Kaş ilçesinde bulunan Likya Birliği'nin başkenti Patara Antik Kenti'nin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak ve dünya gündeminde bu değerlere dikkat çekmek için 2020 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, ‘Patara Yılı’ ilan edilmesi, Patara Mahallesi'ndeki 'Likya Yörükleri Patara Grubu' tarafından bayram gibi kutlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bulunan Likya Birliği’nin Başkenti Patara Antik Kenti’nin 2020 yılının Turizm Teması ilan edilmesi, Patara Mahallesi’nde faaliyet gösteren Likya Yörükleri Patara Grubu tarafından bayram gibi kutlandı. Kutlamalara, Patara Kazıları başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, ilk kazı başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, Patara Mahallesi Muhtarı Arif Otlu ve vatandaşlar katıldı. Likya Yörükleri Patara Grubu, Patara Yılı’na özgü bir kutlama düzenledi. 20 kişilik grup, Patara Antik Kenti’nde yörük göçünü canlandırdı. Halk oyunları ve halk türküleri gösterisi yaptı. Grup, önde develer, ortada grup ve arkada atlar ile Patara Antik Kenti girişinden başlayarak, davul- zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. Grubu Patara Takı girişinde, Patara Antik Kenti Kazıları başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve Prof. Dr. Fahri Işık karşıladı. Grup, Patara Takı önünde halk oyunları gösterisi yaptı. Ardından Likya Birliği Meclisi Binası ve Patara Antik Kenti Ana Caddesi’ne kadar yürüyüşe devam etti. Burada halk oyunları gösterisi yapıldı. Teke ve Ege yöresi halk oyunlarından örnekler sundu. İki genç kız, at sütünde ana caddede gezerek, gösteri yaptı. Meclis binası önünde temsili deve güreşleri yapıldı. Meclis Binası içinde coşku doruğa ulaştı. Ardından grup, Patara Plajı’na geçti. Burada hep birlikte “Denizin Dibinde Hatçem” türküsü söylendi. Plajda develerle, atlarla bir yürüyüş yapıldı. Etkinlik burada sona erdirildi.
 Kutlama ile ilgili olarak Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yaptığı konuşmada”Bugün benim için son derece özel günlerden biri oldu. Likya’nın antik kültürünü, kendi öz kültürümüzle buluşturduğumuz bir gün oldu. Bunu mümkün kılan sevgili hemşerilerime çok çok teşekkür ediyorum. Tarih böyle bir şey işte. Geçmişten gelenlerin üzerine yenilerinin eklendiği, onlardan feyz alarak ilerlediği, kendine ait kültürleri onunla harman ettiği bir şey. Bunu Patara’da yaşıyoruz. Patara’nın Likyalı Yörükleri kendi öz kültürlerini, müziklerini, develerini, atlarını, göç kültürünü, hepsini bugün bu antik dünyanın içine taşıdılar. Son derece mutluyum. 2020 Patara Yılı onlar içindi zaten. Umarım güzel bir yılı hep birlikte paylaşmış olacağız”dedi.
Likyalı Yörükler Patara Grubu Başkanı Muzaffer Otlu da yaptığı konuşmada”2020 Patara Yılı ilan edildi. Onun için Cumhurbaşkanımıza, Pataralılar olarak gönülden teşekkür ediyoruz. Bizde Likyalı Yörükler Patara ekibi olarak bunu kendi çapımızda taçlandırmak istedik. Bizim bir ekimizi var. Likyalı Yörükler Patara diye öteden beri. Geldik burda onu taçlandırmaya çalışıyoruz. Amacımız şudur. Geçmişteki yaşam biçimini kendi kültürümüzle birleştirerek, gelecek kuşağa aktarmaktır”diye konuştu.
  Patara Grubu’nda Türk halk oyunlarını oynayan Hollandalı Marianne Van Weezel ise yaptığı konuşmada” Bu köyde yaşıyorum. Bulunduğum bölgeyi tarihi, doğası ve denizi ile çok seviyorum. 2020 yılı Patara Yılı ilan edildi. Benim de katkım olsun diye buradayım. Bu yıl Patara’ya daha çok kişininin geleceğini düşünüyorum. Dünyanın ilk demokratik parlamentosu olan Likya Birliği Meclisi Binası’ndan  bütün dünyaya barış diliyorum. Herkesi bu kente çağırıyorum” dedi.
  
 
 
 
Editör: TE Bilisim