Demre İlçesi'nde düzenlenen Yörük Göçü Şenliği renkli görüntüler oluşturdu. Deve, at ve eşek üzerinde temsili göç yapan Yörükler, yöresel kıyafetleri ve halk oyunlarıyla da kültürlerini yansıttı.

   Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Demre Yörükler Derneği tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi, Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve Türkiye Muhtarlar Federasyonu  Genel Başkan Yardımcısı Şaban Gökdere’nin destekleri ile, 2. Yörük Göçü Şenliği düzenlendi. Demre Yörükler Derneği tarafından, 2. Demre Yörük Göçü Şenliği düzenlendi. Şenliğe, Demre Kaymakamı Murat Uz, Finike kaymakamı Mesut Yakuta, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şaban Gökdere, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Kemal Tunç, Demre Yörükler Derneği Başkanı Mustafa Siviş, siyasi partilerin temsilcileri, Denizli, Muğla, Mersin, Elmalı, Seydikemer, Fethiye, Korkuteli ve Aksu Yörük Türmen Dernekleri başkan ve üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık üç bin kişi katıldı.

    Noel Baba Müzesi yanındaki alanda toplanan Yörükler, Kumluca Belediyesi Mehteran Takımı’nın eşliğinde yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen Yörük-Türkmen Dernekleri üyeleri gösteriler yaptılar. Demre Merkez ve Demre’ye bağlı mahallelerden gelen yörükler, araçlarını eski Yörük eşyaları ile süsleyerek geçiş yaptılar. Bazı Yörükler develeri, keçi sürüsü ve köpekleri ile korteje katıldı.  Bazı vatandaşlar, eski traktörleri ile korteje katıldılar. Araçlar üstünde, geçmişi canlandırdılar. Demreliler, korteje büyük ilgi gösterdi. Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, korteje at üstünde katıldı. genç güreşçiler, folklör ekipleri korteje renk kattı.

    Yörük göçü yürüyüşü, yaklaşık 10 kilometre sürdü. Yürüyüş sonunda, Yörükler Noel Baba Meydanı yanındaki alana geldiler. Bazı gruplar alandan geçiş yaptılar. Alanda, deve üstünde gelen gelin almasında geline indirmelik toplandı. Saygı duruşunda bulunuldu. Hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Folklör ekipleri gösteriler yaptı. Sanatçılar konser verdi.

   Törende, katılan Yörük-Türkmen Dernekleri adına bir konuşma yapan Fethiye Yörük-Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak yaptığı konuşmada”Tarihteki bütün Türk devletleri, Yörüklerin kıl çadırında kurulmuştur. 135 devler kurduk. 16 cihan devleti. 1923’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Oğuz’un Kayı  yörüklerindendi. Bundan sonra evlatlarınızı okutacaksınız. Ya okuyacak, ya okutacağız. Yörük çocukları denizde kaptan, havada pilot, fabrikada mühendis, hastanede doktor olacak, Evlatlarınızı geleceğe hazırlayınız” dedi.
   Demre Yörükler Derneği Başkanı Mustafa Siviş de yaptığı konuşmada”Bugün artık unutulmaya yüz tutmuş Yörük-Türkmen kültürünü yeniden canlandırarak insanlarımız tanıtmak”dedi..

   Demre Kaymakamı Murat Uz ise yaptığı konuşmada”Kıymetli Demreliler, geçmişi olmayanın geleceği de olmaz. Biz bu kültürle, bu değerle yetişmiş bir nesiliz. Yörük kültürünü bilmeyen bir nesilin, gelecek açısından ciddi manada sıkıntıda olduğunu hepimiz biliyoruz. O yüzden,  yörük demek, bu ülkenin çimentosu demektir. Sizler var oldukça bizim birlik ve beraberliğimize kimsenin gününü yetmeyeceği aşikardır” dedi.
  


Editör: TE Bilisim