Antalya’nın Kaş İlçesi’nin son kalaycısı zaman direniyor. 67 yaşındaki Kaş’ın son kalaycısı İbrahim Kracan, artık mesleği bırakmak istiyor. Tek üzüntüsü, kendisinden sonra Kaş ve Demre’de mesleği sürdürecek birinin olmaması.

   67 yaşındaki Kaş ve Demre Bölgesi’nin tek kalaycısı olan İbrahim Karacan, Kaş’a bağlı Sarıbelen Mahallesi’nde yaşıyor. 6-7  metrekarelik plastik  örtü ile kaplı barakasında kalaycılık mesleğini sürdürüyor. 1970 yılında çırak olarak başladığı kalaycılık mesleğini, aralıksız 47 yıldır sürdürüyor. Askerliğini de, görev yaptığı İstanbul’un Zeytinburnu İlçesi’nde  kalaycı olarak yapmış. Bölüğün kaplarını kalaylamış. Ancak bugüne kadar bir çırak yetiştirememenin üzüntüsü içinde.  4 çocuğundan hiç biri de, mesleği öğrenmek istememiş.

   İbrahim Karacan, kaylın kilosunu 130 liradan, nişadırın kilosunu 20 liradan, pamuğun paketini de 15 liradan alıyor. Kapları önce temizliyor. Halen bakır kapta yemek isteyen meraklıların kaplarını kalaylamaya devam ediyor. Tabi ki önce pazarlık yapılıyor. Tabakları 7,5 liraya, kazanları 100 liraya, ıbrıkları ve sürahileri 30 liraya, çömlekleri 20 liraya, küçük tencereleri  15 – 20 liraya kalaylıyor. Önce bakır kaplar, su, kum, fırça ve bezle temizleniyor. Ardından önve körüğün kızgın ateşinde ısıtılıp, önce nişadırlanıyor. Ardından kalaylanıyor, parlatma bezi ile parlatılıyor. Ardından pırıl pırıl hale geliyor.

  Kap kalaylatmaya gelen Selahattin Alkaya yaptığı konuşmada”Bu kaplar, bizim atalarımızdan, bakır kalan kaplar.  Zaman zaman gelip, İbrahim Usta’ya bu kapları kalaylatıyoruz. Çok sağlıklı olduğuna inanıyoruz.  Maalesef İbrahim Usta’nın bu mesleği bırakacağını öğrendik. Üzücü” dedi.

   Kaş’ın son kalaycısı İbrahim Karacan usta ise yaptığı konuşmada” 1970’den bu yana dört sene çıraklığım var. Ondan sonra tek başıma devam ediyorum. Bu mesleğin özelliği de, temiz bakır kapların yemeği lezzetli olur. Diğer kapların yemeği lezzetli olmaz, sıhhatlide değildir. Bir çırak yetiştiremedim. İki oğluma öğretmek istedim. Öğrenmediler. Benden sonra bu mesleği yapacak da yok. Ne kadar da uğraştıysam öğrenen olmadı”diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim