Kaş Ziraat Odası'nın Olağan Genel Kurulu Kaş Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Tek Liste’nin oylandığı Genel Kurulda Mevcut Başkan Ramazan Süer güven tazeledi. 
 
   Genel Kurul (Umumi Heyet) toplantısı ile Oda Meclisi ve Yönetim Kurulu (İdare Heyeti) üye seçimleri yapıldı. Genel Kurul’da Yargı gözetiminde Oda Meclisinin 21 asil ve 21 yedek üyesinin seçimi ile Oda Meclisince Oda İdare Heyetinin 7 asil ve 7 yedek üyesinin seçimi yapıldı. Seçimde 56 delegeden 53’ü oy kullandı.Seçimler blok liste oy pusulası ile yapıldı.


 
  Genel Kurula Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Ak Parti Kaş İlçe Başkanı Hüseyin Aksak, MHP Kaş İlçe Başkanı Cemil Kolak, İyi Parti Kaş İlçe Başkanı İsmail Şah Yılmaz, Ak Parti Kaş Belediye Başkan Adayı Mutlu Ulutaş, Demokrat Parti Kaş Belediye Başkan Adayı Erol Demirhan,   Kaş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ramazan Çetin, Kaş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kaş Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Antbirlik Başkanı Hüseyin Balya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Göktaş, Kaş Belediye Meclis Üyeleri, Ziraat Odası Delegeleri ve Çiftçiler ile davetliler katıldılar.
 
   Genel kurul divan heyetinin oluşturulması ile başladı. Divan Başkanlığına Genel Kurul Üyeleri’nin imzaları ile Mehmet Gökçül seçildi. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
 
   Genel Kurulda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın mesajı okundu. Bayraktar mesajında  “ Bu gün 82 milyon ülke nüfusu olarak aç değilsek, çocuklarımızın karnı doyuyorsa, bunu yağmur çamur demeden, gecesini gündüzüne katarak çalışan çiftçilerimizin üretimine borçluyuz. Çiftçilerimizin haklarını her konuda savunmaya devam edeceğiz. Gidecek ve bizi besleyecek başka bir toprak, başka bir çiftçi yok ” diyerek genel kurula ve seçilecek yönetim kuruluna başarılar diledi.
 
   Genel Kurulda söz alan Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan ise ; “ Dünyanın en ideal demokrasisi Likya’da kurulmuştur. Likya’nın başkenti pataradır. Demokrasinin beşiği olan Kaş ilçemizde demokratik bir seçim gerçekleştiriliyor. İlçede görev yaptığım beş aylık süre içerisinde ziraat odamızın çok güzel çalışmalar yaptığını gördüm. Sürekli çiftçilerimiz ile bir arada çalışmalar yürütüyorlar. Her türlü sıkıntı ve dertlerinde yanlarında olduklarını gördüm. İlçemizde tarım’ın gelişmesi için çok önemli çalışmalar yürütmekteler. Kendilerini tebrik ediyorum. Genel kurulda seçilecek yeni yönetime ve başkanına da başarılar diliyorum. “ dedi.
 
  Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer de genel kurula hitap ederek şunları söyledi; “  Geçtiğimiz günlerde bölgemizde yaşanan afet sonrası çiftçilerimiz çok büyük zararlar yaşadılar. Yürekler acısı manzaralar oluştu. Özellikle Palamut, Çavdır, Kınık Ova, Yeşilköy ve Çayköy
mahallerimizde fırtınanın ve su baskınlarının etkisiyle birçok çiftçimiz zarar gördü. Devletimiz ve Belediyemiz tüm imkânlarını seferber ederek çiftçimizin yanında yer aldık. Kaymakamlığımız başta olmak üzere zarar tespitleri yapıldı ve yardım çalışmaları devam ediyor. Devletimiz çiftçimizin yaralarını acilen saracaktır. Tarımda bilinçli bir üretim ve planlı bir üretim yapmak zorundayız. Üretimden başlayarak, pazarlamaya kadar planlamaların yapılması gerekiyor. Tüketimde pazarlarda yaşanan fiyat artışlarının suçlusu sanki çiftçimizmiş gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Bunun suçlusu çiftçimiz değildir. Çiftçi ağır şartlarda üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Özellikle tarımsal girdiler yönünden, ilaç, gübre, fide ve diğer maliyetlerden büyük sıkıntı çekmektedir. Kaş ziraat odamız geçmiş dönemlerde daima çiftçinin yanında oldu, bundan sonra seçilecek yeni yönetimde aynı şekilde devam edecektir. Kendilerine başarılar diliyorum. Genel kurul hayırlı olsun “ dedi.
 
  Genel Kurula hitap eden Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer ise konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün ; “ Çalışmadan, Öğrenmeden, Yorulmadan Rahat Yaşanamaz “  sözleri ile başladı. Süer konuşmasının devamında; “ Bölgemizde geçtiğimiz günlerde yaşadığımız etkili yağış ve fırtına sonucunda Ova Mahallemizin Göl bölgesinde, su baskını, Palamut, Çavdır, Çay köy, Kınık, Yeşilköy, Bezirgân, Kasaba ve Uğrar Mahallelerinde zarar gören çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Odamız 13.000 kayıtlı çiftçimize hizmet vermektedir. Odamızda 4 idari personel, 3 tarım danışmanı görev yapmaktadır. Yeni hizmet binamızı odamıza kazandırdık. Ayrıca eski hizmet binamızı ihale yoluyla 502 bin Türk Lirası karşılığında sattık. Bu gelir ile Ağullu Mahallemizde 123 ada 90 parselde kayıtlı 6 bin metrekare tarla vasfındaki taşınmazı 500 bin Türk Lirası bedel ile odamıza kazandırdık. Kaş Ziraat Odası İktisadi İşletmesi olarak bir şirket kurduk. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, BATEM işbirliği ile mahallelerimizde çiftçi toplantıları ve eğitimleri düzenledik.

Üretmede sorunumuz yoktur. Sorun planlama ve pazarlamada ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimiz gübre ve ilaç başta olmak üzere aşırı girdi maliyetlerinden dolayı büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. İlgili bakanlıklara bu konuda çözüm taleplerimizi iletiyoruz. Üretici ile tüketici arsındaki makasın en aza indirilmesi fiyatlar üzerindeki artışı ortadan kaldıracaktır. Üreticilerimiz TARSİM sigortasında %50 devlet desteğinden mutlaka yararlanmalıdır. Çiftçimize verilen Mazot ve Gübre desteği yeterli değildir. Sera atıkları ve ilaç kalıntıları çevre felaketi ve hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Belediyemizin bu konuda yapacağı çalışmalara destek olacağız. İlçemizde yapımı planlana hal Kompleksi’nin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Üreticimiz bu hallerde yapacağı satış ile kendi fiyatını belirleme imkânına kavuşmalıdır. Organik tarımın yaygınlaştırılması için çalışmalarımız sürecektir. Genel kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Ziraat Odası’nın 2015- 2018  Dönemi çalışma (faaliyet) raporu Başkan Ramazan Süer tarafından okundu ve ardından ibra edildi. Oda Genel Sekreteri Mehmet Zorlu tarafından okunan 2015–2018 Dönemi bilançoları ve hesapları, 2019 – 2022 Yılları tahmini bütçe ve çalışma programı ile Oda Meclisi ve İdare Heyeti müzakere edilerek ibra edildi.

Kaş Ziraat Odası’nın 2019 – 2022 Yılları tahmini bütçesi 4 milyon 200 bin Türk Lirası olarak genel kurulda kabul edildi.
 
Genel kurul'un  son bölümünde yapılan seçimlerden sonra yeni yönetim kurulu Asil üyeleri ve oda meclisi asil üyeleri şu isimlerden oluştu; Yönetim Kurulu Üyeleri; Ramazan Süer, İdris Zorlu, Murat Yılmaz, Mehmet Eriş, Mehmet Ali Kalkanlı, Ramazan Güzel, Sadettin Büyüktekin. Oda Meclisi Üyeleri; İbrahim Nişancı, Suat Ekizoğlu, Özer Kolak, İsmet Dedeler,Yusuf Ülker,Mehmet Erdoğan, Hüseyin Kanğa, Bayram Sarıca, Hüseyin Çakmak, Ali İhsan Alkaya, Mehmet Karatepe, Osman Sarıca, Süleyman Karagöz, Ahmet Levent.
 

 
Editör: TE Bilisim