Kaş’ta hava sıcaklığının gec eksi dereceye kadar düşmesi nedeniyle üreticiler, ürünlerin etkilenmemesi için 'don nöbeti' tutmaya başladı. Üreticiler ateşledikleri sobaların başından sabaha kadar ayrılmadı.
 Türkiye'nin sebze ambarı Kaş’ta bir süredir etkili olan soğuk hava nedeniyle örtü altı sebze üreticileri seralarında aşırı sıcaklık düşüşlerine karşı nöbet tutmaya başladı. Üreticiler dün saat 19.00'dan sonra seralardaki sobaların başına geçti. Gündüz seralara taşıdıkları odunları gece boyunca yakan üreticiler, ısının eksi  derecenin altına düşmemesi için yoğun çaba harcadı. Sürekli ısı değişimini kontrol eden üreticileri, zorlu nöbetlerinde zor anlar yaşadı.
KAŞLI ÇİFTÇİ SERACILAR DON NÖBETİNDE
Türkiye'nin en önemli örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Kaş ve bölgesinde, üreticiler dün geceyi seralarında ürünleri için zirai don nöbeti tutarak geçirdi.
Sera üretiminin merkezi konumundaki Antalya'nın Kaş ilçesi Yeşilköy, Ova, Kınık ve çevre mahallerinde çiftçiler, gece sıfırın altına düşen havada ürünlerinin donmaması için serada nöbet tuttu. Akşam saatlerinden itibaren aileleriyle seralara giren üreticiler, sobaları yakarak, içerideki havanın 2-3 derecenin altına düşmemesi için yoğun çaba sarf etti. Domates, salatalık ve biber gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, vakit geçirmek ve uyumamak için de komşu seraları ziyaret edip, diğer çiftçilerle sohbet etti, birbirlerine ikramlarda bulundu.
'3-4 GÜN DAHA HAVANIN SOĞUK OLACAĞINI ÖĞRENDİK'
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, havanın soğuduğu günlerde akşam saatlerinden başlayarak, sabaha kadar seralarda don nöbeti tuttuklarını ve bu nöbetin en az 3-4 gün daha süreceğini söyledi. Meteorolojiden aldıkları bilgilere göre nöbet tuttuklarını aktaran Süer, "3-4 gün daha havanın soğuk olacağını öğrendik. Bu süre içerisinde ürünlerimizin donmaması ve soğuktan etkilenmemesi için seralarımızda sobaları yakacağız. Salı gününden itibaren de yağmur başlayacakmış. Yağmur başlayınca don olayı ortadan kalmış olacak. Şu an seramızda domates var. Yakıt olarak odun kullanıyoruz. Sobalarımız bir seferde 150 kilo odun alıyor. Bu odun yaklaşık 2 saat gidiyor. Sabaha kadar her sobayı en az 6 kez odunla dolduruyoruz. " dedi. 1 DÖNÜMLÜK SERANIN MALİYETİ 15 BİN TL
Domates ekili serasında don nöbeti tutan Mutafa Abezirgan, 20 gündür aralıklarla soba yakmak zorunda kaldıklarını belirterek, gelecek 10 günün de kritik olduğunu söyledi. Akşam saatlerinde güneşin batmasıyla ciddi ısı değişimi yaşandığını, bunun da dona neden olduğunu kaydeden Albezirgan, "Bu yıl kurak, sert bir kış geçiyor. Kar ve don olayı yaşıyoruz. Sebzeleri korumaya çalışıyoruz. Serada 6 soba var. Her sobada ortalama 50 kilogram odun yakılıyor. 1 dönüm seranın kış boyunca odun maliyeti 2 bin TL, diğer masraflarla birlikte bir sezonda domatesin maliyeti 15 bin TL'yi buluyor" dedi.
Albezirgan, domatesi 1.5 ile 2 TL arasında sattıkları zaman ancak kar edebildiklerini kaydetti.
"DOMATES 2 TL'DEN SATILIRSA PARA KAZANIYORUZ"
Kaş’ın Yeşilköy Mahallesi’nde seracılık yapan İbrahim İrbeç de 4 dönümlük serasında don nöbeti tuttu. Sera sıcaklığının -1 derecenin altında olmaması için gayret gösterdiklerini anlatan İrbeç, "Sobamızın başında çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Çok zorlayıcı oluyor. Sabah bunun toplaması var, gübrelemesi var. Seranın diğer işleri var. Emeğimizin karşılığını halde 2 TL'ye satılırsa biraz alıyoruz. İnşallah bu yıl yüzümüz gülecek" diye konuştu.
"ÇOCUK GİBİ HASSASTIR"
İbrahim İrbeç, ürünleri korumak için gece gündüz çalıştıklarını anlattı. İrbeç, "Bu yıl aşırı soğuk oluyor. Uzun zamandır böyle soğuk görmedik. Havanın soğuması ve -1 derecenin altına düşmesi nedeniyle gündüz hazırlık yapıyoruz, akşam da erken saatte sobaları yakmaya başlıyoruz. Çünkü ısıyı dengeli tutamazsak bitkiler strese giriyor. Bunlar çocuk gibidir, hassastır. Ürünleri don vurmaması için önlemlerimizi alıyoruz" dedi.
" bizim yaptığımız masraf ve çektiğimiz çile ortada "
Girdi maliyetlerinin yükseldiğini, soğuktan dolayı talep çok olduğu için kömür ve odun fiyatlarının sürekli arttığını vurgulayan vurgulayan İrbeç,  pazarda da fiyatın yüksek olmasından dolayı tüketici şikayetçi oluyor. Ancak bizim yaptığımız masraf ve çektiğimiz çile ortada. Bugün 1 kilo domatesin maliyeti ortalama 2 lira. Sera tesislerine de yüklü yatırım yaptık. Bunları kimse düşünmüyor. Devletimizden destek bekliyoruz. Ürünlerimize değer kazandırılması için ihracat kapılarının açılmasını istiyoruz”dedi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim