Kaş ilçesinde tarihi Süleyman Çavuş Camisi ve Lami Bey Camisi aslına uygun restore edilecek.
  Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bulunan ve Kaş merkez ve Kalkan Mahallesi’ndeki  en eski camileri arasında yer alan iki cami aslına uygun olarak restore edilecek. Kaş İlçesi’nde bulunan iki tarihi cami, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Kaş Belediyesi tarafından restore edilecek. Kaş İlçe Merkezi’nde bulunan Cumhuriyet’in ilk yıllarının mimari izni taşıyan Kaş Merkez Süleyman Çavuş Camisi ile Kaş’a bağlı Kalkan Mahallesi’nde bulunan Lami Bey Camisi aslına uygun olarak restore edilecek. İki caminin restore ihalesi yapıldı. Tarihi sit alanı konumundaki iki caminin restorasyon projesi, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.  Ardından restorasyon ihalesi, Kaş Belediyesi tarafından yapıldı.  Yaklaşık maliyeti 3 milyon 145 bin 358 lira olan ihaleye, 13 firma katıldı. En ucuz fiyat olarak 2 milyon 227 bin 433 lira veren Karpata Restorasyon İnşaat Turizm Ticaret Şirketi ihaleyi kazandı. İlgili firmaya Kaş Belediyesi tarafından yer teslimi yapıldı.
   Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş yaptığı açıklamada” Kaş’ın en eski camilerinden olan taş ve ahşap mimarinin özelliklerini taşıyan, koruma altındaki  iki camimizi aslına uygun olarak restore edeceğiz. İhale bedelinin yüzde doksan beşini Antalya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, yüzde beşini Kaş Belediyesi karşılayacak. İki caminin restore işinin dışında, Kalkan Mahallemiz’deki Lami Bey Camisi’ne yeni minare yapılacak. İki caminin restorasyonu 28 Ocak 2023 tarihine kadar tamamlanmış olacak. Bu iki tarihi camimizi, yapılacak restorasyon çalışmaları ile geleceğe taşıyacağız” dedi.
   Kaş İlçe Merkezi’nde bulunan Kaş Merkez Süleyman Çavuş Camisi, 1932 yılında Kaşlı hayırsever Süleyman Çavuş lakaplı, Süleyman Yıldırım tarafından yaptırıldı. Cumhuriyet Dönemi, taş ve ahşap mimari tarzının önemli örneklerinden biri. Birinci Derecede Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı konumunda. Tek minareli. Kaş’a bağlı dünyaca ünlü turizm merkezi Kalkan Mahallesi’nde bulunan Lami Bey Camii; Kalkan’ın en eski camisi. 1881 yılında Kalkanlı Lami Bey tarafından inşa ettirildi. Taş ve ahşap olarak oldukça sade bir biçimde inşa edilen Lami Bey Camii; Kalkan’ın en eski camisi olmasının yanında Osmanlı – Selçuklu mimarisinin özeliklerini taşıyor. Camide iki tane kitabe yer almaktadır.
  
 
Editör: TE Bilisim