Antalya’nın Kaş İlçesinde vatandaşlar Antalya Büyükşehir Belediyesi  Meclisi tarafından onaylanan Belediye tarafından 21.6.2019 tarihine kadar askıya çıkarılan Çukurbağ Mahallesi 1/5000, 1/2500 ve 1/1000’lik imar planı ile ilgili olarak itirazlarını iletmek ve çözüm taleplerini görüşmek üzere Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Mahalle Muhtarları ve Belediye İmar yetkililerinin katılımları ile toplantı gerçekleştirdiler. Meclis toplantı salonunda yaklaşık 200 kişinin katılımları ile gerçekleşen görüşmede vatandaşlar imar planına ilişkin çekincelerini dile getirdiler.
 
 
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş toplantıya katılanlara hitaben yaptığı konuşmasında ; “ Geçtiğimiz ay Antalya Büyükşehir Belediyesi  Meclisi tarafından onaylanan Çukurbağ Mahallesi 1/5000, 1/25000 ve 1/1000’lik imar planı çalışması geçmiş dönem tarafından yapıldı. Şu anda itiraz süreci şeffaf bir şekilde yaşanıyor. Konuyla ilgili olarak, bize müracaat eden vatandaşlarımıza imar müdürlüğü çalışanlarımızca bilgilendirmelerde bulunuldu. Bu bilgilendirme süreci devam edecek. Vatandaşlarımız tüm merak ettikleri konuları, ilgili personelimize sorup bilgi alabilecekler. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yerine getirmeye çalışacağız. Hatalı uygulamalar varsa , bunların düzeltilmesi için çalışacağız. Bizi sizler seçtiniz ve bizde sizin yanınızda olarak sorunun çözümü için ne gerekiyor ise yapacağız.” Dedi.
 
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hasan Öncü ise şunları söyledi; “ Bu plan ile ilgili halk yeterince bilgilendirilmedi. Kaş Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni yönetimler. Halktan tepki gördüklerinde o konuyu yürütemezler. İlgililer bu plan ile ilgili ileri sürdükleri görüşlerinde;  “ Bu plan olmak zorunda. Kaçak yapılaşmayı önlemek için hazırlanmış bir plan bu ve işe yarayacaktır” diyorlar. İmar barışı ile çok kötü, derme çatma ve plansız yapılaşma tescil edildi. Planlama yapmak bu açıdan önemli elbette. Toplantıda vatandaşlar sorularına cevap alamadılar. Kaş çok özel bir yer. Doğasıyla tarihi ve kültürü ile. Bu planın hazırlanmasında neden bu kadar acele edildi? Bilemiyoruz. Planı yapanların savunması şu; “ Artık Kaş’ta kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor, bu yüzden artık planlı yapılaşmanın önünü açmalıyız ” Aceleci bir durum çıktı ortaya. Benim aklıma gelen;  seçim süreci var. Belki Planı aradan çıkarırız diye düşünmüş olabilirler. En büyük hata ise 1/5000 ve 1/1000’lik planları aynı anda çözmeye kalkışmak. 1/5000’lik plan tartışılacak, halk tarafından sindirilecek ki, 1/1000’lik plana geçilsin. Sorduk diyorlar, hiçbir köylümüzün haberi yok. Ayrıca bu tür hassas yerlerde bilgilendirme yapacak teknik personel kullanılarak vatandaşın bilgi alması sağlanabilirdi.”
 
 Bölgede arazisi ve evleri olan yüzlerce vatandaş imar planına ilişkin yaptıkları itiraz dilekçelerinde ise şu görüşlere yer verdiler. “ Kaş Belediye tarafından 21.6.2019 tarihine kadar askıya çıkarılan Çukurbağ Mahallesi imar planı ile ilgili olarak söz konusu plan lejantının 2’inci maddesinde meskûn sahalar için minimum ifraz koşulu 600 m2 belirlenmiş minimum cephe şartı verilmemiştir. Minimum cephe şartı verilmeyen yerlerde Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre 12–18 metre (Cephe ve Derinlik ) uygulanmaktadır. Bu zorunluluk nedeniyle parselasyon sırasında mevcut yapıların bulunduğu parseller hisseli bir şekilde oluşacaktır. Bu durum birçok mağduriyete neden olacaktır. Ayrıca plan lejantının madde 3,4’de geçen imar parselinde birden fazla yapı bulunması durumunda her yapı için bir adet havuz yapılabilir hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm ikiz veya üçüz yapı yapılması durumunda kısıtlamaya sebep vermektedir ve kaçak havuzların yapılmasına neden olmaktadır. Danıştayın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin taban alanına dâhil edilmeyen kısımlarını iptal etmesinden kaynaklı havuz gibi kullanım alanlarının taban alanı katsayından karşılanmasını zorunlu tuttuğundan TAKS kısıtlaması yapı projelendirilmesinde sorunlara neden olmaktadır. Mağduriyet oluşmaması için meskûn sahalarda minimum parsel büyüklüğünün 300 m2 ve meskûn sahalarda ifraz durumunun belediyelerce belirlenmesi hükmünün konulmasını madde 3.a’da geçen tek havuz şartının kaldırılmasını ve TAKS katsayısı yerine emsal uygulamasının plana işlenmesini talep ediyoruz “
 
Toplantıya katılanlar yaptıkları açıklamada, ortak görüş olarak imar planı ile ilgili aydınlatıcı, verimli bir bilgilendirmenin sağlanamadığını ifade ettiler.
 
Editör: TE Bilisim