KAŞ’TA SU DEĞİRMENİ ÜÇ YÜZ YILDIR TEKNOLOJİYE RAĞMEN DÖNÜYOR
 SU DEĞİRMENİ, TEKNOLOJİYE İNAT 300 YILDIR DÖNÜYOR
 Kaş ilçesindeki su değirmeniyle gelişen teknolojiye rağmen 300 yıldır buğdaylar öğütülüp, kepekli un üretiliyor. 
   Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Yayla Çukurbağ Mahallesi’ndeki su değirmeni, gelişen teknolojiye, geçen zamana direnerek üç yüz, üç yüz elli yıldır dönmeye devam ediyor. Su değirmeni kapısını başka müşterilere kapatsa da, sahibinin ürettiği buğdayları öğütmeye, kepekli un üretmeye devam ediyor.

    Kaş İlçesi’ne bağlı Gömbe Yaylası’ndaki Yayla Çukurbağ Mahallesi’ndeki su değirmeni 69 yaşındaki Nevzat Çengeloğlu’na ait. Kapsında üç yüz yıllık Dorum Değirmeni yazıyor. Nevzat Çengeloğlu’na göre 350 yıllık. Eskiden bölgenin un öğütme merkezi olan onlarca un değirmeni olan Gömbe Yaylası Bölgesi’nde ayakta kalan tek su değirmeni. Gelişen teknolojiye, geçen zamana rağmen Abdal Musa’nın kutsadığı Uçarsu’dan gelen buz gibi suyun gücü ile dönmeye devam ediyor. Nevzat Çengeloğlu değirmeni 1983 yılında köhne bir durumda satın almış. Onararak yaşama geçirdi. 2006 yılına kadar hizmet verdi. 2006 yılından bu yana her yıl bakımın yapıyor. Sadece kendi ürettiği buğdayları öğütmek için, değirmeni bir iki gün çalıştırıyor. Onun dışında tarihi bir değer olarak gördüğü su değirmenini yaşatmak için koruyor. Çünkü bu işten para kazanamadığı için vergi kaydını sildirmiş. Kendisinin koryacağını, ama buna sahip çıkılmasını da istiyor. Dorum değirmeni, bundan elli yıl önce onlarda su değirmenin olduğu Kaş İlçesi’nde şu anda ayakta kalan üç değirmenden biri.
   Değirmenle ilgili olarak Dorum Değirmeni’nin sahibi Nevzat Çengeloğlu yaptığı konuşmada”Bu değirmen 300-350 yıllık vardır. Ben burayı aldığım zaman eski idi. Bakımını yaptım. Faaliyete geçirdim. Şimdi iki üç gün kendi unumu öğütüyorum.  Bunun unu çok faydalıdır. Kepekli undur bu.  Su değirmenin unları kepekli olduğu için  barsakları çalıştırır. Çok sıhhatlidir. Şekerlilere yarar.   Ben burayı korumaya çalışıyorum.   Bu değirmene sahip çıkılsın. Tarihi eser olduğu için ben başında duruyorum. Sahip çıkılsın, faaliyete geçirsinler”dedi.
 
 
 
Editör: TE Bilisim