KAŞ’TA  TURİZM HAFTASI TÖRENLERLE BAŞLADI

   Antalya’nın Kaş İlçesinde geleneksel olarak her yıl kutlanan Turizm haftası törenlerle, renkli görüntülerle ve coşkuyla kutlanmaya başladı. Bu yıl 41’inci kez kutlanan  Turizm Haftası, Türkiye’nin en önemli alternatif turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş İlçesi’nde şölen gibi bir kutlama ile başladı.

 Kaş Kaymakamlığı tarafından düzenlen etkinlikler davul zurna eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşü Cumhuriyet  Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda saat: 17:30’da  resmi açılış töreni düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve çelenklerin sunulması  ile başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu. Törene Demre Kaymakamı ve Kaş Kaymakam Vekili Murat Uz, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Emniyet Müdürü Yaşar Hoşgün, AK Parti Kaş İlçe Başkanı Mutlu Ulutaş, MHP Kaş İlçe Başkanı Cemil Kolak, Kaş Belediye eski Başkanı Abdullah Gültekin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan,  Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kaş  Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Kaş  Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ramazan Çetin , Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları,  öğretmenler, öğrenciler, Kaş’ta yaşayan yerleşik yabancılar ve Kaş’lı vatandaşlar katıldı.

Kaş Turizm Haftası etkinlikleri töreninde  konuşan Demre Kaymakamı ve Kaş Kaymakam Vekili Murat Uz yaptığı konuşmada  “ Kaş gerçekten bir ilçede ne olması gerekiyorsa, Cenabı Allah bu ilçeye hepsini vermiş. Bize düşen sadece bu güzellikleri korumak, bütün insanlığın emrine sunmak. Bu çok önemli bir şey. Koruyarak geliştireceğiz. Baktığımız zaman Kaş, Türkiye’nin değil, bütün dünyada ve Akdeniz coğrafyasında marka olmuş bir ilçemizdir. Ben bu vesile ile, emeği geçen tüm Kaşlılara teşekkür ediyorum. İnşallah bu güzellikleri korumaya ve bütün insanlığın hizmetine sunmaya devam edeceğiz “ dedi.
Turizm Haftası’nın açılış konuşmasını yapan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise yaptığı konuşmada “ Kaş deyince ilk akla gelen önü yaş, arkası taş, ortası Kaş olarak geliyor. Kaş, Likya’nın tarih ve coğrafyasını paylaşan Antalya ilimizin batı ilçesi. Antalya, dünya turizminin başkenti. Kaş ise, Antalya’nın turizm incisi. İşte bu Kaş, bu değerleri ile turizme hizmet etmeye devam ediyor. 1970 yılındaydı. Bir balıkçı denizden çıkmış. O zaman buralarda balıkçı barınağı yoktu. Temmuz’un sıcağında teknesinden inmiş.  Limandan çıktı. Şöyle sesleniyordu. “ Camisi var, minaresi yok. Caminin içinin düzeni yok. Çok yerler gezdim ama, Kaş’tan daha güzeli yok” diyordu. Bütün bunlar var da, bize düşen nedir. Kaş’ta biz ne yapmalıyız. Balıkçının söylediğini anlattım. O zaman su yoktu, elektrik yoktu. Yol yoktu, turizm yoktu. Otelde yoktu. Bugün bunlar oluştu. Değerli işletmeciler, turizm olayı gönül işidir. Memnun edeceksin, hizmet bedeli alacaksın. Bazı zamanlar turistin yolunacak bir kaz olduğunu düşündük. Hatalar yaptık geçmişte.  Bunun bedelini de yine biz Kaşlı işletmeciler çekti “  dedi.

Kaş’ta yerleşik olarak 15 yıldır yaşayan Kanadalı Jack Starke  de  törende bir konuşma yaptı. Starke konuşmasında Kaş’ın bir cennet olduğunu ve burada yaşamayı seçtiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek, Kaş’ın güzel insanları ve dostları ile birlikte huzurlu bir yaşam sürdüğünü söyledi. Jack Starke yıllar önce Kaş’a ilk gelişinde kendisini tanımaktan büyük mutluluk duyduğu Merhum Hüseyin Aydın ile ilk tanışmalarını ve kurdukları sıcak dostluğu da anlattı.
Konuşmaların ardından Kaş Atatürk Ortaokulu  folklor ekibi, Teke ve Ege ve Akdeniz yöresi halk oyunlarından oluşan  Bir Gösteri Yaptı. Gösterisinin Ardından, Patara Yörükleri Halk Oyunları Ekibi, Ege Yöresi Halk Oyunlarını Oynadı. Kaş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Tarafından Hazırlanan Geleneksel Halk Sanatları Sergileri açıldı. Sergiler gezildi. Denize ilk tekne törenle indirildi. Ardından Akdeniz yöresinin geleneksel yemeği olan keşkek dövüldü. Katılımcılara, Kaymakam Murat Uz, Belediye Başkanı Halil Kocaer, kazanların başına geçerek keşkek ikram etti. Kaşlı mahalli sanatçılar bir konser verdiler.

Turizm haftası kutlama etkinliklerin de 21 Nisan Cuma günü, Kaş’ın önemli doğa turizmi merkezlerinden İslamlar ve Üzümlü mahallelerine bir gezi düzenlenecek. Üzümlü Mahallesi’nde halk oyunları ekipleri gösterileri yapılacak. Aynı gün akşam, Kalkan Mahallesi’nde turizm kortej yürüyüşü yapılacak.
22 Nisan Cumartesi günü ise  bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan Patara Antik Su Yolu Yürüyüşü yapılacak. Yürüyüş, Patara Antik Kenti’ne su getiren tarihi su yolunun Delik Kemer Mevkii’nde başlayacak. 13 kilometre sürecek olan yürüyüşte, yörük göçü canlandırılacak. Patara Yörükleri Halk oyunları ekibi gösteriler yapacak. Yürüyüş, Patara Mahallesi Meydanı’nda sona erecek. Etkinlikler kapsamında aynı gün akşam, Kaş Anfi Tiyatro’da Prof. Dr. Fahri Işık “ Likyalılar ve Milyaslılar” konulu bir konferans verecek.
 
 
 








 
 
 
 
Editör: TE Bilisim