OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ
Sağlık Çalışanları Türkiye genelinde olduğu gibi Kaş’ta da 1 günlük iş bıraktı. Kaş Devlet Hastanesi önünde bahçede iş bırakan Kaş Sağlık Çalışanları basın açıklaması yaptı.
Kaş Sağlık Çalışanları hayat şartlarının zorlaşması ve son günlerdeki fiyat artışları nedeniyle geçinemedikleri için bir günlük iş bıraktılar.  Kaş Devlet Hastanesi önünde saat 12:30’da basın açıklaması yaptılar. Yapılan basın açıklamasında” DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI, DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM, DEĞERLİ EKİP ARKADAŞLARIM; AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU OLARAK YILLARDIR SÜREN MÜCADELEMİZ AYNI KARARLILIKLA DEVAM ETMEKTEDİR. Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiştir. Ne acıdır ki, sağlık sisteminin içinde bulunduğu kötü durumu anlamak için komisyon tutanaklarını okumak yeterlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Mart tarihinde verdiği sözlerin kanun teklifinde dikkate alınmadığını, tasarıda aile hekimlerine yönelik bir iyileştirmenin olmadığını üzülerek görmekteyiz. Sağlık hizmetlerini düzenleyici, bütüncül, modern çözüm önerileri yerine “parayı bütçeden mi ödeyelim?” yüzeysel yaklaşımı, idarenin kör, sağır, dilsiz ve şimdide bilgisiz olduğunu ortaya koymuş, oyalama bürokrasisi “kuyruğunu kovalayan kedi” misali kendi etrafında dönüp durmaktadır.
Bugün Aile sağlığı merkezleri tükenme noktasına gelmiştir
Fahiş enflasyon artışı sebebiyle kirası, elektriği, personel hak edişi ödenemeyen, medikal malzemesi temin edilemeyen aile sağlığı merkezlerinin bitme noktasında olduğunu göremeyen yaklaşım tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Hekimler kendilerini ifade edebilecek bürokratları mumla aramakta, hekimler dertlerini süregelen dava dilekçeleri ile mahkemelerde hakimlere anlatabilmektedir. 2021 yılı son çeyreğinde ‘’kaşının üzerinde gözü var’’ diye sözleşmesi feshedilen 100 üzerinde aile hekimi ve içinde bulunduğumuz hafta da Şanlıurfa ilinde, sözde sözleşme ve ödeme yönetmeliği, bize göre ise ceza yönetmeliği ile onlarca aile hekiminin çalışma huzuru bozulmuş, aile sağlığı merkezinde hizmet üreten onlarca işçi işten çıkarılmıştır.
Sağlık sisteminin sağlığı bozuk, Hekimler mutsuz ve umutsuz;
Koruyucu sağlık hizmetlerinde aile hekimliği ile ilgili gelişmişlik ölçütleri “anne ölüm hızı, bebek ölüm hızı, aşılama oranları” gibi ölçütlerde ülkemizde görev yapan aile hekimleri çok kısa bir süre içerisinde ülkemizi OECD ülkeleri arasında üst sıralara taşımayı başarmıştır. Ancak aile hekimlerinin adının geçmediği bu kanun teklifi ile teklif sahipleri ülkemizi 20 yıl geri götüreceklerdir.
Maalesef bürokratlar kanun yapıcıları yanlış yönlendirmektedir;
Sorunlarımız kanun teklifi hazırlığı sürecinde muhataplarına ya anlatılmamış ya da muhataplarınca anlaşılmamıştır. Türkiye’de yapılan yaklaşık 600 milyon poliklinik hizmetinin 247 milyonunun gerçekleştiği aile sağlığı merkezleri, başka bir ifade ile yüzde 5’lik sağlık personeli oranı ile yüzde 40’ın üzerindeki poliklinik hizmeti yükünü alan aile hekimliği sistemi çökme noktasındadır. Sizler Sağlık sisteminin tüm derdinin para olduğunu sanıyorsunuz, Aksine ortada bir demokratik bakış eksikliği vardır;“Parayı dönerden mi verelim bütçeden mi?” tartışması devam ederken görevinden istifa edecek hekimlerin ifade ettiği tüm değerleri ülkece kaybetmiş olacağız.
Sağlıkta dönüşüm, sağlıkta çöküşe dönmüştür;
Mevcut kanun tasarısı sahiplerini ve onlara bu aklı verenleri, çok geç olmadan vatandaşlarımızın hak ettiği kaliteli koruyucu sağlık hizmeti üzerinden politika üretmeye, dünyada örnekleri ortada olan modern Avrupa ülkelerini örnek almaya davet ediyoruz.
Aksi takdirde;
En temel anayasal hakların bile düzenlenmediği 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu liyakatten yoksun bir sağlık idaresinin emaresi olarak kalacak, koruyucu hekimlik hizmeti veren aile hekimlerini sadece işletmeci olarak gören, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni bir ceza yönetmeliği haline getiren bürokratik obsesyon, tüm hekimleri istifanın eşiğine getirecektir. Unutmayınız ki bu ülkede hekim sorunu yoktur, bu ülkede hekimlerin sorunlarını anlamayan liyakatsiz bürokratik yaklaşım sorunu vardır.” Kaş Sağlık Çalışanlarına sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarda destek verdi. İş bırakma ve basın açıklaması herhangi bir olaya rastlanılmadan sona erdi.
CHP KAŞ İLÇE BAŞKANI ARIKAN: EY İKTİDAR HASTANEMİZDE DOKTORLAR BİR BİR GİDİYOR
CHP Kaş İlçe Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Kaş Sağlık Çalışanların bir günlük iş bırakmasına destek verdiler. CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan Kaş Sağlık Çalışanlarının Kaş Devlet Hastanesi önünde düzenledikleri 1 günlük iş bırakma ve basın açıklamasına katılarak destek verdi. Başkan Arıkan yaptığı açıklamada Hastaları özel hastanelere mahkum etmeyin dedi. CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan sağlıkçıların içine düştükleri kötü durumu eleştirerek onlara destek verdi. Başkan Arıkan Sağlıkçıların yapmış olduğu gösteriye destek verdiklerini belirterek," Sağlık emekçilerinin Kaş Devlet Hastanesindeki Basın açıklamasına destek verdik. Sağlık emekçileri “Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz!” diyerek ülkenin her yanında grevde. Malesef Hastanemizde bir dahiliye doktoru daha zor şartlarda geçim mücadelesi sebebi ile istifa etti. Ey iktidar hastanemizde doktorlar bir bir gidiyor Hastaları özel hastanelere mahkum etmeyin " dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim