Kaş ilçesinde ikisi de 62 yaşında olan Ali Ulutaş ile amcasının torunu Osman Kırca, bölgede curanın yaşayan efsaneleri olarak biliniyor.

     Bir Yörük çalgısı olan ve günümüzde kaybolmaya yüz tutan curanın yaşayan iki efsanesi, Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Çavdır Mahallesi’nde yaşıyor. Üç telli ve dört telli curayı, yaşatmaya, gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyorlar. Onlar üç telli ve dört telli curayı konuşturmaya devam ediyor. Curanın yaşayan efsaneleri, iki kuzen. Ali Ulutaş ve Osman Kırca. İkisinin de doğum tarihi aynı, ikisi de 62 yaşında. İkisi de cura çalmayı, dedeleri Süleyman Ulutaş’tan ve  babalarından öğrenmiş. İlkokul yıllarından beri cura çalıyorlar. Ustalıklarını, dönemin en büyük cura ustalarından biri olan Fethiyeli ramazan Güngör’den almışlar. Usta, çırak ilişkisi çerçevesinde, 1970’li yıllarda  Ramazan Güngör’den ders almışlar. İkisinde de ramazan Güngör’üm hediyesi birer cura var. İkisi de gelen dostlarına, Ege, Teke ve Akdeniz yöresi türkülerini çalıp, söylüyorlar. Zaman zaman bölgede yerel konserlere katılıyorlar. İkisinin de en büyük mutluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile,  19 - 28 Eylül 2017 tarihleri arasında Güney Kore’nin başkenti olan Seul Müzik Festivali’nde Türkiye’yi temsil etmek. Seul’de beş konser vermişler. Ali Ulutaş, üç Çoçuk babası. Osman Kırca  çocuk babası. İki kuzenin farkları, Osman Kırca, iki oğluna cura çalmayı öğretmen. Ali Ulutaş  bunu yapmamış. Ali Ulutaş, kendisi cura yaparak Türkiye’nin birçok yerine gönderiyor. Osman Kırca da bu yok.

   Ali Ulutaş yaptığı konuşmada”Çok küçük yaştan beri bu bağlamayı çalıyorum; üç telliyi. Üç telli bir Yörük çalgısı. Dağda çoban olduğu için, taşıması kolay olduğu için bu çalınıyor. Bana miras kaldı. Babamın bağlaması vardı. Onu çalardım. En sonunda Fethiye’de, Ramazan Güngör’ün yanına gittim. Beş altı sefer. Sonra çalışların baktım. Çalışlarını kaptım. Ondan sonra 0 senedir çalıyorum. Kendim de yapıyorum. Bu bağlamaları kendim yaptım. Yapıp, posta ile gönderiyorum. Bu sene Güney Kore’ye gittik. Kore’yi gördük. Türkiye’yi temsil ettik orda.  Orda çok güzel rağbet gördük “dedi.

   Osman Kırca ise yaptığı konuşmada” Bu üç telliyi, aşağı yukarı 15 yaşlarında öğrendim. Atalarımızdan kaldığı için, babamdan kalma meraktır. Elimdeki cura 47 senelik. Ramazan Güngör’ün bir hatırasıdır. Bunu kaybetmedim. Bizim de çobancılık meşhurdu. Kalktı mı, 40 develi göç olurdu. O göçleri şimdi arıyorum. Konaklaması olur bölüm, bölüm. Orda bu konaklamada zeybek çalarlar. Bunlar şimdi kayboldu. Bu sene devletimizin oluru ile Güney Kore’ye gittik. Allah razı olsun, onlar da bizi güzel karşıladı. Üç telliyi orda çaldık. Gurur duyduk. Onlarda çok merak duydu. Halihazırda bu mesleği sürdürüyoruz” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim