Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Kaş İlçesi'nde yapıldı. Kaş  Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer ev sahipliği yaptı.
 
Toplantıya Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer , Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp,  Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca, Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Kaş Esnaf Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kaş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi  Başkanı Ramazan Çetin, Kaş Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Bakartepe, Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Göktaş,  Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Murat Demir, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden (Batem) Metin Kaya,  Kaş Ziraat Odası Meclis Üyeleri, İbrahim Nişancı, İdris Zorlu, Murat Yılmaz, M.Ali Kalkancı, Suat Ekizoğlu, Ramazan Güzel, Kaş Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Zorlu, Serik Ziraat Odası Genel Sekreteri Ümran Korkut Adlı, Gazipaşa Ziraat Odası Genel Sekreteri Hatice Görgünler katıldılar.
 
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer toplantıda yaptığı konuşmasında; “ Tarım İl Müdürlüğünün Okullara yönelik “ Zeytin Dikimi ve Toprak Sevgisi  projesi başlamadan özce biz odalar olarak okullara, camilere ve mahallelerimize daha önce fidan dağıttık. Kaş’ta belediye’nin güzergahlarına da fidan verdik. Okullara verilen fidanlarda özellikle orman işletme  ücretsiz fidan verebiliyor. Bu imkan proje için katkı sağlayabilir. Karaardıç, sedir gibi fidanlar verilebiliyor. Finike, Kumluca, Demre Kaş ile Kemer ilçelerinde yaşanan Afet dolayısı ile zarar gören üreticilerin sıkıntılarının çözülmesinde eksik kalan hususlar var. Afetten sonra gidildi hasar tespitleri yapıldı. Ancak çözüm konusunda sıkıntılar aşılamadı. 2090 sayılı kanun değiştirilmeli. Çiftçimiz bu yasadan kaynaklanan ayrıntıdan dolayı mağdur olduğunu, tabi afet yasasından yararlanamadıklarını ifade ediyor ve  şikayet ediyor.Tarsim ile ilgili uygulama yapabilmek için odalarımız yetki belgesi alabilmeli. Bu konuda müracaat yaparak, girişimde bulunmamız gerekiyor. ÖÇK hazine içinde kalan araziler örtü altı kaydına giremiyor.Çiftçilerimiz bu uygulamadan mağduriyet yaşıyorlar. Bu konuda girişimlerimiz oldu.Yöremizde 500 civarında çiftçimiz sıkıntı içerisinde.Bazı odalarımız ziraat mühendisi çalıştırıyor.Maaşları çok yetersiz.4 yıllık üniversite bitiren bir kişi için çok düşük bir ücret ödeniyor. Zeytin alanlarında  serasını kurmuş çiftçi kayıt dışı kalıyor. Bu yüzden çiftçi  Projeye giremediği için zeytini sökmek istiyor. Zeytincilik Yasası’nın gözden geçirilmesi gerekiyor. Hallerde teminatsız mal verilmesinden dolayı mağdur olan üreticilerimiz var. Bu konuyu mutlaka çözüme kavuşturmak gerekiyor.Sera atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili büyükşehir tarafından çalışma başlatılması gerekiyor.”dedi.
 
 
Kaş Ziraat Odası Meclis Üyesi İbrahim Nişancı da toplantıda söz alarak hayvancılık yapan üreticilerin sıkıntılarına ilişkin açıklamada bulundu. Nişancı hayvan ithalatının üreticiler için olumsuzluk yarattığını belirterek; “ Ben besiciyim. Yirmi yıldır besicilik yapıyorum.Her ithalat dönemi ülke hayvancılığın altına dinamit koymaktır.İthalat olduğu zaman süt sığırlarını kesime gönderiyor ve hayvan varlığımızı tüketiyoruz.Her ithalat ülkemize kalıcı hastalıkta getiriyor.Yurt dışında hayvancılık daha ekonomik şartlarda yapılıyor.Destekleme alıyor.Bizde meralar yok.Mazot pahalı.Girdi maliyetleri fazla.Aynı şartlarda bizde hayvancılık yapsak kasaplarda 25-30 liradan et satabiliriz.Köylerden gençler uzaklaşıyor.Ekonomik şartlar uygun değil. Üretim için gençleri köylerde tutacak imkanlar sağlamalıyız” dedi.
 
Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise toplantıda yaptığı konuşmasında;  “ Geçtiğimiz ayda afetten zarar gören tüm çiftçilerimize tekrar geçmiş olsun diyoruz. Geçmişte uzun süre Ziraat odası başkanlığı yaptım. Bende çiftçilikten geliyorum. Sorunları yakından biliyorum. Biz ziraatçımız ile her zaman beraberiz. Belediye imkanları ile çiftçimizin yanındayız. Çiftçilerimizin gelir seviyelerinde bazı bölgelerimizde azalmalar söz konusu oldu.Bölgemizde üretim tam anlamıyla gerçekleşmiyor. Köylerimizde dönümlerce arazide ekim , dikim yapılamıyor. Araziler ekilemiyor. Bakımsız orman haline dönüşmüş. Gençler tarım yapmıyor. Kazanç elde edeceği alanlara yöneliyor. Devlet olarak köyleri bekleyenlere, üretim yapanlara destek vermemiz hatta  maaş bağlamamız lazım.Bu insanlarımızı ödüllendirmemiz gerekiyor. Bu insanlar, temiz insanlar, dürüst insanlardır. Çiftçimiz hileyi bilmez, üretmeyi bilir, çalışmayı bilir. Ekonomik şartlardan dolayı imkan buldukları yere göç ediyor. Çiftçimizin sorunları az değil.Çiftçimizin koordineli olarak çalışması gerekiyor. Biz belediye imkanlarımızı sevk ederek yolunu yapıyoruz. Alt yapı olarak yanındayız. Sera atıklarını almaya çalışıyoruz. “ dedi.
 
Toplantıda söz alan oda başkanları bölgelerinde çiftçilerin karşılaştığı sorunları dile getirirken, geçtiğimiz ay içerisinde Finike, Kumluca, Demre Kaş ile Kemer ilçelerinde yaşanan Afet dolayısı ile zarar gören üreticilerin Tarsim ile sorunlar yaşadıklarını ve zararlarını tam olarak karşılayamayarak mağdur olduklarını belirttiler. Ayrıca Sera atıkları konusunda büyük sorunlar yaşandığı, bu atıkların geri dönüşüm yoluyla imha edilmesi için  ilgili kurumların yetkilileriyle görüşmeler yapılarak Büyükşehir Belediyesi veya İlçe Belediyeleri tarafından geri dönüşüm tesislerinin bir an önce kurulması için talepte bulunulması gerektiğini belirttiler.Çiftçilerin hal dışında, komisyoncunun dışında tüccara mal vermeleri söz konusu olur ise mağduriyete uğrayabilecekleri ifade edildi.
 
Toplantı da ayrıca  Tarım İl Müdürlüğünden gelen teklif üzerine İlçelerdeki tüm okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik “ Zeytin Dikimi ve Toprak Sevgisi “ projesi de görüşüldü. “ Toprak Bilinci ve Doğa  Sevgisi “  temasıyla,  çocuklarda toprak sevgisini aşılamayı amaçlayan bu proje ile çocuklar zeytin ağacı hakkında bilgilendirilerek, dikim yapmaları ve doğa sevgilerini arttırmak hedeflenecek. Zeytin fidanı temini için 2018 yılı içerisinde çalışmalara başlanacak. Uygulamalara öncelikle ilçelerdeki ilköğretim okulları’nın bahçelerinde  başlanacak. Yer temininde ilçelerin milli eğitim müdürlüğü çalışmalar yürütecek.
 
Toplantı gündemdeki görüşmelerin tamamlanması ile sona erdi.
 
 
Editör: TE Bilisim