LİKYA UYGARLIĞININ KAÇIRILAN ESERLERİ KAŞ'TA SU ALTINDA SERGİLENECEK
Likya uygarlığının kaçırılan eserleri Kaş'ta su altında sergilenecek Deniz altındaki yaklaşık 10 dönüm alanı kapsayacak sanat parkına 658 eser dalgıçlar tarafından özenle suya indirildi Antalya'nın Kaş ilçesinde kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, eko turizm...
  Antalya’nın Kaş ilçesinde kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, ilçedeki dalış turizmine yeni bir alternatif olacak. Kaş Kaymakamlığı’nın koordinesinde Kaş Sualtı Sanat Parkı kuruluyor.  Kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, Kaş’ın dalış turizmine yeni bir alternatif olacak. Projenin koordinatörlüğünü Kaş Kaymakamlığı’nda görevli öğretmen Bihter Kaya yürütülüyor. Projede yer alan heykeller ve anforalar, bir bilim ekibi tarafından hazırlandı.
   Kaş İlçesi’nde Kaş Kaymakamlığı koordinesinde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kaş Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi’nin katkıları ile “Kaş Sualtı Sanat Parkı” kuruluyor. 2016 yılından bu yana yürütülen projede amaç, eko turizm faaliyetleri kapsamında, Kaş’ta dalış turizminin geliştirilmesi, Kaş dalış turizminde yeni bir cazibe merkezi oluşturulması. Mevcut dalış noktalarındaki baskıyı azaltarak, yeni çok önemli bir dalış noktası oluşturmak, hem de deniz canlılarının üremesi için yeni bir yaşam alanı oluşturmak. Kaş İlçesi’nin hemen karşısındaki Limanağzı’nda yaşama geçirilen Kaş Sualtı Sanat Parkı’nda 58’i heykel, 600 anfora olmak üzere 658 obje yer alıyor. Heykeller içinde 16 adet Nereid Su Perisi, 22 adet sütün, 20 adet Poseidon Atı, 1 adet Posedion 1 adet Bellolrofon ve Chimera Efsanesi Heykeli olmak üzere 58 heykel bulunuyor. 6 faklı bölgeyi temsilen 100 Kıbrıs, 100 Kios, 100 Sakız, 100 Knidos, 100 Miletos ve 100 geç Rodos adalarını temsil eden 600 anfora yer alıyor. Kaş Limanağzı’ndaki Kaş Sualtı Sanat Parkı, 200 metre çapında bir alanı kaplıyor. Kıyına 100 metre uzaklıkta. Alana bir yıldız bröveli dalgıçlar dalış yapabilecek. Sualtındaki heykeller ve anforalar, 5 metre ile 18 metre arasında derinlikte yerleştiriliyor. Projede son aşamaya gelindi. Kısa bir süre sonra tamamlanarak, hizmete girecek. Anforalar ve heykellerin tamamı su altına indirildi. Sadece birkaç heykelin sabitleştirme işlemi devam ediyor. Heykeller içinde farklı tarihlerde Likya Bölgesi’nden yurt dışına kaçırılan eserler ağırlıkta.
   Kaş Sualtı Sanat Parkı ile ilgili olarak dalış eğitmeni Orkun Kurt yaptığı konuşmada” Kaş turizmi için çok değerli bir Kaş Sualtı Sanat Parkı gerçekleştiriliyor. Çok keyif alıyoruz. Bizim için çok önemli bir dalış noktası haline gelecek. Burda birçok dalış noktamız var ama, tekrara düştüğümüz dönemler yaşıyoruz. Onun için dalıcıların farklı dalış noktalarına ihtiyacı var. Tarihi dokusuyla bunu yakalamak çok önemli. Aşağıda çok keyifli bir hal aldı. Heykellerin varlığı, anforaların düzenlendiği alanlar gerçekten burdaki turizme çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
   Kaş Sualtı Sanat Parkı ile ilgili olarak Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ise yaptığı konuşmada” Kaş Sualtı Sanat Parkı adını verdiğimiz proje, çeşitli bakanlıklarımızın işbirliği ve değerli bilim insanlarımızın katkıları ile bugün burada hayat buluyor. Projemiz üç saç ayağı üzerinde oturuyor. Kaş Sualtı Sanat Parkı adını verdiğimiz proje, öncelikle yeni bulgularla 6 bin yıl önce bu topraklarda hüküm sürmüş Likya Medeniyeti’nin kayıp eserlerini bir nevi suyun altı ile buluşturmaktan ibaret. 1840’lı yıllarda ilçemiz Xanthos Antik Şehri’nden Nereid Sütunları, Anadolu topraklarından, Anadolu’ya ait bu eserlerin götürülmesi bizim için bir kayıptı. Biz proje ile 1840’lı yıllarda götürülen Nereid Sütunlar’ın aynısını suyun altı ile buluşturduk. Aynı zamanda toplamda 658 eseri yine bilim insanlarımızın rehberliğinde deniz eko sistemine zarar vermeyecek şekilde suyun altında buluşturmanın gururunu yaşıyoruz.  İlçemiz Kaş ülkemizin, hatta dünyanın önemli dalış noktalarını içerisinde barındırıyor. İlçemizde 38 güzide dalış noktamız ve 23 dalış merkezimiz var. Dünyanın çeşitli ülkelerinden dalış severleri ilçemizde ağılıyoruz. Burada oluşturduğumuz yeni dalış noktası ile, biz ülkemizle birlikte dünyaya da açılmak istiyoruz. Bu projenin dünyada yaklaşık 15 örneği var. Ama bizim projemizi dünyadaki 15 örnekten ayıran bir özellik var. 6 bin yıl önce bu topraklardan kaçırılan eserleri, suyun altı ile buluşturuyoruz.  Akdeniz’deki sualtı canlılığını, canlıların üreme alanlarını artırma adına yine ilk günden bu yana anforaların içerisinde deniz canlıları üreme alanlarını oluşturmuş durumdalar. Bu anlamda da deniz eko sistemine bir artı değer kazandırma noktasında mutluyuz.  Bir önemli ayağımız yine ülkemizin altenatif turizmine bir katkıda bulunmak istedik. Turizm Bakanlığımızın 2023 hedefleri doğrultusunda bir nebze olsun, bir katkıda bulunmak istedik. İlçemizde şu an yıllık 80 bin olan dalış sever sayısını, biz bu proje ile 300 bine çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunu da başaracağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
  Proje, bir milyon 633 bin liraya mal olacak. Bunun 933 bin lirası Batı Akdeniz Kalkanıma Ajansı (BAKA) tarafından, 600 bin lirası Kaş Belediyesi, 100 bin lirası Kaş Kaymakamlığı tarafından karşılandı.
 
Editör: TE Bilisim