Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Dirgenler Mahallesi sınırları içinde bulunan, Likya Dönemi’ne ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarı kimliği belirsiz kişilerce parçalandı. Yaklaşık 6 yıl öncede tahrip edilen kaya mezarının bu kez giriş bölümü paramparça edildi.

    Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Kasaba, Dirgenler ve Karadağ mahallerine bağlayan Demre Çayı Vadisi’ndeki karayolunun bitişiğinde Dereağzı Mevkii’ndeki Likya Dönemi’ne ait kaya mezarı, tahrip edildi.  Yolun hemen kenarındaki kayada bulunan mezarın, göz göre göre tahrip edilmesi şaşkınlık yarattı.

   Tahribatı tespit eden arkeolog – rehber Ümit Işın yaptığı açıklamada”Mezarın tahrip edildiği yolda gece gündüz araçlar gelip geçiyor. Bu kaya mezarı tahrip edilirken birilerinin görmemesi olanak dışı. Bu durum akıllara soru işaretleri getiriyor. 2 bin 500 yıllık tarihi varlığı, vadinin süsünü ne yazık koruyamadık. Kültür varlıklarının bulunduğu alanlara, hiç olmazsa birer foto kapanı yerleştirmek zor mu acaba? Ben bölgeye sürekli turlar düzenliyorum. Bu mezar daha önce tahribata uğramıştı. Ama bu kez de giriş bölümü paramparça edilmiş durumda. 

Bölgede çok sayıda tarihi kalıntı ve eser var. Bu mezar yolun hemen üstündeki kayada bulunuyor. Mezarı balyoz ile parçalanması olanaksız. Mezarın parçalanması için jeneratör ile çalışan hilti kullanılmış. Bunu birilerinin görmemesi mümkün değil. Demek iki birileri yolun iki yanında gözcülük yapmış. Planlı bir tahrip var. Bu mezarların zaten ağzı açık. Bu mezarlarda define olması olanaksız. Tarih boyunca yıllarca bu mezarlar soyulmuş. Bu tür mezarların içinde hazine bulunacağına inanmak sadece bir hayal ürünü olabilir. Ancak insanların hayal güçleri, büyük bir cehaletle tarihi yok ediyor. Kültür varlıklarına yönelik tahribatın son 15 yılda daha çok arttığını belirten arkeolog Ümit Işın; bunun yaygınlaşmasının en büyük nedeni cep telefonları. Define arayıcıları birbirİne telefonla ve görüntü ile haber veriyor. Bu iş çığrından çıkmış durumda. Defineciler bir dernek bile kurdular. Cezalar ise maalesef caydırıcı değil. Tarihi mirasımıza zarar verenler ya birkaç ay yatıp çıkıyor. Ya da para cezasına çarptırılıyor. Arkasından aynı işi yapmaya devam ediyorlar” dedi.

   Demre Çayı Mevkii’nde çok sayıda Likya ve Roma dönemlerine ait tarihi yapı ve Likya Lahiti ve Likya Kaya Mezarı bulunuyor. Bölge binlerce yıllık kültür mirasına ev sahipliği yapıyor. Bölgede definecilerin yaptığı tahribattan en çok Likya Lahitleri ve Likya Kaya Mezarları zarar görüyor.
 
Editör: TE Bilisim