KAŞ İLÇESİNDE DOLU VE SAĞANAK NEDENİYLE BAZI SERALARIN NAYLON ÖRTÜLERİ ZARAR GÖRDÜ, BAZI SERALARDA İSE SU BASKINLARI YAŞANDI.
Meteoroloji'den Türkiye'de ilk k ez kırmızı kodlu alarm verilen Antalya'ya beklenen yağış 2 gün sonra geldi. Antalya'nın Kaş ilçesinde Cumartesi günü öğle saatlerinde başlayan yağmur sağanağa döndü, bazı seraları su bastı. Üreticiler seralardaki suyu boşaltmak için çaba harcarken, Kaş Belediyesi ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
KAŞ’TA FINDIK BÜYÜKLÜĞÜNDE DOLU YAĞDI
Antalya’nın Kaş ilçesinde aniden bastıran fındık büyüklüğündeki dolu yağışı kar görüntüsü oluştururken, birçok bölgede su birikintileri meydana geldi, seralar zarar gördü. Kaş’ın Yeşilköy, Kınık ve Ova Mahallesi’nde fındık büyüklüğünde dolu yağdı. Cumartesi günü öğleden sonra Saat 14.00 sıralarında etkili olan kuvvetli dolu yağışı, hazırlıksız yakalanan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Üreticiler, yağmur devam ederken birden fındık büyüklüğünde etkili olan kuvvetli dolu yağışı nedeniyle kısa süreli panik yaşadıklarını belirtti. Fındık büyüklüğündeki dolu yağışı sonrası bazı bölgeler beyaza büründü. Örtü altı seraları ve yol kenarları, evlerin önleri, bahçeler ve tarlalarda kar görüntüsü oluştu.
Seralar zarar gördü
Yaklaşık 10 dakika kadar etkili olan dolu yağışı daha sonra yerini yağmura bıraktı. Dolu ve ardından gelen sağanak yağış nedeniyle birçok noktada su birikintileri meydana geldi. Etkili yağış hayatı olumsuz etkilerken, sera ve tarım alanları zarar gördü. Bazı seraların üzerinde bulunan plastikler parçalandı, bazı seraları ise su bastı. Üreticilerin suyu kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştığı öğrenildi
. KAŞ’TA SERALARDA SU BASKINI
Antalya'nın Kaş ilçesinde etkili olan dolu ve sağanak nedeniyle bazı seralarda su baskını meydana geldi. Bölgede Cumartesi günü öğle saatlerinde görülen dolunun ardından sağanak etkili oldu. Yeşilköy, Kınık ve Ova mahallelerinde bazı seraların naylonları doludan yırtıldı, bazı seralarda ise su baskını yaşandı. Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ve beraberindeki heyetle birlikte ihbarın hemen ardından hemen bölgeye giderek , seracıları ziyaret etti.
BAŞKAN ULUTAŞ:"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK"
Belediyeye ait kepçe ve iş makineleriyle suyun tahliyesi için çalışma yapıldığını belirten Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Ova Mahallesi'ndeki göle yakın parsellerde su baskını olmuş. Ani ve şiddetli yağış nedeniyle gölün su seviyesi yükselmiş, kenarında taşkına neden olmuş. Seralarda da hasar oluşmuş, yarın hasar tespit çalışmalarına başlanacak" dedi.
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer de Ova ve Kınık mahallelerinde su baskını olan bölgede hasar tespit çalışması yapılacağını bildirdi.
SERALAR ZARAR GÖRDÜ
2 dönüm serasına komple su girdiğini söyleyen üretici Osman Güzeloğlu, öğleden buyana bardaktan boşanırcasına yağan yağmur sebebiyle henüz kızarmakta olan 2 dönümde ekili domatesin zarar gördüğünü söyledi.
KIRMIZI KOD UYARISI VERİLMİŞTİ
Antalya'da meteorolojinin 'kırmızı kod' uyarısı verilmiş ve metrekareye 100- 250 kilogram yağış düşmesinin beklendiği kaydedilmişti. AFAD, itfaiye ve 6 ilçenin belediye başkan yardımcısının da içinde olduğu kriz masası kurmuştu. Kaş ilçesinde Cumartesi günü öğle saatlerinde başlayan yağmur sağanağa döndü, bazı seraları su bastı. Üreticiler seralardaki suyu boşaltmak için çaba harcarken, Kaş Belediyesi ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor.  Kaş ilçesindeki seralar şiddetli sağanaktan zarar gördü. Etkili sağanak yağış nedeniyle su altında kalan seralarda çalışmalar sürerken, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş tüm ekiplerle teyakkuz halinde bulunduklarını söyledi.
Antalya’da ‘kırmızı kod’ uyarısının ardından, bir gün süreyle seraların çevresinde adeta nöbet tutan çiftçiler beklenen sağanak yağışa yakalandı. Kaş’ta öğle saatlerinde başlayan yağmur sağanağa döndü, bazı seraları su bastı. Kaş’ın Kınık ve Ova Mahallesi’nde fındık büyüklüğünde yağan dolunun ardından başlayan sağanak yağış bazı seraları vurdu. Saat 14.00 sıralarında başlayan yağmur özellikle Kınık ve Ova Mahallesi’nde etkili oldu.
Seralarda hasar
Bir anda kararan hava ve bastıran sağanak nedeniyle seraların bulunduğu alanlarda göletler oluştu, bazı seralardaki ürünler zarar gördü. Çiftçiler zarar görmeyen ürünlerini kurtarmaya çalıştı. Serasının tamamına su girdiğini söyleyen üretici Osman Güzeloğlu, etkili yağış dolayısıyla 2 dönümde ekili domatesin zarar gördüğünü dile getirdi.
Bölgeye gelen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hasat tespit çalışmalarına başladı. Yapılan ilk incelemede 50 dönüm seranın su baskınından zarar gördüğü tespit edildi. Kınık, Ova ve Yeşilköy Mahallesi’nde küçük çaptakiler hariç, 5 hektar naylon ve cam seraların zarar gördüğü anlaşıldı.
Başkan Ulutaş çalışmaları inceledi
Bölgede Kaş Belediyesi ekiplerinin seralardaki suyun boşaltılması için iş makinesi ve işçilerle çalışmaları sürdürdüğü bildirildi. 12 kepçe, 4 paletli kepçe 14 kamyon ve işçilerin su tahliye işlemlerine devam ettiği kaydedildi.
Bölgede üreticilerle birlikte su basan seraları gezerek, çalışmaları yerinde inceleyen Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, ekiplerin teyakkuz durumunda olduğunu söyledi.
Sağanağın zarara neden olduğunu belirten Başkan Mutlu Ulutaş, bölgedeki seralarda önemli hasarlar olduğunu kaydetti.
 
 
Editör: TE Bilisim