RESTORASYONU BİTEN KAŞ’IN Tarihi Süleyman Çavuş Camisi CUMA GÜNÜ AÇILIYOR
   Antalya’nın Kaş İlçe Merkezi’nde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk izlerini taşıyan tarihi Süleyman Çavuş Camisi Cuma günü törenle açılıyor.
   Restorasyonu biten Kaş İlçe Merkezi’nde bulunan tarihi Süleyman Çavuş Camisi 15 Temmuz Cuma günü törenle açılacak. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Kaş Belediyesi tarafından birlikte restore edilen caminin 15 Temmuz Cuma günü saat 12:00’de törenle yeniden ibadete açılacak. Yüklenici firma tarafından yapılan restorasyon çalışması biten cami baştan sona restore edildi. Kaş Merkez bulunan tarihi  Süleyman Çavuş Camisi taş ve ahşap karışımı bir bina. Başlatılan restorasyon çalışmasında tarihi caminin, iç ve dış cephesindeki çimento kaplı harçlar temizlendi. 65 cm’yi bulan taş duvarlar ortaya çıkarıldı. Bina çimento kullanmadan güçlendirildi. Taş duvarlar arasında önce derz yapıldı. Taş duvarlar arası Horasan harcı ile sıvandı. Binanın aslına uygun ahşap doğramalar yapıldı. Ahşaplar nefes alan su bazlı boyalar ile boyandı. Ahşabın yerine sonradan kullanılan plastik doğramaların tamamı kaldırıldı.  1932 yılında yapılan caminin 1950’li yıllarda betondan yapılan minaresi, binanın aslına uygun olarak, değişik bir harçla imitasyon kaplaması ile kaplandı. 1800’lü yıllar yapımı olduğu tespit edilen ve başka yerden getirilerek Süleyman Çavuş Camisi’ne monte edilen en az 200 yıllık olduğu tahmin edilen mihrap, anbon ve vaiz kürsüsünün boyaları temizlendi. Temizlenen bölümler altın varakla kaplandı.
   Çalışmalarla ilgili olarak Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş yaptığı konuşmada” Kaş’ın en eski camilerinden olan 1932 yılında Süleyman Çavuş lakaplı Süleyman Yıldırım tarafından yaptırılan bir cami.  Süleyman Çavuş Camisi birinci derecede arkeolojik ve kentsel sit alan içinde ve koruma altında idi. Aslına uygun olarak hazırlanan proje doğrultusunda restore edildi. Restore bedeli olan 2 milyon 227 bin 433 liranın yüzde doksan beşi Antalya valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılandı. Yüzde beşi de Kaş Belediyesi tarafından karşılandı. Cumhuriyet Dönemi taş ve ahşap mimarinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi camimizi aslına uygun olarak gelecek kuşaklara taşıyoruz. Restorasyonu yürüten firmanın 28 Ocak 2023 yılına kadar süresi var. Ama yapılan özverili çalışmalar nedeniyle Kurban Bayramı’nda çalışma sona erdi. Tarihi cami 15 Temmuz Cuma günü yeniden ibadete açılacak” dedi.
  
 
Editör: TE Bilisim