Merkezi Antalya’da olan Venotalya Bisiklet Kulübü tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. Yıldönümü dolasıyla Antalya’dan Kaş’a bisiklet turu düzenlendi. İlk kez düzenlenen tur, Birinci Dünya Savaşı kahramanlarından Antalyalı Topçu Yüzbaşı Ertuğrul Aker’e ithaf edildi. Turun sonunda Kaş Girişinde bulunan Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah Arkadaşları Dostluk ve Barış Parkı’nda dernek tarafından yaptırılan Mustafa Ertuğrul Aker Heykeli’nin açılışı yapıldı.
   Venotalya Bisiklet Grubu üyesi, iş insanı Doğukan Ak tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Cumhuriyet Bayramı’nın 97. Yıldönümü dolayısıyla Antalya’dan Kaş’a Cumhuriyet Bisiklet turu düzenlendi. 40 bisikletçinin katıldığı  tur, 180 kilometre sürdü. Antalya’dan başlayan tur, Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.  Bundan sonra her yıl geleneksel olarak düzenlenecek olan turun ilki, 9 Ocak 1917 yılında Kaş İlçesi’ne getirdiği üç topla, Yunanistan’ın Meis Adası önlerinde dünyanın ilk uçak savaş gemisi Been My Chree’yi batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Erturul Aker’e ithaf edildi. Sorunsuz biçimde turu tamamlayan 40 bisikletçi, Venotalya Bisiklet Kulübü tarafından yaptırılan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Heykeli’nin açılışına katıldı. Heykelin açılışına turun öncüsü iş insanı Doğukan Ak, heykelin kaidesini ve yerleştirilmesini sağlayan Kaşlı iş insanı Şevki Yörük, Kaşlı avukat ve tarihçi Salim Cengiz ve bisikletçiler katıldı. Venotalya Bisiklet Kulübü tarafından yaptırılan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Heykeli, kaidesi ile birlikte 2,5 metre yüksekliğinde ve bronzdan yapılma.
 Heykelin açılışında bir konuşma yapan iş insanı Doğukan Ak yaptığı konuşmada”Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker,  Birinci Dünya Savaşı’nın akışını değiştiren, Antalyalı çok büyük bir kahramandır.  Akdeniz kıyılarında savaşın gidişini, bölgenin güvenliği ve ülkemiz adına değiştirmiştir. Dünyanın ilk uçak savaş gemisini batıran kahraman olarak tarihe geçmiştir. Kurtuluş Savaşı’na giden yolu açan çok büyük bir komutandır. Kişi olarak Mustafa Erturğrul Aker’in askeri başarılarını anlatan “Ben Bir Türk Zabitiyim” kitabını okuduktan sonra çok etkilendim. Cumhuriyetimizin 97. Yılına özgü düzenlediğimiz bisiklet turunu, Mustafa Ertuğrul Aker’e ithaf ettik. Bu turu da geleneksel hale getireceğiz. Dernek olarak bu heykeli yaptırarak, onun adını gelecek kuşaklara tanıtmak, taşımak istedik” dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim