Kaş'ta, Akdeniz'deki kirliliğe dikkat çekmek ve denizlerin korunması için çalışma toplantısı düzenlendi.
Kaş Belediyesi Toplantı Salonu'nda yerel paydaş toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Koçak, Koruma İzleme Daire Başkanı Nuri Kunt, İl Çevre Şube Müdürü Nuray Erdoğan, WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Kaş - Kekova Özel Çevre Koruma Grubu üyeleri katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Koçak, yapılacak ortak çalışmalarla yönetim planlarının ortaya konulacağını belirterek, "Günümüzde koruma alanlarının yönetilmesi önemli. Kaş - Kekova Bölgesi'nde yapılan çalışmalar da çok önemli" dedi.
WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem ise balık stoklarının hızla azaldığını, iklim krizinin yaşamı tehdit ettiğini, plastik atıkların önemli boyutlara ulaştığı bir süreçten geçildiğini vurguladı. Kalem, "Bu şartlar altında deniz ekosistemlerinin korunması, denizel kaynakların iyi yönetilmesi, yalnız doğa için değil aynı zamanda bu kaynaklara bağımlı insanlar ve sektörler için hayati öneme sahip. Geleceğim için israf etmeden, tüketmeden, kirletmeden yaşamın yollarını bulmalıyız. Bu anlamda deniz koruma alanları bir çıkış yolu. Bu aynı zamanda balık stoklarını artıracaktır. Bu sürece yerel balıkçılar dahil herkes katılmalı" dedi.
Deniz koruma alanlarında daha etkin yönetim için bu konuda ulusal mevzuatın, mali kaynakların iyileştirmesi gereğine dikkat çeken Kalem; "Yönetimde etkinliğin sağlanması için gerekli mali kaynakları artırmak ve istikrarlı finans akışı sağlamak gerekiyor. Alternatif mali kaynaklar yaratmak için yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmeli ve kamunun sağlayacağı ödeneklere bağımlılık azaltılmalı" dedi.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise belediye olarak Kaş çevresinde yapılan ve yapılacak olan koruma çalışmalarına, olanaklar ölçüsünde destek vereceklerini söyledi. Başkan Ulutaş, "Bu çalışmaları yapan sizleri en iyi anlayanlardan biriyim. Çünkü ben biyoloğum. Ancak şuna dikkat çekmek istiyorum. Koruma ve kullanma dengesine dikkat etmeliyiz" dedi.
Toplantıdan sonrasında Akdeniz'de plastik kirliliğine dikkat çekmek için saha gezisi yapıldı.
 
Editör: TE Bilisim