PATARA DAHİL, 9 ANTİK KENTİN ESERLERİ LİKYA UYGARLIKLARI MÜZESİ'NDE SERGİLENİYIOR
  Demre ilçesindeki Likya Uygarlıkları Müzesi'nde aralarında Patara'nın da bulunduğu 9 antik kentten çıkarılan 1364 eser sergileniyor.
     Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından 2020 yılının turizm teması olarak Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik Kenti’nin ilan edilmesinin ardından gözlerin çevrildiği bir yer de Demre’deki Likya Uygarlıkları Müzesi oldu. Patara Antik Kenti’nde 32 yıldır sürdürülen antik kazılarda çıkarılan eserlerin büyük bir bölümü, Likya Uygarlıkları Müzesi’nde segileniyor. Patara Antik Kenti’nin gezenler, bir sonraki durak olarak Likya Uygarlıkları Müzesi’ni ziyaret etmeye başladı. Likya Uygarlıkları Müzesi, 2009 yılında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik Başkanlığı’nda yürütülen Myra – Andriake Kazıları’nda ortaya çıkarılan M.S 129 yılından kalma Hadrian Granaryumu’nun restoarsyonu ile oluştu. Dönemin Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay’ın önemli katkıları ile başlayan müze çalışması, 2016 yılında tamamlanarak Likya uygarlıkları Müzesi olarak dönemin Kültür ve Turizm Bakanı tarafından açıldı. Andriake Antik Kenti ile birleştirilerek açık  hava müzesi ve kapalı Likya Uygarlıkları Müzesi oluştu.
   Likya Uygarlıkları Müzesi 2 bin 400 metrekarelik alandan oluşan 7 odayı kapsıyor. Müzede toplam bin 364 eser var.  Bunlardan 640 eser, 400 sikke bin 700 metrekarelik alanda sergileniyor. Bu eserler Likya’nın Patara, Xanthos, Myra, Tılos, Andriake, Arykanda, Olimpos, Pınara ve Antiphellos antik kentlerinden çıkarıldı. Bu eserlerden 117’si ve sikkelerden 40’ı Patara Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerden oluşuyor. Bu dokuz kentten çıkarılan eserler içinde mutfak eşyaları, cam ve toprak eşyalar, mermer heykeller, gözyaşı kutuları,  altın, gümüş takılar, anfolaralar, deniz çapaları önemli yer tutuyor. Müzenin etrafında yapılan canlandırmalarda, Andriake Limanı günümüze taşınmış durumda.  Patara Antik Kenti’nin 2020 yılının turizmde teması olarak seçilmesinin ardından, Likya uygarlıkları Müzesi’nin de ilgi odağı olması bekleniyor. Müzenin çevresindeki  Andriake Açık Hava Müzesi ve Noel Baba Kuş Cenneti’nin de müzeye olan ilgiyi artırması bekleniyor. Andriake Açık Hava Müzesi’nde liman yapıları, ticaret agorası, işlikler, kilise yapıları, hamam, yeraltı su sarnıcı, anıtlar ve Yahudi Tapınağı yer alıyor.
   Müzeyi gezen Azeri Ramin Yusubov yaptığı konuşmada”Geçen günlerde Patara’yı gezdim. Çok güzel bir şehirdi. Antik kentti.  Oradan çıkarılan eserlerin burada Andriake –Likya Müzesi’nde sergilendiğini öğrendim. Burayı gezdim. Çok güzel eserler var burada. Herkesin gelip bu eserleri görmesi lazım” dedi.
  Romen Eszter Zocska ise yaptığı konuşmada” Bölgenin tarihi yerlerini, internetten izleyerek geziyorum. Bugün bu müzedeyim. Likya tarihini bu müzede gördüm. Çok harika bir müze. Çok sayıda kentten çıkarılan eser var. Size Likya’da yolculuk yaptırıyor” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilisim