Antalya’nın Kaş İlçesinde 20’nci Uluslararası Likya- Kaş Kültür ve Sanat Festivali düzenlenen Basın toplantısıyla başladı. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer  Basın Toplantısında Festival ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Meis ve Kaş arasındaki dostluktan söz eden Kocaer, festivale Meis Belediye Başkanının da katılacağını söyledi.

Kocaer konuşmasında  “   Uluslararası Likya-Kaş Kültür ve Sanat Festivalini bizden önceki arkadaşlarımız başlattı. Bizler de geleneksel olan bu festivali devam ettiriyoruz ” dedi.
 
  Festival kortej yürüyüşü öncesi Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Atatürk Bulvarı’nın açılışı yapıldı.Festivalin ilk etkinliği kentin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen sokak gösterileri oldu.

Ardından Otogar Kavşağından Cumhuriyet Meydanına kadar Mehteran takımı eşliğinde  kortej yürüyüşü yapıldı. Kortej yürüyüşüne Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Demre Kaymakamı Murat Uz,  Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Finike Belediye Başkanı  Kaan Osman Sarıoğlu, Kaş İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Hoşgün, Ak Parti Kaş İlçe Başkanı Mutlu Ulutaş, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Mahalle Muhtarları, Yerli ve Yabancı Turistler ve Kaşlı vatandaşlar katıldılar.
 
Kortej yürüyüşünün ardından Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda festivalin açılış töreni  yapıldı.. Festivalin açılış konuşmasını yapan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer; “Kaş’a daha çok turist gelmesi için uğraşıyoruz, turizm hareketliliğini artırmak istiyoruz. Mesela bunun için Saklıkent Kanyonunu örnek verecek olursak Saklıkent Kanyonunda kano, rafting ve diğer sportif aktiviteler gerçekleştirilebiliyor bu da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor bu sayede turizm canlanıyor.’’ dedi.

Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ; “ Kaş Likya’nın başkenti.Likya festivali Kaş’a çok yakışıyor. Festivalimiz Kaşlı esnafımıza,çiftçimize bereket getirsin.Türkiye’nin en güzel butik ve dalış turizmi Kaş’ta yapılıyor. Asla bu bölgeye kitle turizminin gelmesine izin vermeyeceğiz. Havaalanı projesi Kaş’a zarar vermeyecek bir bölgede yapılacak.Butik turizmin geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceğiz.” Dedi.
 
Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar da yaptığı konuşmasında ; “ Kaş Akdeniz sahillerinin incisi. Sahili ayrı bir güzel, dağları ve yaylaları ayrı bir güzel. Herkes Kaş’ı çok iyi biliyor. Geçen sene talihsiz bir darbe girişimi yaşandı.Arkasından turizm sektörü büyük sıkıntı yaşadı. Esnafımız geçen sene çok ciddi açıklar verdi. Bu sene bunun telafisi olacaktır. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor.Turizm ile uğraşan esnafımızdan şunu rica ediyorum.Sezon için sabırlı olsunlar.Bazen tartışmalar yaşıyoruz.Sabırlı olursak çok iyi bir sezon bizleri bekliyor. Ayrıca herkes kendi sektörünün işini yapmalı. Tüm gelen turistlere en güzel şekilde hizmet sunalım ”Dedi
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Festivalin açılışında yaptığı konuşmasında ; “ Antalya’nın havası da sıcaktır , insanı da sıcaktır.Kaş’ın insanı da cana yakındır. Festivallerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor.Bugün yirmi senelik bir gelenek haline dönüşen 20’nci Uluslararası Likya- Kaş Kültür ve Sanat Festivalindeyiz.Antalya yedi ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.Yedi ayrı medeniyetin beşiği bir coğrafyadır.Bunlardan bir tanesi de Kaş ve bölgesinde yer alan  Likya medeniyetidir. Patara ise dünyadaki ilk şehir devletlerinin kurulduğu ve Amerika Birleşik Devletlerine statü olarak ilham vermiş bir medeniyettir.Artık uluslararası barış ve kardeşlik festivalidir Kaş festivali. Bu kardeşlik havası dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu bir değerdir. Bunun yaşatılıyor olması Kaş’ımız için çok önemli bir değerdir.Kaşımız insan yüzünde iki tanedir, ancak dünyada bir tanedir. Bunun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Kaş’ımızı iyi korumamız lazımdır. Atalarımızın bir mirası olarak değil, gelecek nesillere bırakılacak miras olarak çok iyi bakmamız gereklidir. Büyükşehir Belediyesi olarak Kaş’ta alt yapısı ile üst yapısı ile bir çok ihtiyacı karşıladık ve karşılamaya devam edeceğiz.” Dedi.
 
Konuşmaların ardından e  folklor ekipleri gösterilerini sundular.Yoğun katılımın olduğu tören yerli ve yabancı turistler ve Kaş halkı tarafından  ilgi ile izlendi. Daha sonra Akdeniz’in Renkleri adlı resim sergisi, karma el sanatları sergisi, köy ürünleri standları açıldı. Sanat Sokak’ta Dr. Handan Saygon Dayı’nın fotoğraf sergisi, Kaş Kültürevi’nde  Yard. Doç. Dr. Menekşe Suzan Teker’in “Mum ve Mavi” adlı batik sergisi ve yine Kaş Kültürevi’nde Araştırma Görevlisi Zehra Seda Boztunalı’nın “Arkamadaki Bahçe” adlı resim sergisi açıldı.











 
Editör: TE Bilisim