Antalya’nın Kaş İlçesi’nde yaşamını sürdüren eski teknik öğretmen ve iş insanı Erdal Hacıvelioğlu, “Likyalılardan Günümüze Kaş Tarihi” adlı kitapla Kaş’ın tarihini yazdı. Kitap ilk baskı olarak 5 bin adet basıldı.
   Kaşlı olan ve Kaş’ta ticaretle uğraşan, Kaş’taki birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan, başkanlık yapan Erdal Hacıvelioğlu, uzun yıllar süren hazırlık çalışması sonrası, Liyalılardan Günümüze Kaş Tarihi” adlı kitabını çıkardı. 367 sayfalık kitapta, Kaş’ın bulunabilen en eski ve günümüzdeki fotoğrafları da yer alıyor. Kitap, Kaş’ın 54 mahallesinde yaşayan yörüklerin, farklı kültürden gelenlerin soy ağaçlarını, kültürlerini inceliyor. Antik dönemden başlayarak, Anadolu Beylikleri, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu, Kyvay-ı Milliye ve Cumhuriyet döneminde Kaş’ın tarihini, konumunu, yaşadıklarını,  Birinci Dünya Savaşı sırasında azınlıkların durumlarını belgelerle ortaya koyuyor. Kaş Belediyesi’nin kuruluşundan bu yana belediye başkanlarını, belediye meclisi üyelerini, kapatılan belde belediyelerinin başkanlarını, belediye meclisi üyelerini, 54 mahallede tarih boyunca muhtarlık ve azalık yapanları tek tek ortaya koyuyor. 1954 yılından bu yana yapılan genel ve yerel seçim sonuçlarına yer veriyor. 1987 yılına kadar olan Demre’nin tarihine, siyasi yaşamına yer veriyor.  Kaş’ın 1923 yılında ilçe olmasından bu yana kaymakamlık yapanların, önemli görevlilerin adlarına yer veriliyor.  Bunun yanında Kaş’ın tarihi, politik ve renkli kişilerinin yaşamı anlatılıyor. Kaş’ta eğitim ve sağlık kurumları, dernekler, vakıflar, spor kulüplerinin faaliyetleri başka bir bölüm olarak kitapta yer alıyor. Kitapta ayrıca derlenebilen Birinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak günümüze kadar, Kaş’ın şehitlerinin adları ve nerede şehit düştüklerine yer veriliyor.
  İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen Okulu mezunu olan 62 yaşındaki Erdal Hacıvelioğlu kitabı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada”Öğrencilik yıllarımdan bu yana yaptığım çalışmaları, bu kitabımda topladım. Osmanlı arşivleri dahil olmak üzere, Kaş üzerine uzun süren çalışmalar yaptım. Likyalılardan bu yana Kaş’ın bir özeti diyebiliriz. Geçmişi, geleceğe taşıdığımı düşünüyorum. Gelecek kuşaklara, Kaş’ı tanıyacakları bir kaynak oluşturdum. Bir Kaşlı olarak, Kaş nedir, kim yönetmiştir, tarihi, doğası, kültürü, yaşam biçimi vb.. gibi birçok sorunun yanıtı kitabımda yer alıyor. Bir Kaş arşivi diyebiliriz. Belki eksiklikler olabilir. Bunu da benden sonra Kaş’ı inceleyip, Kaş’ı yazacak arkadaşlarımız giderecektir “dedi.
    Kaş’ta ticaretle uğraşan Erdal Hacıvelioğlu; evli bir bir çocuk babası. Kaş Gençspor Kulübü’nün kurucusu. Kaş Eğitim ve Sağlık Vakfı ile Kaş Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin başkanlığını yapıyor.
 
Editör: TE Bilisim