2’nci Uluslararası Yörük Festivali 6 Mayıs Cuma Günü başlıyor. Antalya’da Yörük şöleninde, Yörük Kültürü bu festivalde yaşatılacak
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Yörük kültürünü gelecek nesillere şekilde aktarmak amacıyla başlattığı Yörük Festivali'nin ikincisi 6-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.
 
Antalya’da 3 gün boyunca yörük şöleni yaşanacak. Antalya Büyükşehir Belediyesinin Yörük kültürünü gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak amacıyla başlattığı Yörük Festivali’nin ikincisi 6-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Festival boyunca hem yörük kültürü farklı yönleri ile tanıtılacak hem de ünlü sanatçılar Antalyalılar ile buluşacak. Toroslardan Akdeniz’e binlerce yıldır yaşatılan Yörük Kültürü, Yörük Festivali ile geleceğe taşınıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in geçtiğimiz yıl Antalya’ya kazandırdığı Uluslararası Yörük Festivali, bu yıl da 6-8 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesinin, Antalya Yörükler Derneği ile birlikte organize ettiği 2’nci Uluslararası Yörük Festivali ile Antalya üç gün sürecek bir şölene sahne olacak. Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin yeniden yaşatmayı ve Yörük Kültürü’nün dünyaya tanıtılmasını hedefleyen festival, yeni nesli ve turistleri milli kültürümüzle buluşturacak.
 
GÖÇ DUASI VE YÖRÜK GÖÇÜ
 
2’nci Uluslararası Yörük Festivali, 6 Mayıs Cuma Günü Saat 17.15’te Cumhuriyet Meydanı’nda Yörük Ateşi Halk Oyunları ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterileriyle başlayacak.  Göç Duası’nın ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne doğru temsili “Geleneksel Yörük Göçü” gerçekleştirilecek. Geleneksel kıyafetleri ve deva kervanı ile Yörükler Antalya caddelerinde renkli görüntüler oluşturacak.
 
SÜMER EZGÜ KONSERİ
 
Saat 21.00’de ise ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü, Karaalioğlu Parkı’nda senfoni ile yöresel ezgilerin harmanlandığı muhteşem bir konser verecek. Teke yöresinin yerel sesleri Sümer Ezgü’nün muhteşem yorumuyla senfonik olarak seslendirilecek. Karaalioğlu Parkı’na kurulacak olan Yörük çadırlarında üç gün süreyle pek çok etkinlik yer alacak. Keçi sağma, yün eğirme, kız isteme merasimi, keçe sanatı, fotoğraf sergisi, konserler ve daha pek çok geleneksel öge ile Antalyalılar Yörük Kültürü’nü deneyimleme fırsatı bulacak.
 
DOMBRA’NIN BESTECİSİ FESTİVALDE
 
Türkiye ve Dünya’da ‘Dombra’ isimli çalgısı ve aynı adla seslendirdiği halk şarkısıyla tanınan Kazak sanatçı Aslanbek Sultanbekov da Yörük Festivali’nde Antalyalılarla buluşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la özdeşleşen Dombra’nın bestecisi ve yorumcusu olan Sultanbekov, 6 Mayıs Pazar Günü saat 16.15’te Düzleçamı’nda sahneye çıkacak. Azeri sanatçı Zamın Necefov ile Dağıstanlı halk sanatçısı Ahmet Ahmedov da festival kapsamında birer konser verecek.
 
 
YÖRÜK KÜLTÜRÜ GELECEĞE TAŞINACAK
 
Yörük Festivaliyle kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılacak çalışmaları asli görevleri arasında gördüklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel dünyanın dört bir tarafından yaşayan Yörükleri bir araya getirecek bir festival hazırladıklarını söyledi.  Tüm Türkiye’yi festivale davet eden Türel “Festivalimiz gelecek nesillere kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi tanıtmak, yaşatmak açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
 
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATAN MÜZELER
 
Milli Kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatmak için bir yandan festivaller düzenlerken diğer yandan da müze çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Türel, Antalya’da aynı anda 9 ayrı müze projesini yürüttüklerini ifade etti. Manavgat’ta açılacak Yörük Müzesi ile kentin en değerli bölgesindeki Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılacak olan Kent Müzesinin bunlardan bir kaçı olduğu dile getiren Türel, “Manavgat’ta 4 bin metrekarelik alana kurulacak Yörük Müzesi ile Yörük kültürünü gelecek nesillere aktaracağız. Türkiye’de ilk kez yıkılan bir stadın yerine AVM yada rezidans değil halka açık park ve milli kültürümüzün yaşatılacağı kent müzesi yapıyoruz. Emlak uzmanlarının paha biçemediği bir alanda böyle bir müze projesini hayata geçirmemiz bile bizim kendi kültürümüzü yaşatmaya verdiğimiz önemi gösteriyor. Antalya Ulu Camii Projesi içinde yer alan Türk İslam Eserleri Müzesi ise gelecek nesillere aktaracağım en önemli miraslardan biri olacak” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilisim