KAŞ’TA PATARA ABDÜLHAMİT HAN TELSİZ VE TELGRAF MÜZESİ START ALDI
     Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik Kenti’ndeki Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk ve döneminin en ileri teknolojisi ile donatılmış telsiz telgraf istasyonunu müzeye dönüştürme çalışmaları start aldı. Çalışmalarda her gün yeni buluntularla karşılaşılıyor. Çalışmalarda o döneme ait iletişim kabloları ve bağlantı hatları bulundu. Başvurusu Antalya Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan giderleri Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından karşılanacak projede Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediye Başkanlığı, İlk Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Patara Kazıları Başkanlığı’nın yer aldığı proje 7 ay sonra tamamlanacak.
   Proje çalışmalarını, Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekteteri Volkan Güler ve Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yerinde inceledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, kazı çalışmaları tamamlanan Osmanlı’nın ilk telsiz telefon istasyonunun kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntular ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.  İnşaat ve restorasyon çalışmaları hakkında da inşaat mühendisi Mustafa Başkal’dan bilgi aldılar.
   Kazı çalışmalarında ortaya çıkan kablolar, telsiz teçhizatını yerinde inceleyen Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram yaptığı konuşmada” Ortaya çıkan buluntular, bu izler bizi tarihin derinliklerine götürecek. Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve ekibi tarafından ortaya çıkarılan değerlerin, tarihi kalıntıların tarihe ışık tutacağının belirterek; burada ortaya çıkan tarihin izleri çıkarmak çok önemli. Ancak o dönemin ruhunu, yaşanmışlıklarını bu kalıntılara yapılacak olan, bu tarihi eseri, Osmanlı’nın ilk telsiz telefon istasyonuna imza atan “Abdülhamit Han telgraf ve Telsiz Müzesi’nde” sergilenecek olması çok önemli. Müzenin yapım çalışmaları başladı. 7 ay sonra tamamlanması planlanıyor. O dönemin tarihi bu müzede sergilenecek. Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti’nde farklı bir dönemin tarihi, bilim dünyasına, sanatseverlerle ve ziyaretçilerle buluşacak. Kaybolduğu düşünülen bir tarih gün yüzüne çıkacak.  Restorasyon çalışması ile tescilli bir kültür varlığı olan istasyon yapıları, ilk günkü halinde müze haline getiriliyor. Sanayi ve Ticaret bakanlığı, Antalya valiliği ve Batı Antalya Kalkınma Ajansı’nın  (BAKA) desteği ile yürütülen projeye 10 milyon ayrıldığını belirten Karabayram konuşmasına şöyle devam etti. Şu anda 6 milyon liraya müze çalışması ihale edildi. Restorasyon ve kazı çalışmaları bir arada devam ediyor. Elde edilen verilere göre yoğun bir buluntu yoğunluğu var. Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığındaki kazı ekibimiz, titiz bir kazı çalışması yürütüyor. Adeta iğne ile kuyu kazıyorlar. Bir tarihi tüm ayrıntıları ile ortaya çıkarıyorlar. Burada yatan tarihin ortaya çıkarılmasında, bu tarihin gelecek kuşaklara taşınmasında yoğun bir işbirliği çalışması var” dedi.
    Kazı ve restorasyon çalışması sonrasında Patara ile Derne arasındaki 850 kilometrelik mesafede iletişim sağlayan 1906 yılında inşa edilen Patara Telsiz Telefon İstasyonu’nun telsiz ana istasyonu, tesisat binası, lojman binası, telsiz kulesi tekrar ayağa kaldırılacak. Çevre düzenlemesi ve elektrik kurulumu ile yeni bir müzeye dönüşecek. 1911 yılında İtalyanların bombaladığı Patara Telsiz Telefon İstasyonu, 110 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılacak. Yeniden hayat bulacak.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim