Turizmde 2018'i 'Avrupa Yılı' ilan eden sektör, ITB Berlin Turizm Fuarı'na (ITB Berlin) Antalya'dan 4 özel uçakla çıkarma yapacak. Bu yıl Alman pazarında, erken rezervasyonlarda yüzde 60- 80 yükseliş gösteren sektör, 2015'te Antalya'ya gelen 3 milyon Alman turist rakamına ulaşmayı hedefliyor.

Her yıl Antalya'da turizm sezonu öncesi en önemli belirleyici unsurlardan biri olarak gösterilen ITB Berlin, 7-11 Mart günlerinde, Berlin'de düzenlenecek. Rusya ile birlikte Antalya'nın iki ana pazarından olan Almanya'dan 2015'te 3 milyon turist ağırlayan kent, 2016'da yüzde 34 düşüşle 1 milyon 975 bin, 2017'de yüzde 16'lık kayıpla 1 milyon 658 bin turist ağırladı.

HEDEF YENİDEN 3 MİLYON

Türk turizm sektörü temsilcilerine göre, yüzde 60 ile 80 arasında, Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig'in açıklamasına göre de yüzde 69 oranında artış gösteren erken rezervasyon rakamlarına göre, bu yıl Türkiye'ye en az 4 milyon Alman turist bekleniyor. ITB Berlin Fuarı'na hem Türkiye hem Antalya olarak büyük önem veren turizm sektörü ve kamu ise Türkiye'ye bu yıl 5, Antalya'ya 3 milyona yakın Alman turist hedefliyor.

7 MİLYON EUROLUK CİRO

5 kıta ve 180'den fazla ülkeden 109 bini ticari ziyaretçi olmak üzere toplam 160 bin kişinin katılması beklenen fuarda, 7 milyon euroluk ciro hedefleniyor. Türkiye, ITB Berlin'e, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde 3079 metrekarenin üzerinde stantla katılım sağlayacak. Bu yıl Antalya başta olmak üzere İstanbul ve Muğla gibi kentler, bu alan içinde daha etkin ve özel bir konuma sahip olacak.

ANTALYA'DAN 4 UÇAK KALKIYOR

Geçen yıl 2 özel uçağın kaldırıldığı ITB Berlin için Antalya'dan bu yıl SunExpress ve Corendon hava yolu şirketleri 2'şer adet 189'ar kişilik toplam 4 uçak kaldırıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı fuara, Antalya'dan başta Vali Münir Karaloğlu olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, birçok ilçe belediye başkanı ve turizm sektöründen yoğun katılım olacak. Antalya, fuarda, Türkiye standı içinde 1000 metrekarelik özel alanda tanıtılacak.

3 MİLYON ALMAN, ANTALYA'YA GELİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Antalya açısından geçen yıl başlatılan destinasyon özelindeki tanıtımın ITB Berlin Fuarı'nda da gerçekleştirileceğini belirten Vali Karaloğlu, bu şekilde daha güçlü bir Antalya tanıtımının sağlanacağını söyledi. Bu yıl 'güçlü bir Antalya' markasıyla ITB Berlin'e katılım olacağını dile getiren Karaloğlu, Antalya'ya 3 milyon turist gelmesini beklediklerini kaydetti.  

KONSEPT DEĞİŞİKLİĞİ

Bakanlığın fuarlara katılımda konsept değişikliğine gittiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise Antalya, İstanbul, Kapadokya gibi belli destinasyonların bütüncül bakış açısıyla ele alındığını söyledi. Bu şekilde Antalya'nın da tek çatı altında tüm yönleriyle tanıtılacağını anlatan Ayık, “Bölgesi, tur operatörü, oteli ve kaynak pazarı değişmek kaydıyla Avrupa pazarında yüzde 20'den 80'lere varan oranlarda erken rezervasyon satışlarında artış var. Avrupa'nın hemen hemen tüm pazarlarında ciddi hareketlilik var. Son 5- 6 yıldır hep düşüşte olan İskandinav pazarında bile çok ciddi artış var, Avusturya keza öyle" dedi.

ALMANYA HEDEFİ, 2015 RAKAMLARI

Almanya'dan en çok turistin 2015'te geldiğini hatırlatan Ayık, “Türkiye'ye 5.5 milyonun üzerinde, Antalya'ya da 3 milyon Alman turist gelmişti. Hedefimiz bu yıl Türkiye için 5 milyon, Antalya için 3 milyon veya maksimum düzeyde bu rakamlara yaklaşabilmek. Tüm çabalarımız o doğrultuda. Fuarda profesyonel düzeyde görüşmelerimiz devam edecek. Bakanlığımızın öncülüğünde çok önemli bazı organizasyonlar yapılacak. ITB Berlin Fuarı'na hem Türkiye hem Antalya tam anlamıyla bir çıkarma yapacak. Sektörden çok yoğun bir katılım bekliyoruz" diye konuştu. 

BU YIL TURİZMDE 'AVRUPA YILI'

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği Başkanı Erkan Yağcı da 2017'de Almanya'daki siyasi kriz sonrası 2018 yılında, Avrupa pazarında olumlu sinyaller alınmasıyla sektörün ITB Berlin'e yoğun ilgisi olduğunu kaydetti. 2018'in Türkiye turizmi açısından 'Avrupa Yılı' olduğunu belirten Yağcı, “Bu yılı Avrupa'da büyüme yılı olarak görüyoruz. Geçen sene Rusya'daki geri dönüşü Avrupa'da hedefliyoruz. Şu an Alman pazarında erken rezervasyonlarda yüzde 60-80 arasında artışlar söz konusu. Bu ay sonuna kadar bu artışın devam edeceğini düşünürsek Alman pazarında çift haneli büyümeyi yakalarız. İlk hedefimiz de 2015 yılındaki 3 milyon rakamına yeniden ulaşmak" dedi.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN BORSASI

İbradı'dan Kaş'a, Konyaaltı'dan Alanya'ya tüm turizm bölgelerinin tanıtımının 1000 metrekarelik özel Antalya standında gerçekleşeceği fuar, bu yıl Antalya turizmi açısından çok daha büyük önem kazandı. İmzalanan sözleşmeler, iş bağlantıları ve belirlenen fiyatlarla turizm sektörünün borsası niteliğine sahip fuar, dünyanın en önemli turizm organizasyonlarına ev sahipliği yapacak.

EN BÜYÜK STANT TÜRKİYE

Fuara 80'in üzerinde ülkeden tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere turizm örgütleri, bakanlıklar, yerel yönetimler katılacak. Fuarda Türkiye, fuarın ilk 3 günü turizm profesyonellerine, son 2 günü tatilcilere turizm değerlerini, konaklama tesislerini tanıtacak.

26 SALONDA 160 BİN METREKARE

160 bin metrekarelik alanda 26 farklı salonda düzenlenecek fuarı gezebilmek için ziyaretçiler, salonlar arasında ücretsiz dolmuş seferlerini kullanacak. Fuarı her yıl, ortalama 50 ile 70 arasında ülkenin turizm bakanı ziyaret ediyor. Bu yılki fuarı, 115 bini turizm profesyoneli olmak üzere 170 bin kişinin gezmesi bekleniyor.

EN KALABALIK KATILIM TÜRKİYE

Türkiye, 51'inci yılında ITB Berlin Fuarı'nın en iddialı ülkesi olmaya hazırlanıyor. Fuarda otellerden tur şirketlerine, araç kiralama şirketlerinden turizm acentelerine, yerel yönetimlere, valiliklere ve turizm sektörünün sivil toplum kuruluşlarına 400'e yakın katılımcı yer alacak. Turizm bölgelerinin özel tanıtımına ağırlık verilecek fuarda, Türkiye, en kalabalık katılımı sergileyecek ülke olacak.

HEYET, 6 MART'TA UÇUYOR

Kent, sadece turizm sektörüyle değil; protokolün en üst düzey isimleriyle ITB Berlin Fuarı'nda olacak. Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in de yer aldığı kalabalık heyet, 6 Mart günü fuar için Berlin'de olacak. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da fuarda Antalya heyetini ve turizmcileri yalnız bırakmayacak.

BİRLİK, BELEDİYE VE VAKIFLAR

Fuarda Antalya'ya ait 1000 metrekarelik alanda Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Muratpaşa Belediyesi, Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB) Konyaaltı Belediyesi, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Alanya Belediyesi, Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB), Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB), Batı Antalya Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği (BATAB), Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV), EXPO 2016 Antalya Ajansı, Kemer Belediyesi, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV), Antalya Tanıtım Bürosu, Antalya Tanıtım A.Ş. ve Patara Kültür Turizm Tanıtma Derneği yer alacak.
 
Editör: TE Bilisim