KAHRAMAN TÜRK SUBAYI VE ARKADAŞLARI İÇİN YÜRÜYÜP, DOĞAYA KEKLİK BIRAKTILAR
    Birinci Dünya Savaşı sırasında, Meis Adası önlerinde 9 Ocak 1917'de İngiliz savaş uçağı gemisi 'Ben My Chree'yi batırarak, tarihe geçen Türk subayı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları anısına, Antalya'nın Kaş ilçesinde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrası Aker ve silah arkadaşları adına, doğaya keklik bırakıldı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında katır sırtında Aydın’dan Antalya’nın Kaş İlçesi’ne taşıdığı dört dağ topu ile, Meis Adası önlerinde 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizler’e ait 4 uçaklı “Benn My Chree” adlı uçak gemisini batırarak dünya savaş tarihine ilk savaş uçak gemisi batıran kahraman Türk subayı olarak geçen Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına Kaş İlçesi’ne bir yürüyüş düzenlendi. Aker ve silah arkadaşları adına doğaya keklik bırakıldı. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını Benn My Chree’yi batırışlarının 103. Yılı anma etkinlikleri kapsamında Kaş Belediyesi ve Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim derneği öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, Kaş girişindeki Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah Arkadaşları Barış ve Dostluk Parkı’nda başladı. Yürüyüşe, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Kaş Belediye Meclisi üyeleri Meral Çiyan Şenerdi, Cemil  Tufan, AKSAN Proje Koordinatörü Özer Satılmış Akgüç, Kaş Kent Konseyi Başkanı İsmail Gökçe,  AKSAN üyeleri,Antalya’dan ve Kaş’tan gelen vatandaşlar katıldı. Yürüyüş öncesi Mustafa Ertuğrul Aker’in yaşam öyküsü anlatıldı. Ardından yürüyüşe geçildi.
   Yürüyüşe ara verilerek, Kaş’a bağlı Bayındır Burnu’nda, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından getirilen 150 kınalı keklik, yürüyüşçüler tarafından doğaya bırakıldı. Ala kafeslerde getirilen keklikler, yürüyüşçüler tarafından beşer beşer havaya uçuruldu.  Ardından yürüyüşe geçildi. Kaşlı Fahri Aslan ve Emre Mutlu’nun rehberliğindeki yürüyüş, 10 kilometre sürdü. Mustafa Ertuğrul Aker’in topları ateşlediği noktada son bulan yürüyüş sonrası, yürüyüşçüler Kaş Liman Ağzı’ndan Kaş’a döndü.

   Yürüyüşle ilgili olarak AKSAN Proje  Kordinatörü Özer Satılmış Akgüç yaptığı konuşmada” Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker 9 Ocak 1917 tarihinde Meis Adası önlerinde batırdığı Benn My Chree’yi batırış gününü, biz Mustafa Ertuğrul Aker ve personeli için anma günü ilan ettik. Biz bugün kutlamanın ardından bugün dostluk ve barış adına anma yürüyüşü düzenliyoruz. Şehitlerimiz, ebediyete intikal eden gazilerimiz ve Ulu Önder Atatürkümüz anısına Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün desteği ile 150 tane kınalı kekliği doğaya bıraktık. Gayemiz bu etkinliklerle kahramanlarımızın adını yaşatmak olduğu gibi, öne yöremize, sonra ülkemize, sonra dünyaya tanıtmaktır. Bütün dünyanın bizim ne olduğumuzu anlaması gerekir. Batırdığı geminin kaptanı Mondros Mütarekesi iel silahlarımız alınırken, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un silahları alınmamıştır. Onlarla dünyaya büyük bir mesaj vermiş oluyoruz. Bu kahramanın silahları alınmayacak denmiştir”dedi.
   Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil ise yaptığı konuşmada”Bakanlığımız geçmişten gelen ülkemizin güçlülüğünü, geçmişi yad etme bakımından milli parklara çok önem veriyor. Bugünde burda arkadaşlar bir çalışma yaptı. Henüz hazırlık aşamasındayız. İnşallah faydalı olur. Gelecek nesiller bu ata yadigarı topraklarda geçmişi daha iyi anarlar. İnşallah bir farkındalık olur. Ülkemizi daha iyi noktalara taşırlar diye düşünüyorum”diye konuştu.
AKSAN Kaş Temsilcisi ve Yürüyüş Koordinatörü Fahri Aslan ise yürüyüşle ilgili olarak yaptığı konuşmada” Kaş’ta güneşli ve güzel bir hafta sonu olan Pazar günü Kaş kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları anma etkinlikleri kapsamında doğa yürüyüşü etkinkliği yaptık. Etkinliğe yoğum katılım oldu. Etkinlikler çerçevesinde doğa yürüyüşünde doğaya saygı destek amaçlı 120 adet keklik saldık.Kaş Kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları anısına düzenlenen doğa yürüyüşü ve keklik salınma projesi için. AKSAN  Derneği, Kaş Belediyesine, Skyrunning,,todoks yürüyüş gurupları sporcuları ve Finike DKMP şefliği sorumluluk alanları içerisinde yer alan Kaş Bayındır Mevkinde Kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertugrul ve Silah arkadaşları anısına 120 adet keklik Doga Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge müdürü Rıza Kamil Antalya Şube müdürü İsmail Kaya,  Antalya Şube Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Hasan Uysal, Korkuteli DKMP Sefi Emre Mutlu, Finike DKMP Şefi Mustafa Karateke Eşenadası alageyik üretme istasyonu sorumlusu Veteriner hekim Gökhan Sabırlı ve STK üyelerinin katılımlarından dolayı teşekkür ederiz”dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim