Antalya’nın Demre İlçesi’nde bulunan Likya Birliği’nin en önemli 6 kentinden biri olan Myra Antik Kenti ve Myra’nın limanı olan Andriake Antik Kenti’nde, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında  yürütülmekte olan Myra- Andriake Kazıları’nın 2018 yılı yaz dönemi sona erdi.
   Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 9 yıldır süren Myra – Andriake Kazıları’nın bu yıl ki bölümünde Akdeniz, Koç, İstanbul ve Süleyman Demirel ünversitelerinden bilim adamları, arkeoloji öğrencileri ve 35 işçi görev yaptı. Yaklaşık 2 ay süren kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi ve Demre Belediyesi’nin desteği ile yürütüldü.
    Kazıların bu yıki bölümü ile ilgili olarak Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptığı konuşmada” Kazıların bu yılki bölümü, Andriake Liman Kenti’nde yürütüldü. Artık bir açık hava müzesi ve Likya Uygarlıkları Müzesi olarak yaşamını sürdüren Andriake’de ilk kez tersane bölgesinde kazı yapıldı.  Diğer kazı alanları A Kilesesi kuzey birimleri, B Kilisesi’nin güney birimleri, Nekrepol ve Batı Hamamı oldu. Yapılan kazı ve araştırmaların  yanında, daha önce kazısı gerçekleştirlmiş olan yapılarda konservsyon çalışmaları da yapıldı.
   Kazılarda önemli şehircilik ve mimari bulgu ve tesbitlerinin yanında, kentin tarihine ışık turacak sikke, cam, seramik ve metallerden oluşan çok sayıda küçük bulgu ortaya çıkarıldı. Bunlar içinde Anadolu’da ilk kez rastlanan ünik eserler de bulunmaktadır. Örneğin, 4 yüzyıl sonuna ait Bizans dönemi pişmiş kült tepsisinin bir benzeri henüz bilinmemektedir. Yine nekrepol kazısında ortaya çıkarılan bir oda mezarın içindeki çok sayıda kıymetli buldu arasında bulunan altın kolye taşları üzerindeki betimlemeler eşsizdir. Biri üzerinde bulunan hipodrum sahnesinde yarış halindeki dört adet quadriga ( dört atlı yarış/ savaş arabası); diğer birinde atı veköpeğiyle soylu sahnesi gerçekçi anlatımıyla dikkat çekicidir.  2 ay süren Myra – Andriake Kazıları’nın by yaz ki bölümü bilimsel bulgular ve çalışma verimi açısından çok verimli geçmiştir. Ele geçen buluntular, Demre’deki Likya Uygarlıkları Müzesi’ne teslim edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izinle, kazılar güz döneminde de üç ay daha devam edecek. Geçen dokuz yılda muhteşem bir kent ortaya çıktı. Kazılarımıza destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim