Dünyanın en güzel sedir ve ardıç ormanlarının yer aldığı, Antalya’nın Elmalı İlçesi’ndeki Çığlıkara Ormanları’ndaki taş ocaklarının tahribatı, Torosların bağrındaki bir hançer gibi görünüyor. Dünyadaki koruna altındaki sedir  ve ardıç ormanları, taş ocakları nedeniyle tehlike altında.

   Antalya’nın Elmalı İlçesi’ne bağlı Çığlıkara Ormanları’nda taş ocakları nedeniyle tam bir tahribat yaşanıyor.  Dünyada nesli tükenmekte olan, koruma altındaki sedir ve ardıç ormanları büyük bir tehlike altında. Ormanın bağrında onlarca taş ocağı açılmış durumda. Ormanların yaşadığı tehlikeyi, Türkiye’nin en kaliteli elmasını yetiştiren Elmalı Ovası’ndaki elma, kiraz, armut bahçeleri ile insanlarda yaşıyor.

   Elmalı’nın Armutlu ve Avşar mahalleleri arasındaki bölgede üç faal, ikisi ömrünü tamamlamış 5 taş ocağı var. Boğaz Mevkisi denilen bölgedeki ardıç ağaçları neredeyse yok olma tehlikesi altında. Yine Elmalı İlçesi’ne bağlı Söğütcük Mahallesi’nde 2, Zümrütova Mahallesi’nde 4, Abdal Musa Türbesi’nin bulunduğu Tekke Mahallesi’nde 4 taş ocağı bulunuyor.

   Vatandaşlar, taş ocaklarının bölgeyi mahvettiğini belirterek; taş ocakları ardıç ağaçlarının yoğun olduğu alanlarda açıldı. Bölgede bu ocaklara karşı mücadele edildi. Ancak adamlar öyle ruhsatlar almış ki, kimse bir şey yapamadı. Ardıç ağaçlarının kesimi yasak. Düz kesim yapılan bölgelerde bile, bu ağaçlara dokunulmuyor. Ama gidin bakın, taş ocaklarının bulunduğu bölgede binlerce ardıç ağacı yok edildi. Bölgedeki elma, kiraz ve armut bahçeleri, yazlık sebze tarlaları  toz altında. Verim düştü. Taş ocaklarına yakın bölgelerde doğal yaşam tahrip oldu. Yabani hayvanlar bölgeyi terk etti. Bölge insanının piknik yaptığı alanlar toz altında. Artık Boğaz Bölgesi’nde piknik yapılmıyor. İnsanlar toz soluyor. Mermer ocaklarından çıkan dev blokları taşıyan kamyonlar, mahalle arasından geçiyor. Sıcak asfalt bile dökülen mahalle yolları sürekli delik deşik. Mahalle içinden geçen kamyonlar, başta çocuklar olmak üzere insanların can güvenliğini tehdit ediyor. Bu bölge Türkiye’nin en kaliteli başta elma olmak üzere meyvelerin yetiştiğ, meyve ve yazlık sebze ambarı. Tarım alanlarının bu kadar yaygın olduğu bir bölgede, bu kadar taş ocağı açılır mı dediler.

   Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili; özellikle ardıç ağaçlarının zorunlu olmadıkça kesimi yasak. Üretimi çok zor olan bir ağaç. Genelde ardıç kuşları sayesinde üreyebiliyor. Biz düz kesim yaptığımız alanlarda bir ardıç ağacı varsa, onu kesemiyoruz. Sedir ormanları da aynı durumda. Sedir ve ardıç ormanları dünyadaki koruma altındaki ormanlar. Ancak bu taş ocakları bu ormanları mahvediyor. Buna bir dur denilmeli. Çünkü bu ormanlar, Türkiye’nin doğal bir zenginliği” dedi.
 
Editör: TE Bilisim