Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, bazı öğrenci velilerinin sınıfların birleştirilmesine, öğrencilerin öğretmenlerinden koparılmasına tepki olarak Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda yaptıkları eylem TBMM’sine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, yazılı bir soru önergesi vererek, Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan konu ile ilgili yanıt istedi.
   Zeybek verdiği soru önergesinde; Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen resmi yazıya istinaden “2023 Eğitim Vizyonu, Kamu Kaynakları’nın Verimli Kullanılmasına ve Kamu Zararlarının Önlenmesi” ilgili mevzuat gereği 1. ve 5. sınıfların en az 30 öğrenci olacak şekilde yeniden planlanması, yeni sınıf açmada 40 öğrenciyi geçmeden yeni düzenlemenin yapılması gerekliliği Kaş İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’ne iletilmiş, ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu kapsam dışında, Kaş İlçesi’nde tüm okullarda uygulanmak üzere içinde ara sınıfların bulunduğu birçok sınıfı birleştirmiştir. Bu durumda ilgili yazıda belirtilen 1. ve 5. sınıflar dışında, içlerinde 2., 4. ve 6. sınıfların bulunduğu ara sınıfların birleştirildiği velilere duyurulmuştur. İlgili yazıda birinci ve beşinci sınıfların 30 kişinin altında açılmamasına vurgu yapılmasına rağmen bazı birinci sınıflar 21,  22 ve 23 iki olarak açılmıştır. Okulların açıldığı bu günlerde, sorunu haber alan bazı veliler, haklı taleplerini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletmelerine rağmen, ilgili müdürün velilere “ Tasarruf tedbirleri” gerekçesi ile sınıfların birleştirildiğini belirttiği, ayrıca bir eğitimciye, yöneticiye yakışmayacak cevaplar verdiği iddia edilmiştir.  Eğitimde tasarruf gerekçesi ile yapılan, birçok öğrenciyi mağdur eden, öğretmenleri norm fazlası yapan bu uygulama kamuoyunda rahatsızlık yaratmıştır.
  Bu bağlamda:
1-         Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, okullarda uygulanmak üzere “1. ve 5. sınıf mevcutlarına dair” gönderilen yazının gerekçesi yazıda bahsedildiği gibi “Kamu Kaynaklarının Etkin ve Verimli Kullanılması ve Kamu Zararlarının Önlenmesi” ile ilgili mevzuat mıdır?

2-         İlgili yazının gereği sadece Antalya’nın Kaş İlçesi’nde mi uygulamaya konulmuştur? Antalya ve başka şehirlerde bu yazıya istinaden uygulama var mıdır ? Varsa hangi şehirlerde var ?
3-         Sınıf- şube birleştirmeleri nedeniyle mevcudu artan ve öğretmeninden ayrılan çocukların yaşayacağı duygusal çöküntü ve travmalara karşı  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve bakanlığın nasıl bir çalışması olacaktır ? Kalabalık sınıflarda ve farklı öğrenme düzeyine sahip öğrencilere yönelik nasıl bir çalışma planlanmıştır ?
4-         Kalabalık sınıflarda öğretmenlerin her bir öğrencisine ayıracağı zaman azalacağı düşünüldüğünde öğretmenler açısından nasıl bir çalışma yapılmıştır ?
5-         Bu uygulamanın kaldırılmasına yönelik veliler ve öğretmenlerin talepleri dikkate alınacak mı?
6-         Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilgili yazısına rağmen Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ara sınıflarda sınıf- şube birleştirme kararı doğru mudur?  Doğru ise üst makam yazısı olmamasına rağmen İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün bu kararı almasının gerekçesi nedir ?
7-         Bahse konu karar ile nasıl bir tasarruf sağlanması planlanmıştır?
8-         İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün duruma tepki gösteren öğrenci velilerini, makamından polis eşliğinde dışarı çıkarttığı, velilere bir eğitimciye yakışmayacak cevaplar verdiği doğru mudur? Bu iddialar karşısında bakanlığınız tarafından müfettiş gönderildi mi?
9-         Bu uygulama sonucu kaç öğretmenimiz norm fazlası olacaktır ? Bu öğretmenlerimiz hangi okulda görevlendirilecektir? sorularını sorarak, bakan Ziya Selçuk’tan yazılı olarak yanıtlamasını istedi.
    CHP Antalya Milletvekili Zeybek yaptığı açıklamada” Ülkede israfın kanıtları her gün sergilenmektedir. Tüm israf kalemleri haklın gözü önündeyken eğitimde tasarruf adı altında sınıf- şube birleştirilerek öğrencilerin kalabalık sınıflara razı edilmesi asla kabul edilemez. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı tasarruf tedbiri alacaksa buna makam araçları ile başlamalıdır. Öğrenciler ve öğretmenler üzerinden tasarruf yapılamaz”dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim