2021 YILI MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞI YILI
 Kaş’ta İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıl dönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy 12 Mart Cuma günü etkinlikle anılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılı Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak anılacak ve kutlanacak. Yıl boyunca yapılacak etkinlikler tek merkezden organize edilecek. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıl dönümü 12 Mart Cuma Günü tüm yurtta düzenlenecek törenler ile kutlanacak. İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 12 Mart 1921'de yapılan oturumda Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edildi. Kaş İlçesi’nde de İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıl dönümü dolayısı ile 12 Mart Cuma Günü Kaş İlçesi merkezindeki Kaş Çok Proğramlı Anadolu Lisesinde Saat 11:00’de anma programı düzenlenecek.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Proğramı saat 11:00’de Kaş Çok Proğramlı Anadolu Lisesi Bahçesi’nde düzenlenecek Proğram saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. Günün anlam ve önemini belirten konuşması yapılacak. Ünlü Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatının okunması, Şiirler, “On kıta bir vatan ilelebet istiklal” adlı gösteri, ödül töreni ve kapanışla proğram sona erecek.
İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ
Kurtuluş Savaşı yıllarında ordudan bir istiklal marşı yazılması isteği gelmesi üzerine Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 500 lira ödüllü bir yarışma açar. Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6'sını seçip bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıtır. Ancak bu şiirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif'e (Ersoy) bir mektup yazarak kendisinden yarışmaya katılmasını ister. Meclisin 12 Mart 1921'de Başkanvekili İstanbul Milletvekili Dr. Adnan (Adıvar) Bey başkanlığında yaptığı toplantıda, Mehmet Akif'in şiiriyle birlikte 7 şiir ele alınır. Tartışmalardan sonra İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif'in şiiri, Meclis kürsüsünden Bakan Hamdullah Suphi tarafından okunur.
MEHMET AKİF ÖDÜL PARASINI BAĞIŞLADI
Mehmet Akif ise para ödülünü almak istemez. Yarışmanın şartnamesi uyarınca almak zorunda olduğu belirtilince, Mehmet Akif, parayı "Darül Mesai" adlı bir yardım kurumuna bağışlar. Marşın kabulünden sonra Maarif Vekaleti bu kez beste yarışması açar. 24 müzisyenin katıldığı yarışmanın sonuçlanması savaş yüzünden gecikir ve Bakanlık, 1924 yılında oluşturulan özel bir komisyonun, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini "İstiklal Marşı" olarak belirlediğini duyurur. Ancak Çağatay'ın bestesinin Türk müziğinin etkisi altında olduğu gerekçesiyle 1930 yılında alınan karar uyarınca Osman Zeki Üngör'ün bestesi, "İstiklal Marşı" olarak benimsenir.
 
 
 
Editör: TE Bilisim