık 1916 tarihinde Yunanistan’ın Meis Adası önündeki dünyanın ilk uçak gemisi olan Been My Chree gemisini batırmıştır. Tarihe ilk uçak savaş gemisi batıran komutan olarak geçmiştir. Bu olay Kaş’ta gerçekleşmiştir. Ardından topları ile beraber, Kemer İlçesi’nde önce Paris 2, ardından Alexsandra adlı iki Fransız savaş gemisini batırarak, adını Türk tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Bu nedenle, onu Kaş’ta ölümsüzleştirmek istiyoruz. 8 Mart 1918 tarihinde Kemer İlçesi’nde, Fransız savaş gemisi Alexsandra’yı büyük bir askeri deha ile batırışının 107. yılında onu bir kez daha Kaş’ta anacağız. Mustafa Ertuğrul adını tanıtıp, gelecek kuşaklara taşıyacağız” diye konuştu.

 Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise yaptığı konuşmada” Düzenleyeceğimiz etkinliklerle Kaş tarihinde önemli bir yeri olan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i, gelecek kuşaklara anlatmak, tanıtmak ve ölümsüzleştirmek istiyoruz. Been My Chree’yi batırışının 107. yılında bir kez daha anacağız”dedi.

Etkinliğe her yıl olduğu gibi bu yılda Kaş’lı vatandaşların yoğun ilgi göstermeleri bekleniyor.

23-25 NİSAN TARİHLERİNDE KAŞ KINIK TARIM FUARI 23-25 NİSAN TARİHLERİNDE KAŞ KINIK TARIM FUARI

Editör: ADEM AYDIN