festivale katılan vatandaşlar sokar balığına doydu
Kaş ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Sokar Balığı Festivali yapıldı. Festivalde, katılımcılara sokar balığının tanıtımı yapılırken, pişirilen balıklar ikram edildi.
      Antalya’nın Kaş İlçesi’nde il kez düzenlenen “Sokar Balığı Festivali1 yapıldı.  Eski Kaş Yat Limanı’nda düzenlenen festivalde, katılımcılara sokar balığının tanıtımı yapıldı. Pişirlen sokar balıkları ikram edildi. Kaş Yat Limanı’nda  Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWW Türkiye ve Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin işbirliğinde  düzenlenen Sokar Festivali’ne Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Halil Kocaer,  Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWW Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Seval,  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, balıkçılar, Kaş’ta tatil yapan yerli ve yabancı turistler ve Kaşlılar katıldı. Festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın hep birlikte okunması ile başladı.
Festivalin açılış konuşmasını  yapan Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar yaptığı konuşmada”Doğa çok büyük bir denge içinde yaşamını devam ettiriyor. Karada, denizde, havada doğanın bir ahengi var. Ama bu ahengi biz insanlar olarak bozuyoruz.   Bozulan ahengi yerine getirmek için bir çaba içine giriyoruz. Yasaklar koyuyoruz. Gönül ister ki, insanlar doğaya bu kadar vahşice saldırmasın. Doğa kendi dengesini kendisi sağlasın. Bu festivalin çıkış noktası da bu. Özellikle bölgemizde orfoz, lahoz gibi balıklar çok azaldı. Kaş – Kekova Özel Koruma Bölgesi ilan edilerek bu türlerin neslinin tükenmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Sokar balığını çok tüketelim ki, orfoz, lahoz gibi balıklar çoğalsın. Onları üstündeki baskı azalsın istiyoruz. Dünyada canlı yaşamının devamı için denizlerdeki doğal yaşamın korunması çok önemli. Tükettiğimiz oksijenin yüzde seksenini, deniz çayırların ürettiğini birçok insanımız belki bilmiyor. Balıkçı denize attığı çapa ile yok ettiği deniz çayırlarının kendisi için ne kadar önemli olduğunu bilmeli” dedi.
   Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer de yaptığı konuşmada”Kaş’ta gelecek nesillere suyun altında orfoz, lahoz sürülerinin olduğu bir doğa bırakmak istiyoruz. Kaş’a dalış için gelen sualtı tutkunları, Kızıldeniz’de olduğu gibi muhteşem balık sürüleri, deniz canlıları görsün istiyoruz. Sokarı tüketelim, ama orfozo, lahoza dokunmayalım. Bu nedenle bugün sokar festivali düzenliyoruz” diye konuştu.
   WWW Doğal hayatı Koruma Vakfı Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem ise yaptığı konuşmada”Dünyanın ve Türkiye’nin önemli dalış merkezlerinden biri olan Kaş, zengin tarihi mirasının yanında eşsiz sualtı güzellikleri de sunuyor. Bu sualtı hazinesi her yıl Kaş’ta binlerce turisti ağırlıyor. 2014 – 2017 yılları arasında Kaş’ta sürdürdüğümüz proje ile sürdürülebilir turizm ve balıkçılığa odaklandık. Doğa dostu turizmin teşvik edilmesi, sürdürülebilir balıkçılık konusunda çalışmalara devem edeceğiz. Bu nedenle WWW Türkiye olarak başlattığımız küçük ölçekli balıkçılık projemize Kaş’ı da dahil ettik. Bu proje 2022 yılına kadar Kaş’ta devam edecek. Soka Festivali ile Kaşlı balıkçıların yıllardır yakaladığı, Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz’de yayılım gösteren sokar balığının gıda kaynağı olarak insanlar tarafından daha çok tanınmasını, daha çok tüketilmesini hedefliyoruz” dedi.
   A.Ü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven de yaptığı konuşmada”Sokar balığının tanıtılması, ekonomimize kazandırılması bir girdi olarak soframız girmesi, sürdürülebilir balıkçılık açısından çok önemli dedi.
   Konuşmalarına ardından Kaşlı balıkçı Abdullah Muslu, sokar balığının tanıtımını yaptı. Muslu, sokar balığı iki türdür. Beyaz ve siyah sokar olarak bilinir. 15 Haziran’dan yaz sonuna kadar yoğun olarak yakalanır. Bu balık yağda kızartılarak yenilmeli. Izgarada iyi olmaz. Çünkü kuru bir yapısı vardır. Çok lezzetli bir balıktır. Bol yakaladığımız zaman anonslarla Kaş’ta halka duyuru yaparız” dedi.
Ardından Murat Draman’ın “Akdeniz’den Kızıldeniz’e İstilacı Balıklar” adlı sualtı fotoğraf sergisi açıldı.
   Festivale katılan vatandaşlara, tavalarda kızartılan,  kilolarca sokar balığı ikram edildi. Balığın yanında patates kızartması, salata ve meyve suyu, kola ve su  ikram edildi.
  
   
 
Editör: TE Bilisim