Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, Antalya’nın Kaş İlçesi’nde, “Uygarlık Anadolu’da Doğdu” konulu bir konferans verdi. Konferans sonunda bir süprizle karşılaştı.

    Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize konferans, Kaş Kültürevi’nde düzenlendi. Konferansı, aralarında Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Kaş’ta yaşayan sanatçılar ve vatandaşlar izledi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Fahri Işık yaptğı konuşmada”Uygarlıkların Anadolu’dan doğduğunu, Anadolu’nun uygarlıkların beşiği olduğunu örneklerle anlattı. Slayt gösterisi ile, örnekledi. Anadolu’da yapılan kazılardan görseller sundu.

   Işık konuşmasında”Batı kültür kökleri Anadolu’dan türedi. Bu konuda sayısız arkeolojik bulgu, mimarlık ve mekan kültürlerine ait yapısal değerleri, Anadolu’nun her yerinde görebiliriz. Bugün birçok uygarlık yapısı Anadolu’nun her köşesinde dimdik ayakta duruyor. Batı uygarlığını yaratanlar, Anadolu’da binlerce yıldır yaşamış değişik halklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işık, bunu yaptığı slayt gösterisindeki antik resimler, çizimler, heykel ve heykelcikler, kutsal alanlara ait mekansal oluşumlar, krokiler ve farklı belgelerle anlattı.

   Hint ve Avrupa halklarının ana yurdunun  Anadolu olduğunu vurgulayan Işık; soruyorum sizlere, Batı Uygarlığı’nı İonia’da yaratan Helen Kültürü mü, yoksa Anadolu Kültürü mü ? Tabi ki Anadolu kültürü. Fonetik yazının zaferi Anadolu’da başladı. Oradan tüm dünyaya yayıldı. İonia’da oval evler, Hellas’ta apsisli evler, çağdağ kentlerin Anadolu’dan doğduğunun en güzel göstergesi “dedi.

   Tam konferans biterken, Prof. Işık bir süprizle karşılaştı. Bir görevli elinde mumları yanan bir pasta ile sahneye çıktı. Prof. Dr. Fahri Işık’ın doğu gününü kutladı. Işık, kahkahalarla pastadaki mumları üfledi.

   Konferans sonunda Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Prof. Dr. Fahri Işık’a çiçek ve çeşitli hediyeler vererek teşekkür etti. Evren yaptığı kısa konuşmada; Sayın Işık, dünya ve Türkiye arkeolojisinin en büyük duayenlerinden biri. Likya Birliği’nin başkenti Patara’yı gün yüzüne çıkaran, dünyaya tanıtan hocaların hocası” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilisim