WWF Tarafından düzenlenen Ortak Liderlik Forumu kapsamında denizlerin korunması için gelecek nesillerin yetiştirilmesi eğitimi’nin beşincisi Akdeniz’in farklı ülkelerinden gelen katılımcılar ile Kaş Kültür Evi’nde gerçekleştirildi.

Programın Eğitim bölümlerine Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk , Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan , Program Koordinatörü Anne Walton, WWF-Türkiye Deniz Koruma Uzmanı Yaprak Arda, Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Murşit Kovancı, Kaş Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Abullah Muslu, Kaş Sualtı Araştırma Derneği Başkanı Mertcan Kırgız’da katılarak görüşlerini ve önerilerini paylaştılar.
 
Liderlik Forumuna Mısır’dan Basem Motwaly, Tunus’tan Nawel Khelil, Hırvatistan’dan Moira Buršić, Yunanistan’dan Maria Maniopoulou, İtalya’dan Claudia Scianna, Slovenya’dan Tina Centrih Genov, Tunus’tan Racha Sallemi, Tunus’tan Emna Ben Lamine, Tunus’tan Abidi Aymen, Tunus’tan Asma Yahyaouı, Türkiye’den Nisa Yaz Güvendi, Türkiye’den Hakkı Togay Tanyolaç, Türkiye’den Yaprak Arda, Türkiye’den Zeynep Derya Yıldırım Özata,İngiltere’den Katie Hogg, İspanya’dan David Cabana Permuy, Hawaii’den Anne Walton, ABD’den Michael Furgeson Eng,WWF Bilimsel Danışmanı Baki Yokeş, Kaş Cevre ve Şehircilik Şube Müdürü Şöhret Kumcu, Dragoman Outdoor Murat Draman 
katıldılar.

Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk oturumda yaptığı değerlendirmede; “ Biz WWF’in çevre koruma  projesine yerel yönetim olarak bugüne kadar daha çok lojistik destek verdik.Konuya bakışımız bir yandan çevreyi koruyalım, doğrusu bu.Bir yandan da balıkçılarımızı koruyalım.İnsanların geçim kaynakları ile proje uyumlu olarak sürdürülmelidir “ dedi.

Kaş Turizm Derneği Başkanı Munise Ozan ise ; “ Biz sivil toplum örgütleri olarak, ilan edilen özel çevre koruma bölgelerini başından beri destekledik. Kaş-Gökova bölgesi bizim için çok önemli. Bu güne kadar tüm toplantılara katıldık.Balıkçılarımızın bu projeden etkilendikleri doğru.Uluslararası bilimsel projeler bizim için çok önemli. Sivil toplum kuruluşlarının önerileri fazla dikkate alınmıyor ve Türkiye’de çevre koruma adına çok kötü durumdayız. WWF bizim elimizi güçlendirdi.”dedi.
 
WWF’in Akdeniz Girişimi tarafından düzenlenen Ortak Liderlik Forumu, Akdeniz’deki Deniz-Kıyı Koruma Alanları’nda yaptıkları ve yapacaklarıyla doğa korumada öncü rol üstlenmeyi vaad eden bireylerin kapasitelerini geliştirmeyi amaçlıyor.

WWF’in hedefi, Akdeniz genelinde, denizlerin korunmasına önemli katkı sağlayabilecek, kendi alanlarında ve ülkelerinde denizlerin korunması adına olumlu değişiklikler yaratabilecek, donanımlı ve güçlü doğa koruma liderlerinin yetişmesine yardımcı olmak ve bunlardan oluşan bir işbirliği ağı geliştirmek. 2015'ten bu yana devam eden ve halen şu anda ikinci aşamasında olan Liderlik Forumu, liderlik potansiyeline sahip, motivasyonu yüksek ve kişisel gelişime açık, 14 faklı ülkeye mensup 37 bireyden oluşuyor. Süreç içerisinde beş adet yüz yüze ve on altı internet bazlı eğitim seansı gerçekleştirildi.

Ortak Liderlik Forumu’nda, işbirliğine dayalı liderlik becerileri, paydaşlarla etkin iletişim ve etkileşim, müzakere teknikleri, güven oluşturma ve medya eğitimi gibi uygulamalardan faydalanan katılımcılar, program kapsamında, yaratıcılıklarını ve analitik becerilerini geliştirmek üzere, doğa koruma için yenilikçi yaklaşımlarla çözümler geliştirme, mentorluk desteğiyle işbirliği ağları oluşturma ve hayat boyu sürecek bir kişisel liderlik gelişim planı çizme taahhüdünde bulundular.

Eğitim Programının Koordinatörü Anne Walton, “çözüm odaklı liderlik becerilerinin geliştirilmesini amaçlayan Forumda önemli olan farklı gruplar arasında kurulan destek sistemi ile gerçek işbirlikçi liderlik becerilerinin geliştiriliyor olmasıdır.“dedi.

WWF-Türkiye Deniz Koruma Uzmanı Yaprak Arda ise, yaklaşık dört senedir bu eğitim sürecinin bir parçası olduğunu ve öğrendikleri doğrultusunda Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde paydaşlarla gerçekleştirdikleri çalışmaların daha etkin bir şekilde ilerlediğini gözlemlediğini belirtti.

 
Editör: TE Bilisim