Kaş ilçesinde, 40 bin dönümlük Kasaba Ovası'nda yaklaşık 6 ay sis etkili oluyor.
  Yoğun sisin yaşandığı günlerde dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde yaşayanlar için kabus yaşanır. Hayat olumsuz etkilenir. Kara, hava ve deniz trafiği etkilenir. Gemi ve uçak seferleri çoğu zaman iptal edilir. Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Kasaba Ovası’nda bunun tersi yaşanıyor. Yoğun sis, Kaş İlçesi’ndeki Kasaba Ovası’nda bulunan 4 mahalleye hayat veriyor. Sis son on yılda bu bölgede yaşamı tersine çevirdi. Tersine göç başlattı. Kasaba Ovası’nda bulunan Kaş ilçesine bağlı Kasaba, Uğrar, Dirgenler ve Karadağ mahallerine yukarıdan bakınca sanki beyaz bir ova görünüyor. Bu beyaz ovayı kaplayan yoğun sis. Bu yoğun sisin altında 4 mahalle bulunuyor. Burada yoğun bir insan yaşamı var.  Bu mahallelerin bulunduğu ovanın adı Kasaba Ovası. Yaklaşık 40 bin dönümlük bir alanı kapsıyor. Denizden 250 metre yüksekliğinde, dört yanı dağlarla çevrili çanak biçiminde bir ova. Bu ovayı akşam saatlerinden itibaren yoğun bir sis kaplıyor. Sis bir gün sonra öğle saatlerine kadar sürüyor. Bu sis sıcaklığı düşürmediği gibi, birkaç derece sıcaklığın yükselmesine yol açıyor. Bu sisin özelliği tesbit edildikten sonra bölgedeki 4 mahallede seracılık başladı. Seracılığın başlaması ile bölgeden göç edenler geriye döndü. Dirgenler Mahallesi’nde kapanan okul, geriye göç sayesinde yeniden açıldı. Bölgedeki okullarda öğrenci sayısı ve bölgenin nüfusu yeniden arttı.Bundan on yıl önce bir dekar tarlanın 2-3 bin liraya satıldığı ovada, tarlanın dekarı 30-50 bin lira arasında satılmaya başladı. Bölgede kurulan 7 bin dönüme yakın serada  yoğun olarak yağ biberi denilen kapia biberi üretiliyor. Bölgede üretilen kapia biberinin kalitesi, sisin verdiği nem sayesinde çok farklı, rendi daha canlı kırmızılıkta. Ayrıca bölgelerdeki seralardan yılda iki ürün alınmakta. Bu nedenle Türkiye’deki seracılık merkezilerinden biri olan Demre’den birçok insan, Kasaba Ovası’ndan tarla satın alarak bu bölgede seracılığa başladı. Sis olduğu günlerde bölgede kesinlikle don olayı yaşanmıyor. Tek olumsuzluk, sis hiç kalkmadan 4-5 gün sürerse bitkide pas yapabiliyor. Ekim ayının sonlarında başlayan sis, Mart ayı sonuna kadar sürüyor.
  Bölgenin merkezi durumundaki Kaş'ın Kasaba Mahallesi Muhtarı Süleyman Özen yaptığı konuşmada"Bu sisin özelliğini öğrendikten sonra bölgemizde seracılık arttı. Tarla fiyatlarımız yükseldi. Dışarıya göç eden vatandaşlarımız  tekrar bu bölgeye göç ettiler. Nüfusumuz arttı. Okullarda öğrenci sayımız çoğaldı. Bu sis bu bölgeye hayat verdi"dedi.
  Demre’den gelerek bölgede seracılık yapan Ahmet Ali Arıkan ise yaptığı konuşmada"Bu sis sayesinde buraya biber üretmeye geldik. Bu sis sıcaklığı belli bir oranda tutuyor. Dondan koruyor. Kaliteyi artırıyor. Demre’den seracılık bölgesinden buraya seracılık yapmaya geldik. Benim gibi birçok arkadaşımızda burada seracılık yapmaktadır Demre’den gelipte"diye konuştu.
Editör: TE Bilisim