Kaş ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerle kutlandı.
Kaş İlçesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle 8 Mart Pazar günü saat 14:00’te aynı saatte 2 farklı yerde kadınlar günü kutlama proğramı düzenlendi.   CHP’li kadınlar ve Eğitim-Sen tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda,  Kaş Belediyesi tarafından Kaş Belediye Toplantı Salonu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenlendi.
Kaş Belediye Toplantı Salonu’nda belediye tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programına Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, AK Parti Kaş İlçe Başkanı Hüseyin Aksak ile Kadın Kolları İlçe Başkanı Tülin Tuna, Kaş MHP Kadın Kolları Başkanı Hülya Kolak ve belediye meclis üyeleri ve kadınlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşması yapan Kaş Başkan Mutlu Ulutaş yaptığı konuşmada”8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle bütün kadınların kadınlar gününü kutluyorum. Kadınlar kardeşimiz, bacımız, yoldaşımız, iş arkadaşımız, dert ortağımız, sırdaşımız, biz kadınlarımızı çok seviyoruz. Her zaman kadınlarımızın yanındayız. Kadınlarımızın yanında olmak insanlık görevimizdir. Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Şehitler veriyoruz. Annelerin yetiştirdiği evlatlar vatan için şehit oluyorlar. Kadınlarımızın gönüllerini kazanmak, onlara saygı sevgi göstermek bizim insanlık borcumuz. Kadınlar ailenin kurulmasında ve bütünlüğünde, iş yaşamında, ülkenin birlik ve beraberliğinde en önemli görev ve sorumluluk onlarındır.  Kaş Belediyesi olarak kadınlarımızın yanındayız. Onlara her türlü desteği vermek, bizim görevimiz ve borcumuz”dedi.
Proğram etkinlikleri kapsamında Kadınlar gününün önemini belirten konuşmayı yapan Hamire Sarıca yaptığı konuşmada” 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York Kentinde bir dokuma fabrikasında daha iyi koşullar için ayaklanan 40 bin dokuma işçisine polisin müdahalesi sonucu, 129 dokuma işçisi kadının hayatını kaybetmesinin üzerinden 50 yıl kadar geçtikten sonra, 1910 yılında Dnimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasına karar verilmiştir. İlk Kadınm Konferansı 1975 yılında Meksika’da toplanmış ve bu konferansın ardından 1975-1985 yılları arası Birleşmiş Milletler tarafından”Kadının On Yılı” ilan edilmiştir. Bu süre zarfında uluslararası ve ulusal platformda kadın- erkek eşitliği sağlama yolunda çalışmalar başlamıştır. Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlanmış ve kapalı mekanlardan sokaklara taşınmıştır. 20 yüzyılın başında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadına seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, pek çok sosyal ve siyasi hakkı kanunlara dayandırarak verirken, bu konuda daünyanın pek çok gelişmiş ülkesine ilhan kaynağı olmuştur”diye konuştu.
Kaş Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fatma Bardakçı  Mittiri de yaptığı konuşmada”Bedensel yada zihinsel emek harcayarak hayata katan, üreten, dünyayı değiştiren bütün kadınlara selam olsun. Kadınlar günümüz kutlu olsun. Biz kadınlar cinsel kimliklerimizin ötesinde insan olarak diğer tüm özelliklerinden bağımsız bireyler olarak, kendi ayakları üzerinde durabileceğimizi biliyoruz. Bizler kadının metalaştırılmadan, istismar edilmeden kendi kişiliğimizle, kimliğimizle, inancımızla değerlerimizle hak ettiğimiz yeri alabileceğimizi biliyoruz. Kaş Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınlarımızın sorunları ve gereksininlerini olduğu zaman bunların çözümleri için elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi kuru, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin kentte yaşayan tüm kadınlarımızla etkileşim ve iletişim içersinde olacağız. Güçlü kadın güçlü toplum demektir”dedi.
Mücadelesiyle hiçbir engelin olmadığını gösteren azmi ve başarısı ile kadınlara örnek olan Çocukken geçirdiği kaza sonucu iki kolunu kaybeden ancak ayaklarıyla resim yapan ve kitap yazan Tekvando Dünya 2’ncisi ve Ressam olan Ayşe  Işık’ın  “Hayat Güzeldir” başlığıyla hayat mücadelesi, başarıları sinevizyon gösterisiyle birlikte söyleşi yaptı. Hakan Bahar, Hatice Ustaer, Emre Acar, Kameri Özveri, Kudret Kılınç, Ali Evren tarafından konuklara şiir dinletisi sunuldu. Program etkinlikleri kapsamında Kahraman Türk Kadınları tanıtan konuşmayı Hicran Yücesan , Kaş İlçe Müftülüğü Kuran Kursu hocası Fatma Tüzer ‘İslamiyette Kadının Yeri’ konulu konuşma yaptı. Sanatçı Ayşegül Fidan ‘Bir Kadın Uyanıyor’ adlı tek kişilik tiyatro oyunu sundu. Hatice Doğan, Gülcan Keçeli, Ayşe Işık, ve Hanife Efeoğlu’na Kaş’ta 2020 yılı Güçlü Kadınlar Ödülü düzenlenen törenle verildi. Proğram Kaş Belediye binası önünde açılan Kadın resim sergisi ile program sona erdi. Program sonrası, Kaş Belediye Başkanı Mutlu  Ulutaş ve  belediye meclis üyeleri şehit ailelerine ve annelerine ziyarette bulundu.
 
CHP’Lİ VE EĞİTİM-SEN KADIN TEMSİLCİLERİNDEN CUMHURİYET MEYDANI’NDA 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
CHP’Lİ VE EĞİTİM-SEN KADIN TEMSİLCİLERİ TARAFINDAN KAŞ  CUMHURİYET MEYDANI’NDA 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDENİYLE ETKİNLİK DÜZENLENDİ.
 
Kaş İlçesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle 8 Mart Pazar günü saat 14:00’te  CHP’li kadınlar ve Eğitim-Sen tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenlendi. Etkinliğe katılan Kaş Kadınları, CHP ve Eğitim Sen kadın temsilcileri günün anlam ve önemine ilişkin mesajlar yayımladı. Kaş Kültürevi’nde film ve tiyatro gösterimiyle program sona erdi.
 
Editör: TE Bilisim