SERBEST DALIŞ DÜNYA KUPASI AÇILIŞI KAŞ’TA TÖRENLE BAŞLADI
 
   Kaş ilçesinde düzenlenen serbest dalış şampiyonası kortej yürüyüşüyle başladı. Kaş Kaymakamlığı ve Belediyesinin katkısıyla Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunca (TSSF) gerçekleştirilecek şampiyonana 4 gün sürecek.
 
    3. CMAS  - TSSF “Kaş Başka” Outdoor Serbest Dalış Dünya Kupası ve Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası, 7 ülke sporcularının katıldığı kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile Antalya’nın Kaş İlçesi’nde başladı. Kaş İlçe girişi otogar kavşağından başlayan kortej Yürüyüşüne, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özer, Kaş İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Murat Erdoğan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Göktaş, İlçe Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, olmak üzere resmi daire müdürleri, amirleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, yarışmaya katılacak sporcular, antrenörler, hakemler, belediye meclis üyeleri, ilçedeki dalış okulları ve Kaşlılar katıldı. Kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Kaş Cumhuriyet Meydanı’ndaki şampiyonanın açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Likyalı Yörükler Patara ekibi, Teke ve Ege yöresi halk oyunları gösterisi yaptı.
  Şampiyonanın açış konuşmasını yapan TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özer yaptığı konuşmada” Dünya Sualtı Konfederasyonu’un uluslararası yarışma proğramında yer alan Kaş Başka Serbest Dalış Dünya Kupası Outdoor Yarışları, dünyanın en şeçkin dalış merkezlerinden biri olan Kaş’ın mavi sularında başlayacak. Kaş’ın mavi derinliklerinde dört gün bu heyecanı yaşayacağız. Dünya Kupası mücadelesinin aynında federasyonumuzca eş zamanlı olarak yapılacak olan Türkiye Serbest Dalış Outdoor Bireysel Türkiye Şampiyonası ile, Kaş’ın eşsiz sularındaki heyecanımız katlanarak artacak. Rusya, Polonya, Brezilya, Amerika, Kolombia, Kazaksitan ve ülkemizin değerli sporcuları. Hedefinize ulaşmak için her dalışınızın tam bir motivasyon, cesaret ve sağlıkla yapmanız dileğiyle hepinize içten başarılar diliyorum. Bu şampiyonaya katkı sağlayan CMAS Başkanı Anna Hannova, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesi’ne teşekkür ediyorum”dedi.
“DÜNYADA DA SES GETİRECEK”
CMAS-TSSF 3. ‘Kaş Başka’ Serbest Dalış Dünya Kupası Outdoor 2019 Şampiyonasının açılışında konuşan Kaş Kaymakam Ulaş Akhan da yaptığı konuşmada Kaş Başka’nın ilk defa müstakil olarak düzenlendiğine dikkati çekerek, “Bu organizasyonların devamlılığı, Kaş’ta düzenlenmesi sadece ilçemiz, bölgemiz için değil, tüm Türkiye için çok önemlidir. Bu şampiyona Kaş’ta geleneksel hale gelecek. ‘Kaş Başka’ sadece ülkemizde değil, dünyada da ses getiren bir organizasyon olacak. Kaş serbest dalış sporu bakımından şampiyonaların düzenlendiği bir yer değil, aynı zamanda eğitimlerin ve antrenmanların da yapıldığı çok önemli bir merkez haline gelecek”diye konuştu.
“KAŞ DALIŞTA DÜNYA MARKASI OLACAK”
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise düzenlenen etkinliklerin önemini vurgulayarak, “Bundan sonra da bölgemizin her noktasında kendine münhasır yapılacak faaliyetlerle Kaş’ımızı daha canlandıracağız. Biz de bu güzel dalış organizasyonunu daha geliştirmeye çalışacağız. Bu sporu özendireceğiz. Dünyanın ve Türkiye’nin her noktasından Kaş’a daha çok sporcu çekeceğiz. Kaş’ı dalışta dünya markası yapacağız.” diye konuştu.
TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen ise “Her türlü güvenlik ve sağlık önleminin alındığı yarışma organizasyonumuzda, 5 farklı ülkenin başarılı sporcuları dünya kupasını kazanmak için nefeslerini tutacak. Dünya Kupası mücadeleleriyle eş zamanlı olarak federasyonumuz tarafından gerçekleştirilecek Serbest Dalış Outdoor Bireysel Türkiye Şampiyonası ile Kaş’ın eşsiz sularındaki heyecanımız katlanarak artacak. Sporculara yürekten başarılar diliyorum”dedi.
 Dünya Kupası ve Türkiye Serbest Dalış Outdoor Bireysel Türkiye Şampiyonası dört gün sürecek. CMAS – TSSF Kaş Başka Serbest Dalış Dünya Kupası’na 7 ülkeden 5’i bayan 16 sporcu katılacak. Türkiye’yi Hüseyin Cavlı ve Fatih Mehmet Sevk temsil edecek. Türkiye Şampiyonası’nda 7’si kadın 27 sporcu yarışacak. Şampiyonada etkinlikler kapsamında Salı, Çarşamba ve Perşembe günü Sabit Ağırlık, Paletsiz Sabit Ağırlık sualtı yarışmaları yapıldı. 4 Ekim Cuma günü ise çift paletli sabit ağırlık ve 5 Ekim Cumartesi günü ip destekli sabit ağırlık kategorilerinde yarışmalar yapılacak. Şampiyona 5 Ekim cumartesi akşamı Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek. Dalışlar, Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası İnce Boğaz Plajı açıklarında yapılacak.TSSF tarafından düzenlenen Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası ise Dünya Kupası yarışma programıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Her iki yarışma da Kaş Belediyesi İnceboğaz Halk Plajı açıklarında 1-5 Ekim arasında gerçekleşecek. TSSF’nin organizasyonu Paletli Yüzme Açık Su Federasyon Kupası yarışmaları ise Kaş Limanı açıklarında 5-6 Ekim’de yapılacak. Şampiyonada her gün 9’da başlayacak yarışlar sonunda, Cumhuriyet Meydanı’nda 18:00’de madalya töreni düzenlenecek.
KAŞ’TAKİ DÜNYA KUPASI’NDA ŞAHİKA ERCÜMEN’DEN ALTIN MADALYA
Bugün Kaş’ta başlayan, 7 ülkenin katıldığı 3. CMAS-TSSF “Kaş Başka” Outdoor Serbest Dalış Dünya Kupası ve Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası’nda, sabit ağırlık (CW) dalışlarında bayanlarda Şahika Ercümen ve erkeklerde Rus Andrey Matveenko yaptıkları derecelerle bu disiplinde dünya kupasını kazandılar. Antalya’nın Kaş ilçesi, uluslararası serbest dalış yarışmasına bu yıl da ev sahipliği yapıyor. Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ile Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından 1-5 Ekim arasında gerçekleştirilen 3. CMAS-TSSF “Kaş Başka” Outdoor Serbest Dalış Dünya Kupası ve TSSF’nin etkinlik programında yer alan Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası’nda bugün ilk dalışlar gerçekleştirildi.
ŞAHİKA ERCÜMEN, SABİT AĞIRLIKTA 66 METRE İLE DÜNYA KUPASINI KAZANDI
Kadın ve erkek 19 sporcunun bugün sabit ağırlık (CW)’ta yaptığı dalışlarda Türkiye’den Şahika Ercümen, 2.14 dk.da yaptığı 66 metrelik derecesiyle “Kaş Başka” Outdoor Serbest Dalış Dünya Kupası’nın sahibi oldu. Kadınlarda gümüş madalyayı, 2.15 dk.da 45 metrelik dalışıyla Polonya’dan Emilia Biala ve 1.30 dk.da yaptığı 45 metrelik derecesiyle Rusya’dan Zoya Golovnya paylaştı.
 
MİLLİ SUALTI REKORTMEN DALIŞÇI ŞAHİKA ERCÜMEN:KAŞ’IN SICAK MAVİ SULARI BANA DALIŞI ÇOK SEVDİRİYOR
 
 Milli sporcu Şahika Ercümen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Antarktika’da yaptığı dalışı hatırlatarak, “Orada su çok soğuk. Her dalışımda Kaş’ı andım, çünkü buranın sıcak mavi suları bana dalışı çok sevdiriyor. Antarktika’da olup bilim çalışmasına katkı sağlamak, bir Türk kadını olarak, bana gurur verdi. Kendi sporumla orada yer aldım. O gerçekten büyük gururdu. Bugün de ülkemizi temsil ederek, madalya aldığım için ayrıca mutluyum.” dedi.
 
ERKEKLERDE DÜNYA KUPASININ SAHİBİ, 120 METREYLE RUS SPORCUNUN OLDU
Erkeklerde dünya kupasını kazanan isim ise 3.50 dk.da gerçekleştirdiği 120 metrelik dalışıyla Rusya’dan Andreey Matveenko oldu. Kolombiya’dan Cristian Castano, 2 dk.da yaptığı 75 metrelik dalışıyla gümüş, Brezilya’dan Raphael Gustavo Dalmieda Vilamiu 2.05 dk.daki 55 metrelik derecesiyle bronz madalya aldı.
TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA İLK ALTIN MADALYALAR ŞAHİKA ERCÜMEN VE AHMET NACAR’IN OLDU
TSSF Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası’nda sabit ağırlık (CW)’da altın madalyalar Şahika Ercümen ve Ahmet Nacar’ın oldu. Kadınlar kategorisinde Şahika Ercümen 2.15 dk.da yaptığı 66.3 metrelik derecesiyle Türkiye Şampiyonu oldu. İkinci, 1.42 dk.da yaptığı 43.1 metrelik dalışıyla Yaren Türk olurken, üçüncü sırada 1.27 dk.da 41 metreye dalan Birgül Erken yer aldı. Sabit ağırlık (CW) erkeklerde Ahmet Nacar, 58 sn.deki 30 metrelik dalışıyla altın madalyanın sahibi oldu. İkinci ve üçüncü sırayı alan sporcular ceza puanları düşüldükten sonra derecelerini aldılar. Halis Aydoğan 55 sn.de yaptığı dalış sonrası ceza puanı düştükten sonra 10.8 metre ile ikinci oldu. Gökhan Şenses ise 1.32 dk.da yaptığı dalışta ceza puanları sonrası 3.6 metreye çekilen dalışıyla üçüncü sıra yer aldı. Dereceye giren sporculara, bu akşam saat 18:00’da Kaş Cumhuriyet Meydanı’ndan düzenlenen törenle ödülleri takdim edilecek. TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, organizasyonun çok güzel başladığını belirterek, “Şampiyonaların ilk gününde dünya kupasında ve Türkiye şampiyonasında dereceye giren sporcuları yürekten kutluyorum. Dalışlar 3 gün daha devam edecek. Kaş’tan yeni dünya rekorlarının çıkacağını umuyoruz” dedi.
DÜNYA KUPASI’NDA 7 ÜLKENİN SPORCULARI YARIŞIYOR
CMAS-TSSF “Kaş Başka” Outdoor Serbest Dalış Dünya Kupası’nda Rusya, Amerika, Polonya, Kazakistan, Kolombiya ve Brezilya’dan 5’i kadın toplam 16 sporcu, Türkiye’den ise 7’si kadın 27 sporcu yarışıyor. Aralarında dünya rekortmeni Rus Alexey Molchanov’un da yer aldığı toplam 43 sporcu, Kaş İnceboğaz Belediye Halk Plajı’nın açıklarında 5 Ekim’e kadar 4 gün boyunca sabit ağırlık (CW), paletsiz sabit ağırlık (CNF), çift paletli sabit ağırlık (CW-BF) ve ip destekli sabit ağırlık (FIM) kategorilerinde dalıyorlar.
TSSF SERBEST DALIŞ DENİZ BİREYSEL TÜRKİYE ŞAMPİYONASI
“Kaş Başka” Dünya Kupası’nda dalış yapan Türk sporcuların 4 gün boyunca 4 farklı disiplinde elde ettiği dereceler, hem Dünya Kupası hem de TSSF Serbest Dalış Deniz Bireysel Türkiye Şampiyonası sonuçları olarak değerlendiriliyor.
YARIN, PALETSİZ SABİT AĞIRLIKTA DALIŞLAR YAPILACAK
Dünya Kupası ve Türkiye Şampiyonası, yarın paletsiz sabit ağırlık (CNF) disiplinindeki dalışlarla devam edecek.
TSSF CANLI OLARAK YAYINLAYACAK
Serbest dalıştaki iki yarışma, TSSF’nin resmi youtube sayfasından canlı olarak yayınlanacak. Canlı yayın linki: https://www.youtube.com/channel/UCtvFqxdk922xw1ZcEeRSakA
SABİT AĞIRLIK (CW)’DE DÜNYA REKORLARI
Kadınlarda sabit ağırlık (CW) disiplininde dünya rekorunu 3 dk. 50 sn.de yaptığı 113 metrelik derecesiyle Slovenyalı Alenka Artnik elinde bulunduruyor. Erkekler sabit ağırlık (CW)’da dünya rekorunu, 3 dk. 50 sn.de yaptığı 125 metrelik derecesiyle Rusya’dan Alexey Molchanov kırmıştı. İki rekor da bu yıl Orta Amerika ülkesi Honduras’ın Roatan Adası’nda yapılan Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nda elde edildi.
SABİT AĞIRLIK (CW)’DE TÜRKİYE REKORLARI
Erkekler sabit ağırlık (CW)’de Türkiye rekoru 87 m. ile Devrim Cenk Ulusoy’a ait. Ulusoy, bu rekor derecesini 2011 yılında Kaş’ta elde etmişti. Kadınlarda sabit ağırlık (CW)’de Türkiye rekoru 85 m. ile Derya Can’a ait. Derya Can, bu rekorunu 2018 yılında Kaş’ta kırmıştı.
3. CMAS-TSSF KAŞ BAŞKA OUTDOOR SERBEST DALIŞ DÜNYA KUPASI ve SERBEST DALIŞ DENİZ BİREYSEL TÜRKİYE ŞAMPİYONASI PROGRAMI:
Kapanış töreni: 5 Ekim Cumartesi saat 20:00 Kaş Cumhuriyet Meydanı
Madalya törenleri: 2, 3, 4 ve 5 Ekim tarihlerinde Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda her gün saat 18:00’da
Yarışmalar:
4 Ekim Cuma Çift Paletli Sabit Ağırlık (CW-BF)
5 Ekim Cumartesi İp Destekli Sabit Ağırlık (FIM)
-Yarışma günlerinde tekneler Kaş Limanı’ndan 07:45’te hareket edecek. İnceboğaz Belediye Halk Plajı açıklarında dalışlar her gün saat 09:30’da başlayacak.
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim