Kaş ilçesindeki Kasaba, Dirgenler ve Karadağ mahallelerine sis hayat veriyor. Yoğun sis yaşandığı günlerde, yaşam olumsuz etkilenir. Hava, kara ve deniz ulaşımı aksar. Bazen de uçak ve gemi seferleri iptal edilir. Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bunun tersi yaşanıyor. Sis,  Kaş İlçesi’ne bağlı üç mahalleye yaşam veriyor. İnsanların refahını artırıyor. Yukarıdan ovaya bakıldığı zaman, bir bulut denizi görülüyor. Görünüm, dağlarla birlikte ilginç bir güzellik oluşturuyor.

   Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Kasaba, Dirgenler ve Karadağ mahallerinin bulunduğu alan, yaklaşık 40 bin dekarlık bir ova. Denizden yaklaşık 250 metre yüksekliğinde, dört tarafı dağlarla çevrili bir çanak biçiminde. Bu ovayı, Ekim ayının sonlarından başlayarak, Mart ayı sonuna kadar yoğun bir sis kaplıyor. Sis akşam saat 23.00’te başlıyor, sonraki gün saat 11.00’e kadar sürüyor. Bölgede tarla tarımının gerilemesi sonrası, göçler yaşanmış. Ancak bu yuğun sisin hava sıcaklığını gece ve gündüz en az 4 -5 derece artırdığı tesbit edilmiş. İşte bundan sonra bölgede seracılık başlamış. Şu anda üç mahallede, son 5-6 yılda yaklaşık 7 bin dekar sera kurulmuş durumda.

Sis olduğu gece, bölgede don olayı yaşanmıyor. Sis, sadece yağmurlu günlerde  oluşmuyor. Sisin olduğu günlerde, kesinlikle don olayı yaşanmıyor. İşte bu olayın anlaşılmasından sonra, bölgeden göç eden birçok aile,  geri dönerek, seracılığa başlamış durumda. Bölgedeki seralardan iki ürün alınıyor yılda. Bölge yazında serin olduğu için, yazında üretim yapılıyor. Sisin oluşturduğu nem sayesinde, bölgenin en kaliteli kapia biberi, bu bölgede üretiliyor. Kapia biberin yanında, seralarda bir de marul üretimi yapılıyor. Domates üretimi, yaz döneminde yapılıyor. Tek olumsuzluk, sis kalkmadan 4-5 gün sürerse, bitkide pas oluşabiliyor.

  Bölgede saracılık yapan Muzaffer Karaca yaptığı konuşmada”Başka yerlerde bu sisten korkuyorlar. Ama biz bu sisin gelmesini bekliyoruz. Bu sis sayesinde seralarımızda don olayı yaşamıyoruz. Seracılığımızı bu şekilde  devam ettiriyoruz” dedi.

   Seracı Engin Özdemir de yaptığı konuşmada” Sis olduğu zaman, bölgemizde hava sıcaklığı geceleri 4-5 derece artmaktadır. Bu sayede biz, bu bölgede sebzelerimizi don olmadan yetiştirebilmekteyiz. Bundan dolayı bölgemizde, son yıllarda seracılıkta yoğun bir artış var” diye konuştu.

   Bölgede zirai ilaç bayiliği yapan ve üretici  Soner Külür ise yaptığı konuşmada” Kaş’ın Kasaba, Dirgenler, Karadağ bölgesi yaklaşık 6-7 bin kapalı sera alanına sahiptir. Coğrafi konum olarak bu bölgemizde sis eksik olmamaktadır. Ekim ayından, Mart ayına kadar akşam saat 11.00’den sabah saat 11.00’e kadar seğirmektedir. Bu özellikle, biber yetiştiriciliğinde don olayına karşı fayda sağlamaktadır. Bu nedenle çiftçilerimiz bu bölgeye, sera üretimi için yoğun talep göstermektedir. Geceleri don olmadığı için, kış aylarında yetiştirdiğimiz ürünleri don almıyor” dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim