Antalya’nın Demre İlçesi’ndeki, Myra Antik Kenti Bölgesi’ndeki turizmciler isyanda. Demreli turizmciler; Demre’ye tur düzenleyen bazı turizm firmalarının turistleri kandırarak, Demre’deki Myra Antik Kenti yerine, giriş ücreti alınmayan Finike’deki Lmyra Antik Kenti’ne götürdüklerini iddia ettiler.

   Demreli turizmciler; Antalya, Belek, Manavgat ve Alanya bölgesinden birçok turizm firması Demre’ye günübirlik tur düzenliyor. Bu turun içinde yıllardır Noel Baba Müzesi, Myra Antik Kenti ziyareti, Kekova’ya yat turu ve öğle yemeği yer alır. Ancak son iki üç yılda bazı firmalar, turisti Demre’deki Myra Antik Kenti yerine Finike’de giriş ücreti alınmayan Lmyra Antik Kenti’ne götürüyor. Ancak bu firmaların tanıtım afişlerinde, Demre’deki Myra Antik Kenti’ndeki kaya mezarları ve Myra Antik Tiyatrosu’nun fotoğrafı var. İsim benzerliği nedeniyle, turisti kolayca Lmyra Antik Kenti’ne götürüyorlar. Turu da Lmyra- Kekova turu diye satıyorlar. Turist bunu fark edemiyor.  Burada hem turist yanıltılıyor. Hem de bazı firmalar haksız kazanç sağlıyor.

    1 Nisan 2016 tarihinde Myra Antik Kenti’nin giriş ücretinin 15 liradan 20 liraya çıkarılması ile, turisti Myra Antik Kenti yerine, Finike’deki Lmyra Antik Kenti’ne götüren firma sayısı 7’ye çıktı. Örneğin iki gün önce, Noel Baba Anıt Müzesi’ne giren ziyaretçi sayısı 674 kişi. Myra Antik Kenti’ne gelen ziyaretçi sayısı 455 kişi. Aradaki 219 kişinin neredeyse tamamı Myra Antik Kenti yerine, Lmyra Antik Kenti’ne götürüldü. Daha önceki yıllarda Myra Antik Kenti’ne gelen ziyaretçi sayısı, Noel Baba’ya gelen ziyaretçi sayısından fazla veya birbirine yakındı. Ama bazı firmaların yaptığı uyanıklık sonucu 2014 yılında Noel Baba’yı 530 bin 995 kişi ziyaret etti. Myra Antik Kenti’ni ise 430 bin 509 kişi ziyaret etti. 2015 yılında Noel Baba’yı 362 bin 579 kişi, Myra Antik Kenti’ni 274 bin 374 kişi ziyaret etti.

   Örneğin, 2011 yılında Noel Baba’yı 586 bin 590 kişi, Myra Antik Kenti’ni 544 bin 728 kişi ziyaret etmişti. Ardaki fark daha azdı. Son yıllarda iki ören yeri arasında yıllık 100 bin ziyaretçi sayısı farkı oluştu. Bunun bedelini hem TURSAB, hem Kültür ve Turizm Bakanlığı, hem de burada iş yapan biz turizmciler çekiyoruz. Geçen yıl 2-3 firma bunu yaparken, şu anda bunu yapan firma sayısı bizim tespit ettiğimiz yedi oldu. Çünkü, bu iş yapan firmalar turu ucuz satıyor. Diğer firmalarda rekabet edebilmek için bu yola başvurmaya başladı. Turizmde yaşanan krizde bu olayı tetikledi.  Bazı turistlerin bu işi fark ederek itiraz ettiklerini biliyoruz. Ama turistler, bir haliyle ikna ediliyor. Bizim isteğimiz, Finike’de bulunan giriş ücreti alınmayan Lmyra Antik Kenti’nin ücretli hale getirilmesini istiyoruz. Bunun acilen yapılmasını istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin bu işi çözümlemesini, turisti aldattığını düşündüğümüz firmalar hakkında gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca Myra Antik kenti’ndeki 20 lira olan giriş ücretinin hiç olmazsa bu yıl için, tekrar 15 lira yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Myra Ören Yeri’ni işleten TURSAB’a bu konuda çağrıda bulunuyoruz. Bu sorunla ilgilenin dediler.




  
 
Editör: TE Bilisim