Kaş ilçesinde bulunan Likya Birliği'nin en önemli antik kentlerinden biri olan Xanthos Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları devam ediyor.
   Antalya’nın Kaş İlçesi’de bulunan Likya Birliği’nin en önemli antik kentlerinden biri olan, Türkiye’nin UNESCO  Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 19 antik değerinden biri olan Xanthos Antik Kenti’nde yaz dönemi kazıları devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvaç Başkanlığı’nda yürütülen kazıların bu yılki bölümüne, 3 öğretim elemanı, arekolog ve sanat tarihçisi 3 doktora öğrencisi ve 20 işçi katılıyor. Xanthos Antik Kenti’ndeki kazılar, 68 yıldır devam ediyor. 1950 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatılan kazılar, 2011 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç başkanlığında yürütülüyor.
   Xanthos Antik Kenti kazılarının bu yıl ki bölümü ile ilgili olarak Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç yaptığı konuşmada”Kazıların bu yılki bölümüne, öncelikle ziyaret alanlarının ve kentin yoğun yapı kalıntılarının bitki temizliği ile başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ayrılan ödenek ve katılan bilim adamlarına göre, antik tiyatro, Roma Agorası ve Güney Sektör’de kazı çalışması yapacağız. Bu bölgelerde sondaj çalışmalarına da devam edeceğiz. İlerleyen süreçte değişik üniversitelerden katılacak bilim insanları ile kazıda yer alacak bilim insanı sayısı 10’a yükselecek. Bu bilim adamları ile birlikte kent planının güncellenmesi, Bizans Dönemi dokusunun bir bütün halinde incelenmesini amaçlıyoruz. Ortaya çıkarılan buluntuların incelemesi ve düzenlemesi çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrılan ödenekler ölçüsünde antik kentin tarihini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz.  Xanthos Antik Kenti’nin, Arkaik ve Klasik Dönem’de Likya Birliği’ne başkentlik yaptığını belirten Varkıvanç; 1988 yılından bu yana hemen yanındaki Leton Antik Kenti ile birlikte, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kahramanlıkları ile ünlü, çok önemli bir antik kent. Roma ve Pers saldırıları sırasında Xanthoslular güçlü direnişleri ve teslim olmayarak intihar edişleri ile tarihe geçmiş.  Likya Birliği’nin en önemli,  altı kentinden birisi.  Tarihi M.Ö 8. yüzyıla kadar dayanıyor. Böyle değerli bir antik kenti, gün yüzüne çıkarma çalışmalarına, daha çok ziyaretçi çekmesi için tanıtım çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.
  
 
Editör: TE Bilisim