Kaş’ta hava sıcaklığının geceleri eksi dereceye kadar düşmesi nedeniyle seracı üreticiler, ürünlerin etkilenmemesi için 'don nöbeti' tutmaya başladı. Seracı üreticiler ateşledikleri sobaların başından sabaha kadar ayrılmadı.
 Türkiye'nin sebze ambarı Kaş’ta bir süredir etkili olan soğuk hava nedeniyle örtü altı sebze üreticileri seralarında aşırı sıcaklık düşüşlerine karşı nöbet tutmaya başladı. Üreticiler 3 günden beri saat 01:00'dan sonra seralardaki sobaların başına geçti. Gündüz seralara taşıdıkları odunları ve kömürleri gece boyunca yakan üreticiler, ısının eksi  derecenin altına düşmemesi için yoğun çaba harcadı. Sürekli ısı değişimini kontrol eden üreticileri, zorlu nöbetlerinde zor anlar yaşadı.
KAŞLI ÇİFTÇİ SERACILAR DON NÖBETİNDE
Türkiye'nin en önemli örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Kaş ve bölgesinde, üreticiler 3 günden beri geceyi seralarında ürünleri için zirai don nöbeti tutarak geçirdi.
Sera üretiminin merkezi konumundaki Antalya'nın Kaş ilçesi’nin Yeşilköy, Ova, Kınık, Çayköy, Çavdır, Kasaba, Akörü, Sütleğen, Gömbe ve çevre mahallerinde çiftçiler, gece 2 dereceye düşen havada ürünlerinin donmaması için serada nöbet tuttu. Akşam saatlerinden itibaren aileleriyle seralara giren üreticiler, sobaları yakarak, içerideki havanın 2 derecenin altına düşmemesi için yoğun çaba sarf etti. Domates, salatalık ve biber gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, vakit geçirmek ve uyumamak için de komşu seraları ziyaret edip, diğer çiftçilerle sohbet etti, birbirlerine ikramlarda bulundu.
'5 GÜN DAHA HAVANIN SOĞUK OLACAĞINI ÖĞRENDİK'
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, havanın soğuduğu günlerde akşam saatlerinden başlayarak, sabaha kadar seracı üreticilerin seralarda don nöbeti tuttuklarını ve bu nöbetin en az 5 gün daha süreceğini söyledi. Meteorolojiden aldıkları bilgilere göre seracı üreticilerin nöbet tuttuklarını aktaran Süer, "5 gün daha havanın soğuk olacağını öğrendik. Bu süre içerisinde ürünlerimizin donmaması ve soğuktan etkilenmemesi için seralarımızda sobaları yakacağız. Üreticilerimiz genellikle yakıt olarak odun kullanıyor. Sobalar bir seferde 150 kilo odun alıyor. Bu odun yaklaşık 2 saat gidiyor. Sabaha kadar her sobayı en az 3-4 kez odunla dolduruyorlar " dedi.
 1 DÖNÜMLÜK SERANIN MALİYETİ 20 BİN TL
Domates ekili serasında don nöbeti tutan Yaşar Atılgan, Akşam saatlerinde güneşin batmasıyla ciddi ısı değişimi yaşandığını, bunun da dona neden olduğunu kaydeden Atılgan, "Bu yıl kurak, sert bir kış geçiyor. Sebzeleri korumaya çalışıyoruz. Serada 6 soba var. Her sobada ortalama 150 kilogram odun yakılıyor. 1 dönüm seranın kış boyunca odun maliyeti 6 bin TL, diğer masraflarla birlikte bir sezonda domatesin maliyeti 20 bin TL'yi buluyor" dedi.
"DOMATES 5 TL'DEN SATILIRSA PARA KAZANIYORUZ"
Kaş’ın Akörü Mahallesi’nde seracılık yapan Cemal Kuşaksız’da serasında don nöbeti tuttu. Sera sıcaklığının -1 derecenin altında olmaması için gayret gösterdiklerini anlatan Kuşaksız, "Sobamızın başında çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Çok zorlayıcı oluyor. Sabah bunun toplaması var, gübrelemesi var. Seranın diğer işleri var. Emeğimizin karşılığını halde 5 TL'ye satılırsa biraz alıyoruz. İnşallah bu yıl yüzümüz gülecek" diye konuştu.
"ÇOCUK GİBİ HASSASTIR"
Adem Kolak, ürünleri korumak için gece gündüz çalıştıklarını anlattı. Kolak, "Bu yıl aşırı soğuk oluyor. Uzun zamandır böyle soğuk görmedik. Havanın soğuması ve -1 derecenin altına düşmesi nedeniyle gündüz hazırlık yapıyoruz, akşam da erken saatte sobaları yakmaya başlıyoruz. Çünkü ısıyı dengeli tutamazsak bitkiler strese giriyor. Bunlar çocuk gibidir, hassastır. Ürünleri don vurmaması için önlemlerimizi alıyoruz" dedi.
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim