Antalya'nın Kaş İlçesi'nde ilk yağmurla birlikte oluşan mantar köylü vatandaşın geçim kaynağı oluyor. Kaş’ın dağlık ve ormanlık kırsal alanlarında sonbaharın ilk yağmurlarıyla birlikte ortaya çıkan Çıntar mantarlarını toplayan köylü vatandaşlar, pazarlarda satıyor. Çıntar mantarının çıkmasını dört gözle beklediklerini belirten köylüler, "Bu yıl hava mantarın çıkmasına yani oluşmasına müsait. Çünkü yağmurlar belirli aralıklarla yağıyor. Nem oluşuyor. Hem de aşırı soğuk yok. Aşırı soğuk ve kuraklık nemi ortadan kaldırıyor. Bu yüzden mantar olmuyor. Bu yıl hava güzel" diye konuştular.

Maantarları köylülerden toptan satın aldığını söyleyen  Ramazan İğdirli yaptığı konuşmada” Köylülerin topladığı mantarları yerinden  toptan satın alarak, Kaş’a getiriyorum. Kaş’ta da kilosu 20TL’den satıyorum. Vatsndaşlar  Çıntar Mantarına yoğun ilgi gösteriyorlar. Sabahtan ikindiye kadar 50 kilo Çıntar mantarı sattım. Dağlık, ormanlık alanlarda mantar toplamak bulmak kolay değil,onun için ben toplamak yerine , mantarı toplayan köylülerden yerinde toptan satın alarak, Kaş’ta satıyorum. Mantarın çıkması yağmurlara bağlı, soğuk ve don mantarın düşmanı. Dağlık ve ormanlık alanlarda genellikle yağan yağmurlarla birlikte çıkan Çıntar Mantarı Kasım ve Aralık aylarında çıkar. Köylülerin geçimine destek olur”dedi.

Recep Bilginer yaptığı konuşmada "Hafta sonu eşim ve çocuklarımla birlikte ormanlık alandan topladık. Bugün de kızımla birlikte satıyoruz. Kilosu 20 TL. İyi para kazanıyoruz. Mantar geçim kaynağımız oldu" diye konuştu.

Mustafa Şahin’de yaptığı konuşmada "Mantar belirli bir tarihte oluyor. Bu yüzden herkes dağa çıkıp mantar toplayamıyor. Her insan mantar bulamaz. Mantar bulmak tecrübe gerektirir. Bazen sarp yerlerden geçiyoruz. Düşüp yaralanma riskimiz de var. O yüzden 20 TL'nin altında vermem" dedi.
 
Editör: TE Bilisim