Antalya Devlet Opera ve Bale (Antalya DOB) Müdürü Sibel Kızılateş, Antalya'da yıllık 50 temsil gerçekleştirdiklerini söyledi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısı grup başkanı Muharrem Koç moderatörlüğünde yapıldı. Grup üyesi iş insanlarının yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıya, Antalya DOB Müdürü Sibel Kızılateş konuk oldu. Operanın dünü ve bugününü hakkında bilgi veren Kızılateş, Türkiye'de 6 ilde Devlet Opera ve Balesi olduğunu, Antalya'nın bu iller içinde yer aldığını kaydetti. Antalya DOB olarak yılda 50 temsil gerçekleştirdiklerini kaydeden Kızılateş, "30 opera ve 20 bale gösterisini sunuluyor. Bu temsiller aylar öncesinden büyük bir fedakarlık, çaba ve çalışma sonucu ortaya çıkıyor. Ve her temsil 1.5 saat sürüyor" dedi.

TÜRKİYE'DE İLGİ GÖREN SANAT DALI

Kendi sanat yaşatısı hakkında bilgi veren Kızılateş, "Samsun'da 4 yıl görev yaptıktan sonra Antalya'ya geldim. 1.5 yıldır burada hem sanatçı hem de yönetici olarak görevimi sürdürmekteyim. Opera İtalya'da doğup büyüyen bir sanat. Ülkemizde de inanılmaz bir şekilde yayılan ve ilgi gören sanat dalına dönüştü. Hissetmek, yaşamak ve anlamak için öncelikle opera ve bale temsillerine katılım gösterilmesi gerekiyor. Opera, İtalya'da doğdu ancak ülkemiz de sergilenen eserler ve bu sanata hiç de yabancı değil. Bizim çayda çıramız koreografisi bir operayı andırmaktadır" diye konuştu.
Kızılateş, operanın anlaşılması ve anlatılması konusunda sahne üzerindeki tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar titizlikle kurgulandığını ifade etti. Bu hummalı ve meşekkatli çalışmaların sonunda çoğu zaman temsillerin kapalı gişe oynandığını kaydeden Sibel Kızılateş, "Bu da bizi haliyle memnun etmektedir. Operada görsellik önemli. Bu iş ruha hitap eden bir sanat. Herkesi içine alacağına inandığımız detayları enine boyuna değerlendiriyoruz" dedi.

Sibel Kızılateş, okullara yönelik de çeşitli çalışmalar yaptıklarını, çocukların opera ve baleye ilgisinin büyük olduğunu vurguladı.
Bale sanatçısı ve il koordinatörü Mehmet Sipahi ise bale hakkında bilgiler verdi. Balenin 7- 8 yaşlarında başlanan bir süreç olduğunu vücut anatomisinin ise uzun süren bir eğitim sonunda sahnede sanatçı olarak bulunabileceğini belirten Sipahi, "Belli bir yaştan sonra baletler operalarda yönetici konumunda değerlendirilmekte" dedi.

Toplantının sonunda Salşı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katkılarından dolayı Sibel Kızılateş'e teşekkür plaketi sundu.
 
Editör: TE Bilisim