Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde iki yıl aranın ardından tiyatro ateşi yandı. Bu yıl 11. düzenlenen “Yeşilköy Geleneksel Köy Oyunları ve Köy Tiyatroları Buluşması”  Turgut Özakman’ın eseri olan Yeşilköy Halk Tiyatrosu’nun oynadığı “Töre” adlı oyunla başladı.
    Kaş ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde Kaş Belediyesi ve Yeşilköy Kültür ve Derneği tarafından bu yıl 11’si düzenlenen “Yeşilköy Geleneksel Köy Oyunları ve Köy Tiyatroları Buluşması”, başladı. İlk gün Yeşilköy Halk Tiyatrosu tarafından, Turgut Özakman’ın eseri olan, kendisi Yeşilköylü olan tiyatro ve sinema sanatçısı Müfit Kayacan’ın yönettiği “Töre” adlı oyun sahnelendi.  Yeşilköy Müfit Kayacan Açık Hava Sahnesi’nde oynanan oyunu, aralarında Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Bekik, Yeşilköy Mahallesi Muhtarı İbrahim Uluğ,  KUTSO Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evern, Ak Parti İlçe Başkanı Okay Bilgin, CHP İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, Yeşilköy Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürhan Arıtürk,  Kaş Belediye Meclisi üyeleri, bulunduğu yaklaşık iki bin kişi  izledi.
    Yeşilköy Halk Tiyatrosu’nun oynadığı “Töre” adlı oyunda hepsi Yeşilköylü olan, Yeşilköy’de görev yapan 3’ü erkek, 8’i bayan 11 sanatçı yer aldı. Bu sanatçılar, çiftçi olan Cem Alkaya, noterde çalışan oğlu Burak Alkaya, ev hanımı olan Fatma Karakitapoğlu, noterde çalışan kızı Gülsüm Karakitapoğlu, Kaş PTT Müdürü Özlem Arıtürk, hemşire Selver Aydoğdu, bankacı Ayşe Gödüç, ev kadını Zeliha Soylu Han, halk oyunları öğretmeni Burak Korkmaz, öğrenciler Ayça Karadağ ve Ayşe Patiska rol aldı. İki perdelik oyun, Erzurum’da, Karagiller adlı ailenin avlusunda  yaşanan bir olaylar anlatılmaktadır. Karagiller ve Çolakgiller  aileleri arasında uzun yılladır süren kan davası vardır. Bu kan davasında iki taraf da erkeklerin çoğunu kaybetmiştir. Öldürme sırası Karagiller’dedir. Karagiller silahlanıp, köye gelen Çolakgiller’in Mustafa’yı öldürmek ister ve ateş ederler. Ancak Mustafa ölmez yaralanır. Töre için Karagiller’in evine sığınır. Töre gereği, kendilerine sığınan düşmanlarını öldüremeyen Karagiller, bir de kızları Zühre’nin delikanlıya aşık olması ile işler iyice karışır. “Töre” adlı oyunda ülkemizin kanayan yarası olan töre cinayetleri ele alınmakta, aynı zamanda törenin toplumsal barışın sağlanması konusunda etkisi ve öneminin altı çizilmektedir. Oyunla, izleyicilere düşünme yoluyla Türkiye’nin gerçeklerini görme ve değerlendirilmesi amaçlanıyor.
   Oyun sonunda alanı dolduran binlerce sanatsever, oyuncuları ayakta alkışladı. Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ve Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, oyunun yönetmeni Müfit Kayacan ve oyuncuları kutladı. Ekip adına yönetmen Müfit Kayacan’a bir tablo ve çiçek verdiler.
     Açılışta bir konuşma yapan Kaş Kaymakamı Murat Öztürk yaptığı konuşmada”Yeşilköy Mahallemizde böyle bir kültürel etkinliğin, uzun soluklu olarak devam ettirilmesi, sanat adına büyük bir başarı. Bu yolda emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
     Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise yaptığı konuşmada;” 2 yıllık pandemi sürecinin ardından kültürel, sanatsal ve yöresel faaliyetlere devam ettiklerini belirterek; hem ilçemizi imar edeceğiz, hem de üst yapı hizmetlerini gerçekleukülştireceğiz. Kültürel, sanatsal faaliyetleri, yöresel zenginlikleri yaşatmak için elimizden gelen desteği veriyoruz. Yeşilköy Kültür ve Dayanışma  Derneği’nin devam ettirdiği bu kültürel etkinliğe de desteğimizi veriyoruz; vermeye de devam edeceğiz” dedi.
    Yeşilköy Geleneksel Köy Oyunları ve Köy Tiyatroları Buluşması, etkinlikleri kapsamında Yeşilköy Müfit Kayacan Açık Hava Sahnesi’nde oynanacak olan İstanbul Sardunya Tiyatrosu’nun tek kişilik oyunu olan “Çatlak” adlı  oyunla devam edecek. Tek perdelik ve tek kişilik , sanatçı Duygu Şahlar,  “Meral” adlı kadının yaşam öyküsü anlatacak. 12 Ekim Çarşamba günü yine Yeşilköy’de İstanbul Çatı Tiyatrosu, Emrah Uslu’nun yazdığı “Kapkabare” adlı oyunu sergileyecek. Tiyatroların buluşmasının son gününde 13 Ekim Perşembe günü, Yeşilköy Halk Tiyatrosu, Patara Antik Kenti’ndeki Likya Birliği Meclisi Binası’nda  Sadık Şendil’in eseri olan “Kanlı Nigar’ı” sergilemesi ile sona erecek.
  
 
Editör: TE Bilisim