KALKAN'DA SANAT GECESİ
     Kaş ilçesindeki Kalkan Kültürevi'nde düzenlenen sanat gecesinde şiir dinletisi yapıldı, türküler seslendirildi.
    Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı dünyaca ünlü turizm merkezi Kalkan Mahallesi’nde, Kalkan Kültürevi tarafından bir sanat gecesi düzenlendi. Geceye katılanlar, farklı bir etkinlikte şiire, türküye ve söyleşiyle iç içe bir gece yaşadı.
   Kalkan Anfi Tiyatro’da, Kalkan Kültürevi Sorumlusu Fatoş Bakır Yüksel tarafından düzenlenen sanat gecesine Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Kalkan ADD Başkanı Ali Arıtürk, Kalkan Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi Müdürü Ahmet Albayrak, Yazar Birol Ganioğlu, İngiliz Şair Jilliana Ranicar Breese ve Kalkan’da yaşayan yerleşik  ve tatil yapan yabacılar ve sanatseverler katıldı. Gece, Kalkan Kültürevi Sorumlusu Fatoş Bakır Yüksel’in yerel bağlama sanatçısı Yusuf  Önal’ın bağlaması eşliğinde söylediği halk türkülerinden oluşan konserle başladı. Yüksel, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden söylediği türkülerle, geceye katılanları çoşturdu. Ardından İngiliz Şair Jilliana Ranicar Breese, Selin Sağbaş’ın kemanı eşliğinde Türkiye üzerine yazdığı  şiirlerini okudu. Şiirlerin Türkçe’sini yine keman eşliğinde Kalkan Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Nahide Tufan okudu.
   Ardından yazar Birol Ganioğlu, “Likya Bölgesi Tarihi” konulu bir konferans verdi. Ganioğlu konferansta yaptığı konuşmada; Anadolu, uygarlıkların beşiği olduğunu,  bundan 4 bin yıl önce Anadolu’da çok az bilinen Luviler’in varlığından bahsederek; Luviler çok az biline bir uygarlık. Deniz insanları olarak biliniyor.  Anaerkil bir toplum. Kent yönetimleri çoğunlukla kadınların elinde. Luviler’den üç büyük uygarlık çıkıyor. Frigler, Lidya ve Likyalılar. Likyalılar özgürlüklerine çok düşkün insanlar. Bilinen en eski federal devlet. Demokarsinin beşiği Likya’dır. Ekonomi kadınların elinde. Likya’nın en büyük tanrısı kadın. Ana tanrıça Letoon. Likya tarihteki ilk demokratik meclisin kurulduğu uygarlıktır. Likya yasaları, Likya demokrasisi Amerikan anayasasına kaynaklık etmiştir” dedi.
   Gecenin sonunda Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar, yazar Birol Ganioğlu ve İngiliz Şair Jilliana Ranicar Breese’ye birer çiçek vererek teşekkür etti. Kaymakam Bayar ise yaptığı konuşmada”Turizm, sanatla bir bütünlük içinde olmalı. Bu gece bunu gerçekleştirdik. Değişik uluslardan sanatçılar, değişik uluslardan izleyicilere müzik, şiir, keman sesi, bağlama sesi sundular. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum”dedi.
  Proğramın sonunda yazar Birol Ganioğlu, okurlarına kitaplarını imzaladı.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim