KAŞ’TA VİKİNG KILICI

    KAŞ PATARA ANTİK KENTİ'NDE 1000 YILLIK VİKİNG KILICI BULUNDU

     Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında 9 veya 10. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen Viking kılıcı bulundu.
  Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bulunan Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde 30 yıldır sürdürülen kazıların bu yılki bölümünde bir “Viking Kılıcı” bulundu. Kılıcın bulunması ile,   Patara Antik Kenti tarih yazan buluntularına bir yenisi eklendi. Patara Antik Kenti’nde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen kazıların 30. yılında farklı bir buluntu ile karşılaşıldı. Liman Hamamı’nda bulunan Viking Kılıcı ile ilgili çalışma ve araştırma İzmir Demokrasi Üniversitesi  Fen ve Edebiyat  Fakültesi Arkeloloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi  Fevzi Şahin tarafından yapıldı.
   Şahin yaptığı araştırma sonrasında yaptığı açıklamada”Bugüne kadar  Anadolu coğrafyasında Vikinglerin varlığına işaret eden tek tek maddi kültür kalıntısı 2010 yılında Mersin Yumuktepe Kazıları’nda ortaya çıkarılan Viking Kılıcı idi. Bu nedenle Patara’da Liman Hamamı’nda bulunan Viking Kılıcı, şüphe duyulmayacak kadar bir Viking Kılıcı. Bu Viking Kılıcı, 400 yıl boyunca Doğu Roma imparatoruna ve ordusuna hizmet vermiş bu halk ile ilgili soruların ,küçük de olsa, sağladığı ip uçu ile önem kazanmaktadır. Patara’da ele geçen namlu bölümünde kırık ve oldukça korozyonlu durumda bulunan Viking Kılıcı’nın, Doğu Roma İmparatorluğu’nun 9. yüzyıl ile 10. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği deniz savaşlarında yer alan Vareng birliklerinden bir askere ait olduğu düşünülmektedir. Kılıcın korunmuş toplam uzunluğu 43,2 cm’dir. Namlu ile kabza arasındaki balçak bölümü oval formlu, pırazvana ise balçak bölümünden topuza doğru incelen  bir formdadır. Kabzanın üstü kısmında yatay bir koruma ve  onun üstünde tek katmanlı bir topuz bulunmaktadır. Kılıcın namlu bölümündeki kalıntılar, ahşap bir kının içinde taşındığını göstermektedir. Kılıcın topuz, pırazvana ve balçak özellikleri, Viking kılıçları üzerine ilk tipolojik ve kronolojik çalışmayı yapan J. Petersen’nin tip K ya da tip O olarak değerlendirdiği kılıçlar içinde değerlendirebileceğini göstermektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak kılıç 9. yüzyıl ile 10. yüzyılın ilk yarısına ait olmalıdır .
  Viking Kılıcı, Abbasiler’den Girit’i geri alan imparatorluk ordusundan bir Vareng askerine ait olabileceği gibi, imparatorluğu hizmet etmeyen ve imparatorluğun başkenti Kostantinopolis’i  ele geçirmeye çalışan Verangler’e ait de olabilir.Ayrıca yapılan araştırmalara göre; ahşap kın içinde saklanan Viking kılıçları mezarda ele geçtikleri bilinmekte ve ölü armağanı olarak mezara bırakılmaktadır. İstatiski veriler bu kılıcın bir Vareng askerinin mezarına bırakılmış olduğunu ön plana çıkarıyor. Kılıcın, bir askeri sefer sırasında kente uğramış birlikler içinde yer alan bir Varenk askerine mi, yoksa Patara’ya yerleşmiş bir Vareng’e mi ait olduğu belirlenemedi. Likya Bölgesi, özellikle Patara Antik Kenti ile ilgili olarak 9. – 10. tarihsel ve arkeolojik veriler oldukça az. Bu Viking Kılcı’nın Patara’ya nasıl geldiğini belirlememiz çok zor.  Patara’daki ele geçen bu kılıç ve Doğu Roma İmparatorluğu ordusuna 400 yıl hizmet veren Varenglerin imparatorluk coğrafyasındaki yayılımları, politik, ekonomik, kültürel etkinlikleri ve kurdukları ilişkiler Orta – Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait metaryel kültür ilgili yapılacak araştırmalar ve keşifleri beklemektedir. Ancak bulunan Vareng Kılıcı, Patara Antik Kenti’nin tarihine yeni bir ışık tutacak” dedi.
   Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise yaptığı konuşmada” Öğrencim Fevzi Şahin’nin, Patara tarihine ışık tutacak bu çalışması ile gurur duyuyorum. Bu Viking Kılıcı üzerindeki çalışma, Patara Antik Kenti tarihine yeni bir ışık tutacak” dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim