Antalya’nın Kaş İlçesi’nde ilk kez Kapia Biber Festivali düzenlendi. Festival, Kaş’a bağlı Kasaba Mahallesi’nde başladı. Festivalde düzenlenecek konserler ve kapia güzeli yarışması, Barış Pınarı Operasyonu nedeniyle iptal edildi. Festivalde askerlerimiz ve ordumuz için dua edildi. Din görevlileri tarafından “Fetih”  suresi okundu. Bölgedeki mahalleler stand açarak eski tarım aletlerini sergiledi. Mahallelerinin ürünlerini gösterime sundu.
Kaş Belediyesi tarafından, Kaş İlçesi’nde Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Kaş Ziraat Odası ve Kasaba Mahallesi işbirliğinde ilk kez Kapia Biber Festivali düzenlendi. Kasaba Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılışına Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu,  Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Demre Belediye Başkan Vekili Ali Rıza Yatkın, Cumhuuriyet Başsavcısı Muhammet Bilal Duvar, eski Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu,  İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı  Mustafa Koçak, Emniyet Müdürü Erkan Koçak,  İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kenan Dallı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Göktaş,  Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kasaba Mahallesi muhtarı Süleyman Özen, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın eşliğinde yapılan kortej yürüşü ile başladı. Kasaba Mahalle Meydanı’nda yapılan açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Yapılan açılış konuşmalarının ardından Likyalı Yörükler Patara Ekibi ve Seydikemer Temel Grubu’nun yaptığı halk oyunları gösterisi ile devam etti. Yapılan en kaliteli kapia biber üreticisi yarışmasında, ön elemeyi geçen 6 üretici yarıştı.  Birinciliği  Yılmaz Bulut kazandı.  Acı biber yemem yarışmasına 6 kişi katıldı. Birinciliği iki dakikada 206 gram acı biber yiyen Doğantaş Mahallesi Muhtarı Ali Karataş kazandı. Kaipa yemekleri yarışmasına 9 bayan katıldı. Birinciliği kıymalı kapia dolması ile Hatice Keskin kazandı.
Acı biber yeme yarışması birincisi Ali Karataş; acı biberi herkese tavsiye ederim. Kansere, her hastalığa iyi gelir. Ben hiç doktora gitmem. Her kahvaltımda acı yerim. Acısız kahvaltı yapmam dedi.
Kapia biber üreticisi dalında birinci olan  Yılmaz Bulut, kaliteli biber yetiştirdiğim için çok mutluyum. Birinci olduğum için gururluyum dedi.  
Festivalde bir konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya; tarımın ne kadar önemli olduğunu, kendine yeten ülkelerin dünyada ne kadar güçlü olduklarını  görüyoruz.    Biz tarımla turizmi birleştiren bir hadisenin içindeyiz şu anda. Festivaller tarımsal ürünlerin öne çıkmasını sağlarken bir taraftanda o bölgenin  tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor dedi.         
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş yaptığı konuşmada;   Kaşımız turizmi ve tarımı ile ön planda. Bazen bakıyoruz turizm daha önde gibi, ama baktığımız zaman Kaşımızın yüzde atmış yetmişi tarımla geçiniyor.tarım kesimi bizim için çok önemli. Tarım kesimini hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz. Bunun sözünü şimdiden veriyorum. Bizim üretimimiz önemli. Burada üretim yapan hemşerilerimiz önemli. Biz hem üretim, hem pazarlama safhasında sizin yanınızda olacağız. Burda ciddi bir biber üretimimiz var. Bu da bir marka. Bu markayı bizim daha çok tanıtmamız lazım. Bu ürünlerin pazara en iyi şekilde ulaşabilmesini temin etmemiz lazım.
Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan da yaptığı konuşmada; tabi biz kapia üretimini, aynen atak helikopterinin üretimine benzetiyoruz.     SİA’ları, İHA’ların, tekstil üretimimiz gibi, otomobil sanayimiz gibi bu ülkenin gelişmesine, kalkınmasına katkı sunan çiftçilerimiz bizim için çok kıymetli. Bu festivalinde en büyük amacı bu bölgede yetiştirilen zirai ürünlerin  marka değerini oluşturmak . Bunların piyasalarda çok daha iyi alıcısını sağlamak.  Bu şekilde hem bölgemizin, hem ülkemizin gelişmesine katkı sağlamak. O naylonun altında, o sıcağın altında kapia üreten, domates üreten çiftçimiz, vatandaşımız bu ülkenin birer askeri, birer neferidir. Daha çok üreteceğiz. Daha çok çalışacağız. Daha çok gayret edeceğiz.    Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.  Hep birlikte Türkiye olacağız dedi.   Kasaba, Dirgenler, Karadağ, Uğrar, Çeşme, Doğantaş mahallelerinde yaklaşık 4 bin 700 dekar alanda kapia biber üretimi yapılıyor.  Yılda yaklaşık 42- 43 bin ton üretim yapılıyor. Bölgede yaşanan sis ve toprak yapısı nedeniyle üretilen kapianın kalitesi ve rengi çok farklı.
 
 
 
Editör: TE Bilisim