Adalet Bakanlığı'nca başlatılan 'İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması' projesi kapsamında, Antalya Adliyesi ek hizmet binasında faaliyete geçen yeni icra dairelerinin açılışı yapıldı.
Antalya'da eski adliye binasındaki açılış törenine, Adalet Bakanlığı İcra Dairesi Başkanı Alim Polat, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnan, Adalet Komisyonu Başkanı Oğuzhan Yaşar, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can, Baro Başkanı Polat Balkan, hakim ve savcılar katıldı. Tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Başsavcı Halil İnal, yeni icra dairesi modeliyle tüm dosyalardaki evrakların taranarak UYAP sistemi aracılığıyla elektronik ortamda ulaşılmasına olanak sağlandığını belirtti.
Adalet Bakanlığı İcra Dairesi Başkanı Alim Polat, icra kelimesinin zihinlerde olumsuzluk ve önemsizlik oluşturduğunu söyledi. İcra dairelerinin önemine değinen Alim Polat, vatandaşlara adaletin teslim edilmesi konusunda icra dairelerinin ön planda olduğunu ifade etti. Polat, “İcralara gereken önem verilmeli. Yargının ve icranın etkisini artırabilmek için Avrupa Birliği bünyesinde, İspanya Devleti ile yürütmüş olduğumuz icra dairelerinin etkinliğinin artırılabilmesi amaçlanıyor" dedi.
İcra dairelerinin etkisini artırırken yeni bir sistem denediklerini sözlerine ekleyen Başkan Polat, “Bu kapsamda küçük ve orta ölçekli mahaller esas alındı. Bu mahaller yıllık dosya sayısı 10 bin ile 150 bin arasında kalan mahaller. Projenin devamı niteliğinde olan ikinci fazda ise büyük mahaller söz konusu. Abone alacaklarının takibinin yapıldığı Merkezi Takip Sistemi (MTS) yasası 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girdi" diye konuştu.
Yeni sistemin icra dairelerinin üzerindeki iş yükünü azaltmaya, avukatların ve vatandaşların işlerini kolaylaştırmaya yönelik bir uygulama olduğuna dikkat çeken Polat, “Bu sistemde avukat, kurum avukatı portalından ödeme emrini gönderiyor, borçlu vatandaş borcunu ödediği anda icra takibi sona eriyor. Haciz aşamasına kadar icra dairesine iş gelmemiş oluyor" diyerek, uygulamanın getirdiği kolaylıklardan söz etti.
Kurdele kesiminin ardından açılan icra daireleri protokol tarafından incelendi.
 
Editör: TE Bilisim