Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği'nin eski Kaş Devlet Hastanesi binası ve çevresinin, kurtarma kazısı yapılarak Kaş Kent Müzesi'ne ve Arkeopark'a dönüştürülme kampanyası üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, alanda uzun süreli kazı, restorasyon yapılmasını kararlaştırdı.
İlçede tartışmalara yol açan eski Kaş Devlet Hastanesi binası ve çevresi ile ilgili olarak Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı. Başvuruda, park yeri olarak kullanılan eski Kaş Devlet Hastanesi binası ve çevresinin 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olduğu, alan içinde birçok arkeolojik kalıntı bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi:
"Alan Kaş Belediyesi tarafından kamyon, iş makinesi gibi taşıtların park yeri olarak kullanılıyor. Bu alanda denizde, karada suyun içinde, tescilli ve tescilsiz birçok arkeolojik kalıntı bulunmaktadır. Bu alan Antiphelllos Antik Kenti içinde yer almaktadır. Bu alan Antik Antiphellos Antik Kenti ile bir bütün olarak düşünülmelidir. Son zamanlarda buranın sosyal tesis, plaj olarak düzenleneceği duyumlarını almaktayız. 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olan bu bölgenin kurtarma kazısı bile yapılmadan yapılacak girişim ve tesise dönüştürme çalışmaları alana telefi olmayan zararlar verebilir. Kaş'ın değerine değer katan bu binanın ve alanın kurtarma kazısı yapılarak, toprak altında kalan tarihin gün yüzüne çıkarılarak, bilimin ışığında arkeolojik alan olarak düzenlenmesini arzediyoruz."
BAKANLIKTAN OLUMLU DÖNÜŞ
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği öncülüğünde başlatılan imza kampanyasında ise 35 bin imza toplandı. Bu imzalar da bakanlığa gönderildi. Bakanlık başvuruyu yapan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği'ne destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Çoşkun imzası ile gönderilen cevap yazısında, "Bakanlığımızca yerinde yapılan inceleme ve değerlendirmelerde, önümüzdeki süreçte alanın rehabilite edilmesinin, alanda kurtarma kazısından ziyade proje kapsamında uzun süreli kazı, restorasyon ve çevre düzenlenmesi çalışmalarının yapılarak ülkemiz kültürel mirasına kazandırılmasının yerinde olacağı mütaala edilmiştir. Bu çerçevede, konuya ilişkin olarak Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürlüğü ve ilgili bilim insanları ile gerekli değerlendirmeler devam edecektir" denildi.
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munis Ozan, "Kaş'ın çok önemli bir kültür zenginliğinin kurtarılması adına verdiğimiz çabaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından olumlu ses verilmesi Kaş adına çok sevindirici. Ayrıca imza kampanyasına verilen 35 bin imza, konunun Kaş ve bilim adına ne kadar önemli olduğunun en güzel kanıtı. Bu konudaki gelişmeleri dernek olarak izlemeye ve katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

 
Editör: TE Bilisim