Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bulunan 2020 yılının teması olarak “Patara Yılı” ilan edilen  Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik  Kenti’ne zamansız iki konuk geldi. Kış ortasında gelen zamansız konuklar, iki leylek oldu. İki leylek, Patara’da bulunan Anadolu’nun ilk telsiz telgraf istasyonunun duvarlarına kondu.
   Göç mevsimi olmamasına rağmen iki leyleğin Patara Antik Kenti’ne gelmesi, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan ve kazı ekibini heyecanlandırdı. İki leylek,  kazı ekibi tarafından fotoğraflandı. Gün boyu Patara Antik Kenti’nde uçtu. Akşama doğru kayboldu.
   Kazı Başkanı Havva İşkan Işık yaptığı açıklamada” İki leylek Patara’da gün boyu uçtu. Sonra gözden kayboldu. İnşallah kuzeye doğru yol almamışladır. Çünkü orada soğuğa yakalanırlar.  Patara’daki sulak alan olan Tekerlek Gölü’ndeki sazlıklarda yuva yapmaya başlamışlardır. Çünkü Patara ılıman bir iklime sahip. Beslenmeleri ed sorun olmaz. Burada kalsınlar, hayatta kalsınlar isterim. Leylekler gittikleri her yere anlam ve neşe katarlar.  Mutluluğun ve yaşam döngüsünün simgesidirler. Eğer gittilerse çok üzülürüm” dedi.
   Leyleklerin kış ortasında Patara Antik Kenti’ne gelişi ile ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan ise yaptığı açıklamada”Ocak ayı ortasında iki leyleğin Patara’ya gelişi çok erken. Ancak bazı kuş türlerinin yaşam alanı, küresel ısınma nedeniyle kuzeye kaydı. Şu ana kadar bizim gözlemlediğimiz göçmen kuşların bir göç hareketi olmadı. Muhtemelen bu iki leylek bir çift. Göç zamanında hastalık veya bir başka nedenle bölgede kalmış, göç etmemiş olabilir. Çünkü bu mevsimde görülmeleri, göç takvimine uymuyor. Büyük ihtimal bir çift eş. Eşler yuvada buluşur. Kış ortasında göç ettiklerine dair bu güne kadar bir kayır yok. Sapma bir olay. Mutlaka izlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
  
Editör: TE Bilisim